kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
14 saatlik af maratonu
MHP'nin çete suçlarına ceza indiriminde ısrarı üzerine, tasarıyı çekmeyi düşünen DSP ve ANAP "Cezaevlerinde isyan çıkar" korkusuyla vazgeçti

Emin ÖZGÖNÜL

Meclis Genel Kurulu 8 yıllık eğitim ve vergi yasasının ardından en uzun maratonunu kısmi af için yaptı, tam 14 saat affı tartıştı.

15 maddelik yasa ile ilgili tartışmalarda kimlerin affedildiğinden çok, kimlerin affedilmediği tartışıldı. FP'nin tüm girişimine rağmen, kapsama giremeyen Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan ve Hasan Celal Güzel'in isimleri sık sık tutanaklara geçti.

Koalisyonda kriz
Koalisyonun üç liderinin de izlediği görüşmelerde, af yasası sabaha karşı ince bir hat üzerinde gitti geldi. DSP çeteler ve işkencecileri metinden çıkarmak istiyor, ANAP ise yardım ve yataklık suçlarına da af tanımayı amaçlıyordu. Çeteler affedilirken yardım ve yataklık suçlarının kapsama alınmaması eleştirildi. ANAP'ın bu konuda verdiği önergenin reddi ise bardağı taşırdı. Üç lider Genel Kurul salonunun arkasındaki Başkanlık Divanı odasında toplandı.

Rahşan Hanım devrede
Ecevit ve Mesut Yılmaz tasarıyı geri çekmeyi tartıştı ancak Devlet Bahçeli tüm talepleri reddetti. Bu sırada Rahşan Ecevit devreye girdi, çetelere affın kapsam dışına çıkarılması için DSP'lilerle telefonla görüştü. Ama yine olmadı. DSP ve ANAP'ta da tasarıyı geri çekmenin "Cezaevlerinde isyan başlatacağı" endişesi doğdu. Sonuçta "Komisyondan nasıl geldiyse, öyle çıksın" kararına varıldı.

İlginç konuşmalar
Yasanın hemen her maddesinde söz alan, önergeler ile engelleme yapan muhalefet milletvekilleri, ilginç konuşmaları ile de kürsüden mesajlar verdiler. DYP'li Hüseyin Çelik, sabah 06.30'da kürsüye çıkarak "Sabah oldu, hava aydınlandı. 15 saattir buradayız. Sakallarımız uzadı. Ankara, Ankara olalı, Timur'dan bu yana böyle bir zulüm görmedi" dedi. Abdullah Öcalan ile röportaj yaptığı için gazetecilerin mahkum edilmesini eleştiren Çelik, "Peki bir hayat kadını ile röportaj yapan bayan gazeteci de, hayat kadını mı olacak? Zamanında merhum Turgut Özal, sanatçı Cem Karaca'yı yurt dışından getirttiğinde kızmıştık. Ama iyi ki geldi, kötü mü oldu" diye sordu. Birleşimi yöneten ve yarım saatlik bir mola hariç koltuğundan hiç kalkmayan MHP'li Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, "Rica ederim, istirham ederim" diyerek tartışmaları engellemeye çalıştı, yine de tartışmalar Nazlı Ilıcak'ın oğlundan, Erbakan'a kadar uzanarak devam etti.

Kayseri değil Ayseri
Muhalefetin problemi ise katip üye Savaş Yazıcı'nın metinleri çok hızlı okumasıydı. Yazıcı, hızlı okuma dolayısıyla, "K" harflerini yuttu. Kayseri'yi "Ayseri", karşıyı "arşı" diye okudu. Gergin geçen görüşmeler sonunda Cuma günü saat 17.00'de başlayan af yasası, dün sabah 07.00'de kabul edildi.

2 ayda 68 yasa
Merve Kavakçı'nın türban kriziyle yasama yılına başlayan Meclis, son 2 ayda 5 aylık mesaiye eş çalıştı ve 68 yasa çıkarttı. Meclis'in son gününde ise mesai süresi 27 saate ulaştı. Önceki gün sabah 10.00'dan itibaren aralıksız çalışan Meclis, önce yetki yasasını, sonra da af, memur disiplin affı ve basın affını yasalaştırdı. Milletvekilleri dört yasayı peşpeşe geçirirken verilen molalarla sadece 3.5 saat teneffüs yaptı.

Ecevit: Dengeli uzlaşma oldu
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, af konusunda her partinin farklı beklentileri olduğunu belirterek "Ama uzlaşmaya varıldı" dedi. Ecevit, Susurluk'la ilgili davaların da af kapsamına alınması konusunda şunları söyledi: "Üç partili hükümette hiçbir hükümet ortağı, kendi isteklerini tam gerçekleştiremez. Af konusunda elbette MHP'nin bir ölçüde farklı beklentileri vardı. ANAP'ın bir ölçüde farklı beklentileri vardı. DSP olarak, bizim farklı beklentilerimiz vardı. Önemli olan, dengeli bir uzlaşmaya varılmış olmasıdır. Biz bu uzlaşmayı muhalefet ile de sağlamak için elimizden gelen çabayı gösterdik. Olumlu bir adım atılmış oldu. Onun için şu aşamada, şu oldu, bu oldu tartışmasını doğru bulmuyorum."

Bahçeli: Elden geleni yaptık
BAŞBAKAN Yardımcısı ve MHP lideri Devlet Bahçeli, yasama çalışmalarını tamamlayan Meclis'in kapanmasının ardından, parti grubunu toplandı. Basına kapalı toplantıda Meclis'in açılacağı 1 Ekim'e kadar milletvekillerine neler yapmaları gerektiği konusunda talimatlar veren Bahçeli, Af Yasası konusunda memnuniyetsizlik gösteren milletvekillerine şunları söyledi: "Koalisyon protokolünün şartları içinde MHP elinden geleni yapmıştır. Halkın beklenti içinde olduğu, birçok yasa MHP'nin de katkısı ile çıkartılmıştır. Son olarak, ele alınan Af Yasa Tasarısı'nda da MHP elinden geleni yapmıştır. Af Yasası'nda bizim istediğimiz konular da yeralmıştır."

Erhan SEVEN


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır