kapat

20.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Daha çok şirket lazım
Gelişmekte olan ülkeler halka açık şirket sayılarını her geçen gün artırıyor. Türkiye ise benzerleriyle kıyaslandığında hala çok geride

Küresel kriz ile bir anda uluslararası yatırımcıların gözünden düşen gelişmekte olan ülke borsaları yeniden tahtına oturmaya hazırlanıyor. Uluslararası Para Fonu'nun kardeş kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu (IFC) verilerine göre 1998 yılı itibariyle gelişmekte olan ülke borsalarına kote şirket sayısı 1989 yıla göre üç kat artarak 26 bin 360'a yükseldi.

Mısır mucizesi
Artıştaki en önemli etken ise Hindistan'da yaşanan patlama. 1989 yılında Hindistan'da borsaya kote 2407 şirket varken, bu rakam 1998 yılı sonu itibareyle yüzde 150 artarak 5860'a yükseldi. Türkiye ile aynı ligde olan ülke borsalarına bakıldığında ise daha gidilecek çok yolumuzun olduğu ortaya çıkıyor.

Düzeldi gibi
Türkiye'de halka açık ve hisseleri borsada işlem gören şirket sayısı şu anda 280'in üzerinde. Fakat Türkiye ile aynı ligde değerlendirilen Mısır'a bakıldığında bu ülkede 1989 yılında 500 civarı olan halka açık şirket sayısının 1989 yılı sonu itibareyle 800'ün üzerine çıktığı görülüyor.

Tersine ilginç bir örnek ise Çek Cumhuriyeti. 1994 yılında bu ülkede 1000'e yakın halka açık şirket varken, bu rakam 1998 yılı sonu itibariyle 400'e indi. Küresel kriz ile gelişmekte olan piyasalar tarihlerinin en zor dönemini yaşadı. Gelişmekte olan ülke borsalarının toplam piyasa değerleri yüzde 6.9 düşerek 1.9 trilyona indi. Bu piyasa değeri gelişmekte olan piyasaların 1990 yılından bu yana gördüğü en düşük seviye oldu.

Fakat 1999'un ilk günlerinden itibaren bir çok gelişmekte olan ülke sermaye piyasası, krizin olumsuz etkilerinden kurtulup normal seyrine dönmeye başladı.

The Economist'in araştırma grubu tarafından izlenen ve aralarında İstanbul Borsası'nın da bulunduğu 25 gelişmekte olan ülke borsasından sadece Venezüela ve Kolombiya dolar bazında 1998 sonuna göre değer yitirdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır