kapat

20.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bir 'evet' 200 milyon $
ABD'nin tekstil kotalarını gevşetmesi ilk etapta 200 milyon dolar getirecek. Kaldırılması yönünde karar çıkarsa ihracatımız en az 500 milyon dolar artacak

Gümrük Birliği'nden bu yana belini bir türlü doğrultamayan tekstil ve konfeksiyoncular Ecevit'in ABD'deki görüşmelerine kitlenmiş durumda. ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı tekstil kotalarını gevşeteceğini açıklaması ilk etapta 200 milyon dolarlık ek ihracatın yolunu açtı. Sektörün önde gelenlerine göre, 22 Eylül'de Washington'da başlayacak görüşmelersonunda kotalar kaldırılırsa bu miktarın en az 500 milyon dolara yükselmesi işten bile değil. Kotalar daha kaldırılmadan, sadece gündeme gelmesi bile tekstil ve konfekisyoncular için itici güç oldu. Firmalar şimdiden ABD pazarı için kolları sıvadı.

'Kotalar tümüyle kalkar'
Bilsar'ın sahibi Selman Bilal, "Hem kotaların kaldırılması hem de Amerika'nın Türk ihracatçısına uyguladığı yüzde 17-25'lere varan vergilerin kaldırılması sağlanabilir" dedi. Ardından da eğer sağlanırsa, şu anda 11 milyar dolar olan tekstil ve hazır giyim ihracatının en az yüzde 50 daha artırılabileceğini ekleyen Bilal, şöyle devam etti:

"Amerika'ya mal satmanın iki yönden zorluğu var. Onlar bir kalemde 500 bin, hatta 1 milyon adet siparişi karşılayamayan firmayla çalışmak istemiyorlar. İkincisi de standart üretim ve kalitede çok titizler. Biz bu kapasiteye ve kaliteye ulaştığımız için Amerikalılar'la çalışabiliyoruz. ABD'lilerle iş yapmaya başladıktan sonra 14 milyon mark olan yıllık ihracatımızı bu yıl 18-20 milyon marka çıkarttık. Anadolu'da düşük maliyetli büyük kapasiteli üretim yapmak mümkün. Bu istihdamı da çok pozitif yönde etkileyecektir. 2005'te zaten kotalar kalkacak. Amerika bu süreci 5 yıl önceye çekip, bize zaman kazandırabilir. Ürünse ürün, kapasiteyse kapasite biz Amerika'ya mal satmaya hazırız. Ben umutluyum, Hükümet bastırırsa kotalar kalkar."

Hazırlıklar başladı
Bugünlerde lokomotif sektörde iyimserlik ve atağa kalkma zamanı. Bülent Atuk'a göre belki tüm hesaplar "eğer"ler üzerine, ama bu eğerlerin gerçek olması hiç de zor değil. Yeter ki, hükümet, en yakın müttefikimizin kotaları kaldırmasının deprem vurgunu Türk halkına, iş, aş ve biraz daha iyi yaşam standartları olarak döneceğini anlasın. Masaya ürkmeden otursun.

Aslında şimdiden pek çok firma kotalar kalkacakmış gibi projeksiyonlara başlamış bile. Hatta Atuk, Amerikan firmaları ile işbirliği içinde, Gümrük Birliği muafiyetlerinden yararlanarak dünyanın en büyük pazar pastasından birkaç dilim daha kopartabilecekleri görüşünde. Atuk, "Amerika'ya bir mesaj daha veriyoruz. Avrupa'da 600 milyon tüketici yaşamaktadır. Gelin, Türkiye'de stratejik ortaklıklar kurarak bu pazarlara Türkiye'yi bir üretim üssü olarak kullanarak daha fazla mal satalım. Bunun boyutu yok. O zaman, milyar dolarlarca para kazanırız" diye konuştu.

Atuk, kota görüşmelerine ilişkinse şu bilgileri verdi: "Amerika'nın tekstil ve hazır giyim ithalatı 61 milyar dolar. Her yıl yüzde 10 büyüyor. Yani 6 milyar dolar büyüyen bir pazar. Biz 6 milyar dolar içinde 300-500 milyon dolarlık pay istiyoruz. Bu pay da Amerika'ya iş yapan ülkeleri rahatsız edecek bir miktar değil."

'Ekonominin AKUT'u oluruz'
TİM Başkanı Okan Oğuz ise, tekstil ve konfeksiyondaki sıkıntıların aynı derecede sürdüğünü, ama Amerika'nın kotaları kaldırdık söyleminin ihracatçıya itici güç olduğunu söyledi.

Oğuz, "Finans sıkıntısı hala sürüyor. Faizler hala çok yüksek. Eximbank'a vaadedilen krediler aktarılmadı. Kısacası yapısal sorunlarımız sürüyor. Ama buna rağmen ihracatçı ayakta. Siparişleri yüklemeye hazırız. Eğer hükümet de kota görüşmelerinde bastırır olumlu sonuç alırsa biz ekonominin AKUT'u olmaya, AKUT gibi görev yapmaya hazırız" dedi.

Kader günü 22 Eylül
Türkİye-ABD tekstil görüşmeleri, 22 Eylül Çarşamba günü Washington'da başlayacak. İki gün sürecek görüşmelerde, Türk heyetine Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, ABD heyetine de ABD Ticaret Temsilciliği Tekstil Başgörüşmecisi Büyükelçi Don Johnson başkanlık edecek. Türkiye'nin ABD'ye yönelik tektsil ve konfeksiyon ihracatı, 1985 yılından bu yana Çok Elyaflılar Anlaşması (MFA), 1 Ocak 1995 tarihinden itibaren ise Dünya Ticaret Örgütü Tekstil ve Giyim Anlaşması çerçevesinde imzalanan İkili Kısıtlama Anlaşması (ATC) ile düzenlenmekte. Söz konusu anlaşma çerçevesinde, kotaların 2005 yılında sıfırlanmak üzere kademeli olarak indirilmesi öngörülüyor.

ABD, mevcut anlaşma kapsamında 21 tekstil ve 21 konfeksiyon kategorisinde Türkiye'ye kısıtlama uygulanıyor. Söz konusu ülkeye tekstil ve konfeksiyon ihracatı 1996, 1997 ve 1998 yıllarında sırasıyla 743, 867 ve 998 milyon dolar olarak gerçekleşti. 1998 yılı itibariyle ABD'ye yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatı, anılan ülkeye yapılan toplam ihracatın yüzde 45'ini oluşturuyor.

Kota doluluk oranları
Örme gömlek-sweatshirt % 95

Pamuklu-sentetik tshirt % 99

Bornoz %82.3

Pamuklu-sentetik pijama % 89.5

İç giyim % 66.8

Mine ŞENOCAKLI


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır