kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Do svidanya' [Elveda] Mir!
SSCB'nin son kalıntısı da tarihe karışıyor. Ruslar'ın uzay teknolojisindeki yüz akı Mir istasyonu terk edildi. Dünya'ya dönen kozmonotlar, rekor süredeki uzay yolculuğuna 1986'da çıkan Mir'in kaderi için üzgün...

İki kozmonot ve bir Fransız astronot, geçtiğimiz cuma günü Rusya'nın saygın uzay istasyonu Mir'i terk etti; böylece büyük ihtimalle gelecek yıl yok edilecek olan istasyon, 10 yıldır ilk defa yörüngede tek başına bırakılmış oldu. Mir'in kapağını kapatıp, Soyuz aracına binen ekip, birkaç saat içinde kendilerini Dünya'da buldu.

Rusya mali kriz içinde olduğundan, gelecek yıl kapatılması düşünülen Mir istasyonundan, Kazakistan'ın başkenti Astana'ya inen üçlü, "Evimizi bırakmış gibiyiz" derken; uzay bilimiyle uğraşan uzmanlar, bu gelişmeyi normal karşıladı. Ekibin komutanı Victor Afanasyev, Mir ve Soyuz kapsülü arasındaki kapıyı kapatırken, "Bunu yapmak bizim için çok zor. Tek umudumuz, buraya bizim yaptığımız işi devam ettirecek başka bir ekibin gelmesi ve Mir'in kaderine terk edilmemesidir" dedi. Kozmonot Sergei Avdeyev ise, istasyonu mükemmel durumda bıraktıklarını, gelecekte burada çalışmak üzere gelecek ekibin işinin kolay olacağını söyledi.

Ruslar'ın göz bebeği
Bu, Mir'in ilk terk edilişi değil. Daha önce de iki kez uzayda bir başına bırakılan uzay istasyonuna şimdiye kadar tam 103 insan çıkmış, 18 ülkeden araştırmacıyı ağırlamış Mir. 2000 yılının şubat ya da mart ayında Dünya'nın atmosferine girdiğinde yok edilecek olan istasyonun bazı parçalarının tam olarak yanmayabileceği ve Pasifik Okyanusuna düşebileceği bildiriliyor.

Dünya'nın 400 kilometre tepesinde, 13 yıldan beri asılı duran istasyon, ilk yapıldığında kendine biçilen 5 yıllık yaşam süresini çoktan aştı. Mir, bu yıllar boyunca, Sovyetler Birliği'ni de, Rusya'yı da uzay istasyonu teknolojisinde bir numaraya yerleştirdi. Ama 1997'de koca istasyon, çatlaklar yüzünden bir sarsıntı geçirdi, neredeyse büyük bir felaket yaşanıyordu; yangınlar çıktı ve bir teçhizat gemisiyle çarpışma gerçekleşti.

Mir'in kaderi, Rusya'nın başarılarını da, ekonomik krizini ve çaresizliğini de simgeler gibi. Rus bilimadamlarının yıllarına mal olan Mir için söz konusu olan 'gerisayım' hem Ruslar için, hem de tüm dünyadaki araştırmacılar için üzüntü verici. Korolyov'daki kontrol merkezinin baş mühendisi Latyshev, "Bu er geç olacaktı, ama Mir hep bizim çocuğumuz olarak kalacak" diyor.

SAYILARLA MİR
90 Her yörüngedeki dakika

77 bin Şubat 1986'da fırlatıldığından beri yörünge sayısı

154 bin Mir'in gördüğü güneş doğuşu ve batışı

28 bin Mir'in saatteki hızı (km)

3 milyar 311 milyon 280 bin Mir'in 13.5 yılda kat ettiği düşünülen mesafe (km)

438 Mir'de tek başına kalınan en uzun süre (Valery Polyakov, 1994-1995)

5 bin Yörüngede toplam gün

250 milyon Mir'i bir yıl daha uzayda tutmak için gereken para ($dolar)

29 Mir'e Soyuz uçuşu

130 Mir'in ağırlığı (ton)

16 bin 500 Mir'de gerçekleşen bilimsel deneyler

1600 Mir'de gerçekleşen kazalar


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır