kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Komşu da sokaklarda
5.9 şiddetinde sallanan Atina'da 17 kişi öldü, 100 bina yıkıldı. Şiddetli artçılar beklendiği için vatandaşların 48 saat evlere girmemesi istendi

Marmara'daki deprem felaketinin acısı dinmeden Türkiye'nin komşusu Yunanistan aynı acının kurbanı oldu. Dün saat 14.56'da 5.9 şiddetinde bir depremle sarsılan Atina'da 100 bina ve 1 sanayi tesisi enkaza dönerken, ilk belirlemelere göre 17 kişi öldü, düzinelerce kişi yaralandı. Çok sayıda da kayıp var. Çöken 16 binanın altında insan olduğu belirtiliyor.

Merkezi Atina'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Menidi yerleşim yeri ile Parnes Dağı arasındaki bölgede olan sarsıntı 10 saniye sürdü ve kentte büyük bir paniğe yol açtı. Deprem merkezinin 20 kilometre genişliğinde ve 10 kilometre derinliğinde bir alan olduğu belirlendi. Atina Rasathanesi, 48 saat içinde Atina'da 5 şiddetinde bir deprem daha beklendiğini açıkladı. Halk da evlere girmemeleri konusunda uyarıldı.

Aynı bölgede 18. yüzyılda büyüklükleri Richter ölçeğine göre 6 ve üzeri olduğu sanılan iki deprem daha yaşanmıştı.

Enkaz altındalar
Gelen ilk haberlere göre deprem sırasında 2 kişi kalp krizi geçirerek ölürken, 15 kişi de ezilerek can verdi. Depremin yerle bir ettiği binaların altında kaç kişinin olduğu henüz saptanamazken, sadece Furlis şirketine ait fabrika enkazında en az 70, Batı Atina'daki çok katlı bir apartmanın enkazında ise 20 kişinin olduğu bildiriliyor.

Merkeze yakın olan Metamorfosis, Kifisya, Neo Iraklio, Tatoi ve Trakomakedonos semtlerinin sarsıntıdan en çok etkilenen bölgeler olduğu ve çöken binaların bu semtlerde bulunduğu belirlendi. Atina Rasathanesi Müdürü Dimitris Lalas, saat 14.58'de kaydedilen sarsıntının ardından 16.30'a kadar en güçlüsü 4.5 şiddetinde olmak üzere 20 kadar artçı depremin kaydedildiğini açıkladı. Lalas, artçı depremlerin sürebileceğini belirterek, halkı sakin olmaya çağırdı. Bu arada Bakanlar Kurulu da Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis başkanlığında toplanarak deprem ile ilgili geliş meleri değerlendirdi.

Çevre Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da bakanlıkta görevli tüm inşaat mühendisleri görev başına çağrıldı.

Halktan sakin olmasını isteyen Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitri Reppas, Yunan silahlı kuvvetlerinin havadan zarar belirleme çalışmalarına başladığını belirtti.

Türkiye'ye 'geçmiş olsun' derken...
Yunanİstan'In başkenti Atina'da dün saat 14:56 sularında meydana gelen deprem 5 milyonluk kente inanılmaz bir panik yaşattı. Atinalılar, 5.9 şiddetinde olduğu belirlenen depremin ardından gelen artçı depremlerle daha da korktu.

Acropol sağlam
Deprem kendini önce hafif bir sallantı ile hissettirdi. Aradan geçen 5 saniye içinde şiddetini arttıran depremin son 2 saniyesi korkunçtu. Deprem paniğinin atlatılması üzerine gelen ilk haberlere göre, Atina'nın tam merkezinde bulunan tarihi Acropol kentine bir şey olmadı. Yetkililer kalıntıların zarar görmediğini ifade ettiler.

Telefonlar iflas etti
Deprem sonrası telekomünikasyon da çöktü. Önce cep telefonları iflas etti. Başkentteki yakınlarını merak eden Yunanlılar, telefonlara sarılınca, 15 dakika içinde de normal telefonlar da kesildi. Depremin meydana geldiği 10 saniyede motorsiklet kazaları meydana geldi. İddiaya göre hareket halindeki onlarca motorsikletli, yere kapaklandı.

Konser alanına kaçtılar!
Dün akşam Atina'daki National Garden'ıda ünlü sanatçı Zülfü Livaneli ile Yunanlı meslektaşı Theodorakis'in konseri vardı. Türkiye'deki depremzedelere yardım kampanyası adı altında verilecek konserden saatler öncesinde meydana gelen deprem sonrası boş meydanlara kaçan Atinalılar, araçlarıyla National Garden'a sığındılar. Bir diğer iddiaya göre de Atina'da deprem sırasında verilen bir konserde panik yaşandı ve kapılara koşan onlarca kişi birbirini ezdi.

Çöken binalardan biri de bir ana okuluydu. Ancak büyük bir mucize gerçekleşerek çocukların tümü yaklaşık 2 saat süren bir çalışmadan sonra kurtarıldı.

STELYO BERBERAKİS

Deprem İzmir'de de korku yarattı
YUNANİSTAN'I dehşet içinde bırakan deprem İzmir ve çevresinde de hissedildi.

Merkezi Atina'nın 20 kilometre kuzeyinde bulunan deprem İzmir'de de neredeyse Atina'da olduğu kadar büyük bir panik yaşattı. Marmara felaketinin anılarını hala tüm canlılığıyla hafızalarında saklayan İzmirli'ler sarsıntıdan çok etkilendiler. Çeşme, Karaburun, Seferihisar ve Urla ilçelerinde vatandaşlar sokaklara döküldü. Ancak İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'de herhangi bir hasar meydana gelmedi.

Depremle ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi (B.Ü) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Atina'daki sarsıntının Kuzey Anadolu Fay Hattı ile bir ilgisinin bulunmadığını söyledi. Işıkara, Merkezi Atina'nın kuzeyi olan sarsıntının aletsel büyüklüğünün 6.1 olarak kaydedildiğini söyledi.

AKUT'çular göreve hazır
MARMARA depreminde enkaz altından kurtardığı yüzlerce canla adeta kahramanlık destanı yazan AKUT bu kez Atina depremi için harekete geçti. Milli dağcımız Nasuh Mahruki başkanlığındaki 30 kişiden oluşan AKUT grubu gerektiği takdirde hemen Atina'ya ulaşabilmek üzere çalışmalara başladı. Önce ekibi alarma geçiren AKUT, davet gelmesi halinde hemen Yunanistan'a gidebilecek şekilde örgütlendi.

Türkiye'den yardım önerisi
Marmara depreminde yardım elini uzatmakta gecikmeyen Yunanistan'a Türkiye'de aynı hızda yanıt verdi. Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı -Süleyman Demirel, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e geçmiş olsun mesajı gönderirken, Dışişleri Bakanı İsmail Cem de telefonla Ermenistan'ın başkenti Erivan'da ulaştığı Yunanlı meslektaşı Yorgo Papandreu'ya "Elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Türk elçiliği ucuz atlattı
DEPREM Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği hasar görmedi. Dışişleri Bakanlığı depremle ilgili haberi aldığı dakikadan itibaren Atina Büyükelçiliği ile temasa geçmeye çalıştı. Ancak Büyükelçilik'le telefon hatlarındaki yoğunluk ve kesintiler nedeniyle irtibat kurulamadı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı, özel iletişim kanallarıyla Büyükelçiliğin hasar görmediği ve personelin iyi olduğu haberini aldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır