kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SERPİL YILMAZ(syilmaz@sabah.com.tr )


Asker, sivil "Biz" hareketi doğuyor

Marmara Depremi Türkiye'de sivil örgütlenmenin önemini gösterdi. Özellikle de 200 kişilik bir örgütlenmeyle depreme ilk ulaşan ekiplerin başında bir sivil toplum hareketi olan AKUT'un koşması buna örnek oluşturdu.

Bugünlerde sayıları 90'a yaklaşan sivil toplum örgütü, çeşitli organizasyonlarla biraraya gelip, geceli-gündüzlü toplantılar yapıyorlar.

Bir yanda Arı Hareketi, diğer yanda GYİAD gibi işadamı kuruluşu veya Çağdaş Eğitim Vakfı, Lions'lar, Rotary, Saydamlık Derneği, Demokratik İlkeler Derneği, Atatürk Öğrencileri Derneği gibi kuruluşlar tam bir organizasyon ve proje üretme yarışına girdiler.

Batı'nın resmi yollarla değil de, proje bazında sivil hareketlere yardım etme gayretini gören bu kuruluşlar, eylem planı oluşturma peşindeler. Eğer; kim ne kadar etkin olacak veya deprem yarasını sarmak için kim ne yaptı, olmadı kimin bileği daha güçlü gibi tartışmalarla ortaya çıkan oluşum tıkanmazsa tartışılan konular oldukça önemli.

Konut için organizasyon
GYİAD üyelerinin ve Arı Hareketi'nin de içinde olduğu grup, bugüne ve yarına dönük şu üç kararı aldı:

1- Şu andaki ihtiyaçlarla, imkânların buluşturulması.

2- Mesken edindirme. Konut edindirme grubunun içinde Koç Topluluğu'nun kriz masasını yöneten Ali Koç da bulunuyor. Koç, böyle bir projeye dış finansman çekmek için en uygun isim olarak görülüyor.

3- Sivil toplum girişimi. Adı bile az-çok belirlendi; Biz...

'Biz' içinde asker ve sivil çeşitli kesimlerden otoriteleri biraraya getirerek, Türkiye'yi etkileyen her türlü doğal afet veya yangın, kaza gibi durumlarda ortaya çıkacak. Organizasyon ilk öğretimden başlayarak insanları ömür boyu eğiten bir sisteme uzanacak.

Örgütlenen halk, rant ekonomisinden palazlanan felâketlere, ortak olmamayı öğrenecek.

ABD senatosuna bilgi depolandı
Dış İlişkiler Ekonomik Konseyi (DEİK) hummalı bir çalışma içinde. DEİK, Türkiye'ye davet ettiği ABD senatörlerinin asistanları ve ofis müdürlerini bilgilendiriyor. Türk-Amerikan İş Konseyi'nin ABD tarafı, evvelki gün İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, Koç Topluluğu'ndan Jan Nahum ve Chase Manhattan Bank Genel Müdürü Koray Arıkan'la görüşüp, deprem ve sonrasındaki Türkiye ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra İMKB'yi de ziyaret eden heyet, NTV'ye gidip deprem görüntülerini izlediler. Akşam da Washington'ta lobi faaliyetlerini yürüten işadamı Sahir Erozan'ın evinde toplanıldı. Adapazarı'na da giden ekip, daha sonra Antalya'ya ve Güneydoğu'ya geçecek.

Erozan'ın evinde New York Times gazetesinin Türkiye muhabiri Stephen Kinzer'den bilgi alan heyet, izlenimlerini şu noktalarda yoğunlaştırdı:

Yunanistan'ın gösterdiği dayanışmanın Türkiye ilişkilerinde yumuşama umudunu yeşertmesi.

Güneydoğu'dan deprem bölgesine yardım yağması. Böylece PKK'nın yurt dışında işlediği "ayrımcılık" tezinin çürütülmesi.

Sivil insiyatifin depremle birlikte örgütlenme yeteneğinin ortaya çıkması. Demokratik kitle örgütlerinin daha etkin hale getirilme ihtiyacının saptanması.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır