kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ZEYNEP GÖĞÜŞ(zgogus@sabah.com.tr )


Yeni liderler

Büyük krizler kendi liderlerini de birlikte yaratır. Bu varsayım doğru ise rahatlıkla şunu söyleyebiliriz: Siyasal anlamda bugünün Türkiyesi lidersiz... Çoğunluğun güven içinde peşinden koşacağı bir tek siyasal liderimiz bile yok.

Buna karşılık yaşadığımız kriz yeni toplumsal liderlerlerimizi armağan etmekte bize. Yeni liderlerimiz genç insanlar. Sivil toplumun içinden çıkıp dünyada kabul gören yeni liderlik tanımına tıpatıp uyuyorlar.

Yeni lider formatına Türkiye'den katkıda bulunanlar deyince bugünlerde akla ilk gelen isim kuşkusuz Acil Kurtarma Teşkilatı AKUT'un başındaki Nasuh Mahruki.

Nasuh Mahruki bir dağcı. Yeni liderler risk alabilenler içinden çıkıyor zaten. Yeni liderler vadide salına salına gezinmeyi değil, zirveye tırmanmayı sevenler. Yeni lider, küçük de olsa bir fark yaratmayı isteyen...

Felakete ilk uyananların AKUT'çular olması da normal. Çünkü onlar bu tarz afetlere karşı duyarlılık kazanmış insanlar. Akut'çu olmak ise kendiliğinden liderlik vasfı gerektiren bir eylem.

Normal olmayan ise felakete anında müdahil olması gerekirken geç kalanların AKUT'a besledikleri kıskançlık. Çünkü o hasetler de farkındalar ki toplum enkaz başında yeni liderlerini yaratmaktadır.

Bir başka normal olmayan, haset içindekilerin ilkel söylemini sürdüren medyanın tutumu. Nasıl mı? Çok basit. Hasetlerin sormaya cesaret edebildikleri ırkçı soruları tekrarlayarak! Normal koşullarda "aydın" olması gereken gazetecinin, Mahruki'ye ırkını ve dinini sormasının çok ayıp olduğunun farkına bile varmayarak...

Sahra hastanesine yardıma koşan her genç kızın, depremzede için acil geçici konut tasarlayan her mimarın, yardım dağıtımını üstlenen her öğrencinin bir beklentisi var: Küçük de olsa toplumsal bir fark yaratmak...

Fark yaratmayı isteyip harekete geçenlerin hepsi de birer yeni toplumsal lider. Yeni liderler, toplumsal proje sahibi insanlar olarak oturdukları yerden ona buna küfretmenin dışında bir yol seçenler.

Yeni liderler, sorumluluklarını üstlenip menzil büyütenler. Önce enkazdan küçük bir taş kaldırıyorlar. Sonra bir insan kurtarıyorlar. Toplumun diğer bireyleri onları görüyor. On kişi yüz kişi; yüz kişi, bin kişi oluyor. Menzil genişliyor.

Yeni lideri sürekli şikayet edenler arasında aramayın, çünkü yeni lider sorunun değil, çözümün parçasıdır her zaman. Onu Yalova'da, Gölcük'te, Adapazarı'nda kurtarma ve yardım faaliyetlerine bizzat katılanlar arasında arayın.

Günümüz toplumları bu çizilen formatta yeni liderler çıkarabildikleri ölçüde başarılı olacaklar. Yaşadığımız felaket bize bu açıdan umutlu olmamızı gösterdi.

Yeni liderlerinizi siyaset kürsüsünde aramayın.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır