kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ZEYNEP GÖĞÜŞ(zgogus@sabah.com.tr )


Brüksel havası

BRÜKSEL
Yol haritalarının hemen hepsinde iki yer arasındaki mesafe işaretlenir. Bir noktadan yola çıkan kişi ulaşmak istediği noktaya kaç günde varacağını bilir.

Brüksel'in gündemindeki yol haritası Türkiye ile ilgili. Ancak bu konuda ciddi bir kavram kargaşası yaşanıyor. Türkiye yol haritasını adaylığı için ön koşullar içeren bir belge olsun diye istemiyor. Ankara'nın isteği, kendisine hangi tarihte nelerin yapılacağının söylenmesi. Bir başka deyişle de Ankara'dan yola çıkıldığında Brüksel'e ne zaman varılacağını bilmek.

Bu anlamda bir yol haritası aldıktan sonra kurallara uyup hızını tayin etmek ise Türkiye'nin sorumluluğu. Ama önce elde diğer aday ülkeler için yapıldığı gibi bir Ulusal Katılım Planı olmalı. Aksi ayrımcılık olur. Kaldı ki diğer ülkeler için Ulusal Katılım Planı diye tarif edilen hedef belgesinin Türkiye söz konusu olunca yol haritasına dönüşmesi de pek öyle basit bir kelime oyunu olmamalı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye resmen adaylık statüsü vermesi konusunda geçen hafta sonu önemli gelişmeler meydana geldi. Bu gelişmelerin Avrupa'nın başkenti Brüksel'deki yansıması ne oldu? Burada hava güneşli, ama Brüksel'i bilenler bilir, her an yağmur yağabilir. Diplomatik bir dilde konuşmak gerekirse, en iyisi iyimser temkinlilik içinde olmak.

Brüksel'de esen hava, üye ülkelerin bu konuda Aralık ortasındaki Helsinki Zirvesi'ne kadar devam edecek olan uzun görüşme sürecine henüz yeni başlamakta olduklarını gösteriyor. Konu bugünkü AB Daimi Temsilciler Konseyi gündeminde. Türkiye'ye yardımlar konusunda önümüzdeki günlerde art arda kararlar alınacak. Bu arada AB yürütme organı durumundaki Komisyon Türkiye ile İlerleme Raporu'nu hazırlıyor. Bu rapor Ekim ortası çıkacak.

AB nezdinde Türkiye'yi temsil eden Büyükelçi Nihat Akyol da "gelişmelerin önemli, fakat henüz üyelik konusunda nihai sonuçlar çıkarmak için erken" olduğunu söylüyor.

Önemli gelişmeler neler? Büyükelçi Akyol önem sırasına göre birinci olarak Yunanistan'da son bir-iki ay içinde meydana gelen politika değişikliğini gösteriyor. Bu konuda temkinli olunmasını gerektiren sebepler ise şunlar: "Yunanistan'ın farklı tutumunun herhangi bir önşarta bağlı olup olmadığı konusunda farklı yorumlar yapılmakta. Yunanistan'ın bu konudaki gerçek tutumunun ortaya çıkması için en azından birkaç gün daha beklememiz gerekecek."

Yunanistan'ın nereye kadar ilerleyebileceği hâlâ denklemin bilinmeyeni olmayı sürdürüyor. Yunanistan'ın şarabına su karıştırması gerekiyor, ama bunu hangi ölçüde yapabilecek? Yunanistan hâlâ anahtar ülke. Ankara'dan Brüksel'e ne kadar sürede ulaşılacağını Atina tayin edecek.

Brüksel'de hava güneşli sıcaklık 25 derece. Bu şehri tanıyanlar bilir, bakarsiniz aniden gökyüzü simsiyah ve yağmur boşalıyor. Şemsiyenizi unutmayın.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır