kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FİLİZ ÇİÇEK BİL(fcicek@sabah.com.tr )


Pes doğrusu

Yalova Azraili Veli Göçer, konutları normal maliyetin yüzde 30 altında inşa edip, sattığı halde kar etmiş

1994 yılından beri müteahhitlik yapan Veli Göçer, son 2 yılda 25 yıldır kazanamadığı kadar para elde etti. 7 şirket kuran ve 1997-98 yıllarında toplam 2.5 trilyon liralık ciro yapan Veli Göçer'in inşaat maliyetinden de önemli ölçüde kâr ettiği belirlendi.

İnşaatlarında deniz kumu kullandığını itiraf eden Göçer, Yalova'da yaptırdığı evleri, Bayındırlık Bakanlığı ve Türkiye İnşaat Müteahhitleri Sendikası'nın (TİM-SE) belirlediği maliyetlerin bile yüzde 30 altında fiyatla satıyordu.

Bu tespit, inşaatlarında deniz kumu kullandığını itiraf eden Göçer'in, diğer malzemelerden de ne kadar çaldığı ve kullandığı malzemelerin kaçıncı kalite olduğu sorularını gündeme getiriyor.

36 ay vade
"Hayallerinizi Ertelemeyin!" sloganıyla, konutları 700 milyon lira peşinat ve 36 aya kadar ulaşan taksitlerle satan Veli Göçer'in evleri yüzlerce insana mezar olurken kendisi kısa sürede büyük kazanç elde etti.

Tim-Se'nin belirlediği maliyet fiyatları ile hesaplandığında Veli Göçer'in 3 milyar 700 milyon liradan sattığı 45 metrekare evin maliyeti 4 milyar 869 milyon lira. Göçer'in 7 milyar 600 milyon lira sattığı 90 metrekare evlerin maliyeti ise 9 milyar 740 milyon lira.

Göçer'in kurduğu şirketler; Veli Göçer Arsa Ofisi, Veli Göçer Esenköy İnşaat, Veli Göçer Çınarcık İnşaatları, Veli Göçer Şadırvan İnşaat, Veli Göçer Koruköy İnşaatları, Veli Göçer Villa İnşaatları ve Gömü Özgün Tasarım. Göçer'in bu şirketlerin hepsinde yüzde 50 hisseli ayrı ayrı 7 ortağı bulunuyor.

Bir de 'Uydu Kent' yapacaktı
1965 yılında Malatya'dan İstanbul'a üniversite eğitimi için gelen Göçer, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra bir matbaa kurdu. Matbaacılığı 1994'e kadar sürdüren Göçer, 1970'lerde Yalova'da aldığı birkaç parsel tarlayı satmaya karar verince emlak işinde büyük kazanç olduğunu görmüş.

Yalova ve çevresinde inşaat işi yapan bir tanıdığı, bu arazileri tarla olarak satmak yerine, konuta dönüştürerek satmasını önermiş. Arkadaşıyla birlikte Veli Göçer Arsa Ofisi'ni kurmuşlar.

Matbaa işini bırakıp konut yapıp satmaya başlamış. 1994'te 40 daire satan Göçer, yılda 500 konut üretmeye başladı.

Göçer'in son hayali İstan bul'da 30 bin konutluk bir uydu kent yaratmaktı. Göçer, uydukent evlerini 60 ay vadeli, 15 bin markı peşin, toplam 33 bin marka satmayı planlıyordu.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır