kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vahşet Adası
Endonezya'ya bağlı Doğu Timor'da oluk oluk kan akıyor. Son 3 günde bağımsızlık yanlısı bin kişi öldürüldü, yüzlercesi de kazığa oturtuldu

Endonezya'ya bağlı Doğu Timor'da vahşet durmuyor. Eski bir Portekiz kolonisi olan ada halkının 30 Ağustos'taki referandumla bağımsızlığı seçmesiyle başlayan "insan kıyımı" dün inanılmaz boyutlara varınca, adada olağanüstü hal ilan edildi.

Endonezya Ordusu'nun desteğini alan bağımsızlık karşıtı milislerin Doğu Timor'da estirmeye başladığı terör 6'ncı gününe girerken, sadece 100'e yakın bağımsızlık yanlısının kazıklara oturtulduğu belirtiliyor.

Son 3 günde Doğu Timor'da binden fazla kişi öldürülürken, milisler dün Doğu Timor'un başkenti Dili'ye girdi. Binlerce kişi Birleşmiş Milletler binasına sığındı. Başkenti ateşe veren milisler, katlettikleri 20 kişinin cesetlerini sokaklarda gezdirdi. Milislerin sistematik kıyımının akıl almaz boyutlara ulaşması üzerine Avustralya bölgeye asker yollama kararı aldı. Birleşmiş Milletler uzmanları, bölgedeki terörün durması için en az 7 bin askere ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Olağanüstü Hal ilan edildi
Endonezya'ya tüm dünyadan ültimatom gelmesi üzerine adalar topluluğu olan ülke bağımsızlık karşıtlarına verdiği üstü kapalı desteği çekmek zorunda kaldı. Olayların ancak 6'ncı gününde olağanüstü hal ilan eden Endonezya, milislere ilk kez dün müdahale etti. Devlet Başkanı Habibi asayişi sağlayacaklarını söyledi. Olayları önlemek için uzun süredir Endonezya'da tutulan bağımsızlık yanlısı gerillaların lideri Gusmao, olağanüstü hal ilanından birkaç saat sonra serbest bırakıldı. Doğu Timor'un dünya ile bağlantısı kesik. Telefon hatları kesik. Gazeteciler de ülkeyi terketmeye zorlandığı için, bölgeden çok kısıtlı bilgi ve fotoğraf geliyor.

Bağımsızlığın mimarı serbest
Endonezya, Doğu Timor'da işlerin çığrından çıkması üzerine, 1992'den bu yana hapiste tuttuğu bağımsızlık yanlısı gerilla lideri Xanana Gusmao'yu dün serbest bıraktı. Endonezya Hükümeti, Doğu Timor'un ilk devlet başkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Gusmao'nun, adada dördüncü gününe giren terör dalgasını bastırmada etkili olacağını hesaplıyor. Gusmao da serbest kaldıktan sonra düzenlediği ilk basın toplantısında "Doğu Timor'a barış getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım" dedi. Ancak Gusmao'nun ne zaman Doğu Timor'a gideceği bilinmiyor. Bağımsızlık yanlıları, eğer şimdi adaya dönerse Gusmao'nun öldürülmesinden endişe ediyor. Gusmao, 1992'de tutuklanmıştı. Ancak geçen Şubat'tan bu yana Endonezya'da ev hapsinde tutuluyordu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır