Tülay ACAR (SHA)
Ardında trilyonluk zarar bırakan, binlerce kişiyi evsiz bırakan deprem beraberinde mucizeler de getirdi. Taş üstünde taş bırakmayan depremde Kocaeli Bölgesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan İzmit Yuvacık Barajı zarar görmedi. Barajda hasarın olmaması İzmit halkı için büyük şans. Barajın depremde zarar görmesi sonucunda bölgede ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanacak, beraberinde salgın hastalıklar baş gösterecekti.
Türkiye'nin ilk Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, dünyanın en büyük su projesinin uygulandığı barajı inceledik. Projenin ortakları suyu arıtıp, klorlayan İngiliz şirketi Thames Water, İzmit Büyükşehir Belediyesi, Gama, Güriş adlı Türk şirketleri.
6 yıl süren bürokratik işlemlerden sonra geçen yıl Ocak ayında bölgede kurulan Yuvacık Barajı olası bir deprem riskine dayanıklı olarak inşaat edilmiş. Baraj göl hacimi 60 milyar litre kapasiteli. Arıtma tesisi ise 480 milyon litre kapasiteli. Burada yılda 140 milyar litre içme suyu üretiliyor.
Suyu klorlayıp arıtan Thames Water, Avusturya, Endonozya, Hong-Kong, Tayland gibi dünyanın bir ucuna içme su sağlıyor. Şirket Yuvacık Barajı'nda depolanan suyu, teknolojik imkanlarıyla klorlayıp artıyor. Saf su da İzmit Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla İzmitliler'in çeşmelerine gönderiliyor.
Depremden sonra tesisleri inceleyen İngiltere Büyükelçisi, Şirketin Müdürü Bill Alexander F. Eng, İzmitliler'i susuz bırakmayacakları sözü verdiler. Proje Müdürü Frank L. Pawley, depremden sonra İngiltere'den gelen 20 personel ile suyu daha fazla klorladıklarını, sık sık numuneler aldıklarını belirtti.