kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Şehircilik Bakanlığı kurulmalı
Yasalar gereği belediyeler İçişleri Bakanlığı'na bağlı... Yani genelde ağırlıklı olarak ülkenin iç güvenliği ile ilgili olan bakanlık, yerel yönetimlerin de patronu...

Bu sizce sağlıklı mı?
İçişleri Bakanlığı'nın yerel yönetimler konusunda kadroları yeterli mi? Birikimi var mı?

Düşünün; Türkiye'de belediye sayısı 3215'e ulaşmış... Nüfusun yüzde 75'i kentlerde yaşıyor.. Ama her nedense bir Şehircilik ve Konut Bakanlığı yok...

Eskiden olan İmar İskan Bakanlığı da kaldırılmış...

Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut işte bu gerçeğe dikkati çekiyor ve bana gönderdiği faksta şunları söylüyor:

"1994'ten bugüne birkaç kez kamuoyuna ve Meclis'e görevimiz gereği belediyelerle ilgili sorunlarımızı ve sıkıntılarımızı anlattık, söyledik. HABİTAT'la ilgili geniş açıklamamda 1580 sayılı yasa ve bugünkü yapı ile yerel yönetimlerin sorunlarının aşılamayacağını ve mutlaka belediyelerin, güvenlikle ilgili bakanlıktan (İçişleri) alınarak, kurulacak Şehircilik ve Konut Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini belirttik..

İnanıyorum ki; belediyeler, çok başlılık yerine kurulacak Şehircilik ve Konut Bakanlığı yönetimiyle hızlı ve üretken bir yapıya kavuşacak.

Yerel yönetimlerin önündeki bürokratik engeller de böyle bir sistemle kaldırılacak..."

Doğru söze ne denir?

Binaya girelim mi, girmeyelim mi?

Depremin canlar aldığı, evler yıktığı Avcılar'da şimdi yeni bir sorun başladı:

Evimiz sağlam mı, değil mi?

Depremde oturdukları binalar hasar gören Avcılar sakinleri şaşkın halde.. Sebebi; kendilerine göre oturulmayacak ölçüde hasar gören binaları denetleyen Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Belediye ekiplerin şöyle karşıdan bakarak "Oturabilirsiniz" demeleri...

Örnek mi?

İşte bana gelen bir şikayet:

"Denizköşkler Dr. Sadık Ahmet Caddesi'ndeki Funda Apartmanı depremde hasar görerek eğrildi. Elektrik ve doğalgaz bağlantıları da söküldü. Fakat belediye yetkilileri, 'Bu evde oturabilirsiniz' diyor. Ne yapacağımızı şaşırdık..."

İlçede bir başka sorun da yıkılan binaların yanındaki binalarda oturanların çaresizliği... Bakın bu konuda dertli olan Sedat Kotan da gönderdiği faksta neler diyor:

"Gümüşpala Mahallesi Hacıkadın Sokağı'ndaki bina depremde çöktü. Ama enkazı hâlâ kaldırılmadı. Biz de yanındaki binada oturuyoruz ve hasarımızı onarmak istiyoruz. Bu enkaz bizim binanın temeline baskı yapıyor. Belediyeden bu enkazı kaldırmasını istiyoruz."

*

SON SÖZ:
Bence Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci hasarlı her binaya bizzat gitmeli ve halkla konuşup onları sakinleştirmeli..

İstanbullular'ın dert köşesi
BAKIRKÖY

Su basıyor

YEŞİLYURT Başak Sokağı'nın kaldırımları en son beş yıl önce yapılmış ve son üç apartmanın önü kaldırımsız bırakılmıştı. Bu arada atık su kanalı da çökünce artık her yağmurda Kavala Apartmanı su altında kalıyor.

Apartman sakinleri

BEŞİKTAŞ
Kaza oluyor!

SAİT Çiftçi Dispanseri'nin yanından geçerek Fulya'ya inen Fulya Deresi Sokak'ta her yağmurda kaza oluyor. Bu yolda bariyerler vardı. Asfalt dökülünce kaldırıldı. Yolun eski hale getirilip bariyerlerin yerleştirilmesini istiyoruz.

Murat Çıkıkcı

ŞİŞLİ
İGDAŞ uyuma!

MECİDİYEKÖY Dereboyu Caddesi'nin sonunda oturuyoruz. 20 metre daha boru döşense doğalgaza kavuşacağız. İGDAŞ Müdürü, "Az yatırımla çok abonenin yollarını arıyoruz" diyor. İşte 200 abonelik fırsat.

Erdal Yılmaz

MİMARSİNAN
Otobüs istiyoruz

MİMAROBA'da oturuyoruz ve büyük ulaşım sorunu yaşıyoruz. Sadece Yenibosna'ya minibüs çalışıyor. Aksaray, Taksim ve Eminönü'e belediye otobüsü konulmasını istiyoruz.. Ancak İETT bu otobüsleri vermiyor.

Mimarobalılar

Z.BURNU
Mikrop yuvası!

10. YIL Caddesi Belgratkapı ışıklarda kanalizasyon patladı. 10 gündür akıyor ve kimse görmüyor. Lağım suları aka aka denize kadar ulaşmaya başladı. Bu mikrop yuvasından en kısa zamanda kurtulmak istiyoruz.

Necati Keskin

ŞİŞLİ
İçiçe balkon

MECİDİYEKÖY Şahiner Sokak'taki Hisar Apartmanı'nda oturuyoruz. Yanımızdaki inşaatın balkonları bizim balkonların içine girdi. İmza toplayıp belediyeye şikayet ettik ama inşaat devam ediyor.

Apt. sakinleri

K.ÇEKMECE
Kafamız şişti

SEFAKÖY Sultanmurat Caddesi Güray Sokak'taki hurdacıdan bıktık. Sabahtan akşama kadar balyozla demir kırıyorlar. Gelen hurdaları atıyorlar. Sabahtan akşama kadar kafamız şişiyor. Çocuklarımız uyuyamıyor.

Mehmet Ali

SARIYER
Kira artışı!

RUMELİ Hisarüstü'nde oturuyoruz. Boğaziçi Üniversitesi'nin burada olması ev sahiplerinin işine gelmiş ki, iki oda bodrum katlarına bile 150 milyon kira istiyorlar. Yeter artık öğrenciler okumasın mı? Sokakta mı yatsın?

Bir grup öğrenci


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır