|
Şimdi proje zamanı
Sorunların neler olduğunu ve nerede olduğunu herkes biliyor, konuşuyor.. Sıra "nasıl" sorusuna çözüm için proje üretme" aşamasına geldi. "Projen kadar konuş" dönemine girmek üzereyiz. Ufaklı-büyüklü tüm sorunlar için yeni proje üretimi hızlandığında, ekonomi daha hızlı büyüyecek.
Türkiye konuşuyor ve eleştiriyor. Herkes öfkeli. 10 yaşındaki çocuktan bilim adamlarına kadar herkes işlerin yolunda gitmediğinin farkında. Medyanın spot ışıkları, her gün yeni bir aksaklığı ve yolsuzluğu ortaya çıkarıyor.
Aksaklığın "NEREDE" olduğunu ezbere biliyoruz. "NEDEN" sorusunun cevabı da malum. Toplumsal hayatın "HANGİ" alanlarında sorunlar yaşandığını da öğrendik.
olumsuzlukların sorumlusunun "KİM" veya "KİMLER" olduğu konusunda herkes bir fikre sahip.
Evde, işyerinde, paneller ve seminerlerde, yolda, kahvede, meyhanede hep konuşuyoruz. Demeç, görüş, eleştiri, istem bolluğu, ünlü gazeteci Şinasi Nahit Berker'in "Bu memleket batarsa, uzun laftan batacak" sözünü akla getiriyor.
Ancak iş bu sorunların "NASIL" çözüleceğine gelince, fazla ses çıkmıyor. Proje üretimi sahasında yaprak kımıldamıyor. "Projen kadar konuş" dediğimizde cevap almak pek mümkün değil.
Günümüzde, nasıl sorusunun cevabı akılcı ve bilimsel projelerle veriliyor. Çağdaş toplumların gündeminde sonu gelmez tartışmalar, demeç savaşları laf oturtma yarışları ve kayıkçı kavgası yok. Tartışmalar, proje bazında yapılıyor.
Biz ise tüm enerjimizi, sorunların ne olduğu, niçin olduğu konusunda harcıyor, sıra çözüm proje üretmeye gelince başka bir gündem konusuna el atıyoruz. Proje üretimine önem vermediğimiz için beyinlerimiz giderek daha fazla tembelleşiyor.
Proje üretimini yalnız inşaat ve makina mühendislerinin görevi olduğunu düşünüyoruz. Oysa küçüklü büyüklü tüm sorunlarımızın çözümü projelere bağlı. Değişik mesleklerden gelen kişilerin oluşturacağı proje ekiplerinin üreteceği çözümler, hayatımızdaki çirkinlikleri azaltacak.
Toplumun yenilenmesi, dünyadaki değişim ve gelişime ayak uydurmamız için de onlara, yüzlerce yeni fikir ve proje üretmek zorundayız.
Çözüm ekipleri
Günümüzün karmaşık sorunları, tek bir meslekteki birikim ve deneyimin çözemeyeceği kadar karmaşık. Bir örnek olarak, acil durumdaki hastaların, hastane kapılarından geri çevrilmesi olayını alalım. Yalnız doktorlardan kurulu bir ekibin, bu konuda bir proje geliştirmesi ya Anayasa'daki yaşama hakkını güvenceye alması zor. Bir doktor, bir bilgisayar mühendisi ve bir trafik mühendisinden kurulu ekip, hastaneler arasında bir on-line haberleşme sistemi projesini çok daha kolay hazırlayabilir. Zamana karşı yarışan proje yönetimindeki deneyimleri nedeniyle bir inşaat mühendisi de ekibe dahil edilebilir. Bu sisteme karakolların ve özel hastanelerin de dahil edilmesi ve ambülanslarda direkt iletişim kurulması her yıl onlarca canın kurtarılmasını sağlayabilir.
Maliyetleri düşürmek, satışları artırmak tüketiciye daha iyi hizmet vermek isteyen şirketler ise amaçlarına "proje odaklı yönetim" (POY) ile daha kısa sürede ulaşabilir. Ürün geliştirme ve lansmanı, araştırma ve geliştirme benzeri işler için kurulacak proje ekiplerinde değişik departmanlardan gelen kişilerin blunması hataları minimum düzeye indirebilir.
Projeye yaklaşımı konusunda materyel bulmak çok kolay. Türkiye'de bir Proje Yöneticileri Derneği var. ABD'deki Project Management Institute (PMI) tüm ülkelere hizmet veriyor. İnternette "project-managment" kelimeleri ile arama yaptığınızda, 4-5 saat içinde bir dar klasörü dolduracak kadar yararlı malzeme edinmek mümkün.
İşe en büyük projeden başlamalı
"TÜRKİYE PROJESİ"
Proje hazırlamak teknik bilgi gerektiriyor. Ancak sorunların çözümü için proje yaklaşımının yaygınlaştırılmasına herkes katkıda bulunabilir. Ayrıca, projelerin kapsamı, maliyeti, önceliği konusunda her yurttaşın görüşleri olabilir. Proje yaklaşımının geçerlilik kazanması için, tüm partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikaların, bir "Türkiye Projesi"ne sahip olmaları şart.
Bu tür bir ana proje, ülkenin ve ekonominin geleceği ile ilgili gerçekçi hedefleri içermeli. Projede, zaman planlaması, hedeflere ulaşmak için geliştirilen alternatif yöntemler de yer almalı.
Türkiye Projesi, siyaseti, boş vaatler arenası olmaktan kurarabilir. Bu tür geniş kapsamlı projeler üzerindeki tartışmalar, kişilerin düşünce ufkunu açar.
Proje bazlı çözüm yaklaşımı, yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin önlerini daha net bir şekilde görmelerine imkan verir.
Proje yaklaşımının egemen olması bilimin, bilimsel düşüncenin itibar kazanmasını sağlar. Küçüklü büyüklü sorunların çözümü için geliştirilen projelerin hayata geçirilmesi ise, günlük hayatımızdaki sıkıntıları azaltır. Proje yönetiminin asli unsurlarından biri olan zaman planlaması, bizi işleri sürüncemede bırakma eğiliminden kurtarır.
Beynini proje bazında örğütleyenler, doğal ve insan yapısı felaketlere karşı daha hazırlıklı olur. AKUT da bir süre önce iki-üç kişinin beynindeki bir projeden ibaretti.
Maliyet mühendisliği yöntemleri, kamu ve özel sektör projelerinin, en az harcama ile gerçekleştirilmesine imkan verir. Proje bazında düşünce alışkanlığı, büyük hedeflere ulaşmayı bir hayal olmaktan çıkarabilir. Proje alışkanlığı, bize sorun çözmek ve organizasyon konusunda yeni alışkanlıkkar kazandırabilir. Küçük projelerden elde edilen her deneyim, daha büyük hedeflerin kapısını açar.
Çalıştığı şirket ve kamu kurumunda proje üretenler, hemen farkedilir. Bu projeler, önce ciddiye alınmaz ama başarı eninde sonunda yeni fikirleri üretenlerin olur.
Kendi hayatımızı daha üretken ve verimli duruma getirmeyi bir "mini proje" olarak kabul ettiğimizde, tesadüflerin ırmağında bir saman çöpü gibi sürüklenmekten bir ölçüde kurtulabiliriz.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|