kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dış yardımlar için elimizi çabuk tutalım
Avrupa Konut Birliği Başkanı Şenol, 30 bin müteahhidin yardıma hazır olduğunu ancak yer ve proje için acele etmemiz gerektiğini söyledi

İlkin AYDIN

Avrupa'da 11 ülkenin 30 bin konut yapımcısını ve inşaatçısını temsil eden Avrupa Konut Yapımcıları ve İnşaatçıları Birliği (UEPC) Başkanı Atilla Şenol, deprem bölgesi için en az 100 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu, bunun da bir yılda 2.5 milyar dolara yapılabileceğini söyledi. Birliğin 30 bin üyesi ile temasta bulunduğunu belirten Atilla Şenol, 30 bin üyenin de maddi ve manevi yardıma hazır olduğunu vurguladı.

Şenol, Türkiye'nin yardımlardan yararlanmak için konutların yeri ve projesi konusunda elini çabuk tutması gerektiğini söyledi. Şenol, "Şimdi finansman konusunda herkes yardımcı olmak istiyor. 3 ay sonra bu istek kalmayabilir" dedi.

Türkiye'de Uluslarası Müteahhitler Birliği Başkan Yardımcısı ve 30 yıl önce kurulan ve özellikle konut inşaatında önemli bir yere sahip Mesa şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Atilla Şenol, Türkiye'nin çok büyük bir deprem yaşadığını hatırlatarak, şu anda en önemli sorunun barınak olduğunu söyledi.

'Yardım geliyor'
Tüm dünyadan asrın felaketi olarak görünen bu olay karşısında inanılmaz yardımlar geldiğini hatırlatan, Atilla Şenol, "Yeterki süratli davranılsın" diyerek şöyle konuştu: "Şimdiye kadar şu kadar konutu şu kadar zamanda yapıyorum diye somut bir şekilde yardım talebiyle ne Dünya Bankası'na ne de Avrupa İskan Fonu'na gidildi. Somut tekliflerle gidip yardım istenmeli. Şimdiye dek gelen paralar gerektiğinde kullanılmak üzere bir takım fonlarda toplanıyor diye düşünüyorum. Ama yine de program ve projelerle yardım talebinde bulunduğumuzda çok daha fazla para geleceğini sanıyorum."

'Denetim şirketleri kurulmalı'
Şenol, kalıcı konutların yeri ve projesi konusunda da çok acil davranılmasını istedi. "Şimdi finansman konusunda herkes yardımcı olmak istiyor. 3 ay sonra bu istek kalmayabilir" diyen Atilla Şenol, zaman geçirilmeden bir program çerçevesinde çalışılmaya başlanması gerektiğini ifade etti.

Atilla Şenol tıpkı yeminli mali müşavirler gibi denetim şirketlerinin hayata geçirilmesini de istedi.

"Prefabrik maliyetli"
Şenol son günlerde yoğun bir şekilde tartışılan prefabrik ev sorununa da şöyle ele aldı: "Bütün evlerin prefabrik olmaması lazım. Prefabrik ev hem yerleşim zorluğu hemde maliyeti bakımından çok pahalı olacaktır. Acilen bir envanter çıkarıp bölgedeki oturulabilir konutlara insanlar yerleştirilmeli. Ancak açıkta kalanlara prefabrik ev yapılmalı. İnsanların kışın başlarını sokabileceği yerlerden sonra kalıcı konutların yapımına geçmeli."

İmajımız zedelendi
ANKARA- Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Kadir Sever, Marmara Depremi'nin dış müteahhitlik işlerinde imaj zedelenmesine yolaçtığını söyledi. "Deprem felaketinde sorumluluğu olanlar cezalandırılmalı" diyen Sever, "Belki de ben de Veli Göçer'den ev alabilirdim" demekten de kendini alamadı.

Müteahhitlerin haklı haksız boy hedefi olduğunu belirten Sever, dün düzenlediği basın toplantısında şu mesajları verdi:

* Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduk. Rusya "Türk müteahhitlerin yaptıkları işleri denetleyeceğiz" demiş. Aynı yönde bir açıklama Türkmenistan Cumhurbaşkanı'ndan da geldi. Denetlensin. Yaptığımız işlerden eminiz. Ancak dış müteahhitlik işlerinde imajımız zedelendi.

* Gayri resmi tespitlere göre Türkiye'de 300 binin üzerinde müteahhit var.

* Yapı sigortası zorunlu da olabilir gönüllü de. Bu, arz talep meselesidir. Oturacağınız dairede sigorta yoksa almayın. İmar affına taraftar değiliz, böyle talebimiz de olmadı.

Çözüm önerileri
Sever, kısa ve uzun vadeli çözüm önerilerini şöyle sırladı:

1- Deprem bölgesinden sonra tüm Türkiye'de hasar tespit çalışmaları yapılmalı. Çok katlı yapıların izin kararları dikkatli verilmeli.

2- Geçici konutların kalıcı hale gelmemeleri için, barınma ihtiyacı çadırkent ve kamu konutlarında sağlanmalı.

3- Hasarlı ve zayıf yapılar onarılmalı.

4- Zemin etüdünde jeolojik verilere bakılmalı.

5- Planlama ve şehircilik ilkelerine uyulmalı.

6- Deprem yönetmeliklerine uyulmalı.

7- Malzemelerin standartları denetlenmeli.

8- Mühendislik eğitimi geliştirilmeli.

9- Yapıda denetim ve sigorta sistemi gelmeli.

10- Denetim şirketlerinin yapısı görevleri ve sorumlulukları belirlenmeli.

11- İnşaat usta ve kalfalarının yetki ve sorumluluk ilişkileri kurulmalı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır