kapat

20.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Deprem trendi de değiştirdi
Marmara depremi borsa yatırımcısının yönünü de değiştirdi. Mali sektör gözden düştü. Yatırımcının yeni gözdesi sanayi

İzmit depremi Türk insanının kafasında bir çok şeyi değiştirdiği gibi yatırımcı eğilimlerini de değiştirdi. Son iki yıldır Mali Sektör Endeksi'ne göre oldukça düşük primli hareket eden Sanayi Sektörü Endeksi, deprem sonrasında adeta patlama yaptı.

Sanayi Sektörü Endeksi'nin 17 Ağustos'tan itibaren getirisi yüzde 19.32 olurken mali endeksin performansı oldukça sönük kaldı. 1998 ve 1999 yılının en gözde sektörü olan Mali Sektör Endeksi ise depremden sonra yüzde 0.47 oranında değer yitirdi.

Trend nasıl değişti?
Depremden önce de hükümetin yapmaya başladığı yapısal reformlar nedeniyle Sanayi Sektörü Endeksi'nde ufak çaplı da olsa bir kıpırdanma başlamıştı. Yatırımcılar bu sektördeki şirketlerin hisse senetlerinin ucuz kaldığını düşünüyor ama alıma geçmek için ateşleyici bir etken bulamıyordu. Bütün ülkeyi büyük yasa boğan deprem felaketi beklenen ateşleyici oldu. Büyük çaptaki kayıba rağmen aynı zamanda olanaklar da sunan depremin ardından yatırımcılar sanayiyi yeniden keşfetmeye başladı.

Yabancı sermaye...
İlk talep kaçınılmaz olarak bölgenin yeniden yapılanma gereğinde en önemli rolü oynayacak olan çimento şirketlerine geldi. Çimentoda maliyetin yüzde 25'e varan oranlardaki bölümünü nakliye giderleri oluşturduğu için de özellikle bölgeye yakın olan çimento şirketlerinde neredeyse abartı sayılabilecek bir talep patlaması yaşandı. Ardından da seramik, cam ve metal yatırımcının gündemine girdi. Amerika'nın tekstil kotalarını artırabileceği yönündeki açıklaması ise uzun zamandır yatırımcının gözardı ettiği tekstil şirketlerini bir anda gözde yaptı.

Bir çok uzman özellikle inşaat sekötrünün gerçek primi 2000 yılı Mart'ından sonra yapacağını söyleyip talebi tehlikeli bulsa da yatırımcının asıl gözönüne aldığı faktör, Türkiye'nin uluslararası platformda değişen imajı. Bu yeni imajla birlikte IMF ile bir stand-by anlaşması ihtimalinin artması, Yunanistan ile aramızda başlayan yumuşamaya paralel olarak AB üyeliğinin daha inandırıcı bir biçimde yeniden telaffuz edilmeye başlanması gibi etkenlerin yabancı sermayeyi Türkiye'ye çekebileceği umuluyor. Bunun yanında uluslararası acil yardımlar da yatırımcıya gelecek için rahat bir nefes aldırıyor.

Turizm kurtulamadı
Yatırımcılar deprem sonrası mali sektörü tamamen unutmuş görünüyor. Buna karşılık hizmet sektörü de yine gözde sektörler arasında. Fakat bu ilgiden nasibini alamayan tek sektör Turizm Sektörü oldu. 25 Ocak'tan bu yana yüzde 30 değer yitiren Turizm Sektör Endeksi'nin sadece depremden sonraki kaybı bile yüzde 10'u aştı.

Deniz BAYRAMOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır