kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Paket'li karşılama
Deprem yaralarımızı sarmak için çalışan ABD Ecevit'i, "yardım paketi"yle karşılayacak...

Sibel YEŞİLMEN

DEPREM felaketinin yaralarını sarmak üzere harekete geçen Washington yönetimi, Başbakan Bülent Ecevit'in ay sonundaki ziyaretinde "yardım paketi"ni açıklamak için çalışmalarını hızlandırdı.

ABD yönetiminin en etkili 4 ismi Türkiye için devreye girdi. Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Hazine Bakanı Larry Summers, Başkan Yardımcısı Al Gore'un sağ kolu Leon Fuerth ve ABD Kalkınma Teşkilatı Başkanı J. Brady Anderson, "Türkiye Yardım Programı"na son şeklini verecek.

Washington'da, bir yandan Ecevit'in resmen talep ettiği ABD, garantili deprem tahvili ihracı talebi değerlendiriliyor, diğer yandan da Türkiye'nin askeri yardımlara ilişkin borçlarının silinmesi formülü görüşülüyor.

Washington'ın, Ankara'nın tahvil ihracına "garanti" talebine yeşil ışık yakması beklenirken, askeri borçlarının silinmesine ise sıcak bakmadığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, üzerinde çalışılan konuların başında Türkiye'nin resmen talep ettiği ABD güvenceli deprem tahvili satışı geliyor. Başbakan Bülent Ecevit'in, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Marc Parris'i kabulünde resmen gündeme getirdiği tahvillerin, 5 yılı ödemesiz en az 10 yıl vadeli olması bekleniyor. Parris, Ecevit'in talebini aynı gün Washington'a iletti ve yönetim o günden bu yana konuyu değerlendiriyor. Kongrenin de onayını gerektiren tahviller konusu üzerinde birbirinden etkili 4 ismin bizzat çalıştığı belirtiliyor. Hazine Bakanı Larry Summers, Başkan Yardımcısı Al Gore'un sağ kolu Leon Fuerth ve ABD Kalkınma Teşkilatı Başkanı J. Brady Anderson da yer aldığı listede Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da yer alıyor.

Borçların silinmesi zor
Washington'da değerlendirilen diğer konu ise Türkiye'nin askeri yardımlara ilişkin kredi borçlarının silinmesi.

Bu krediler çerçevesinde Türkiye'nin ABD'ye 6 milyar dolar borcu bulunuyor. ABD'li kaynaklar konunun yoğun olarak tartışıldığını kaydederken "Henüz görüşmelerde bir karara varılmadı. Ancak borç affedilmesi bayağı zor" değerlendirmesinde bulunuyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır