kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İzmit'te su mucizesi
İzmit'te taş üstünde taş bırakmayan depremde, bölgeye su temin eden Yuvacık Barajı deprem riski nedeniyle özel inşa edildiği için hasar almadı, bu da büyük bir faciayı önledi

Tülay ACAR (SHA)

Ardında trilyonluk zarar bırakan, binlerce kişiyi evsiz bırakan deprem beraberinde mucizeler de getirdi. Taş üstünde taş bırakmayan depremde Kocaeli Bölgesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan İzmit Yuvacık Barajı zarar görmedi. Barajda hasarın olmaması İzmit halkı için büyük şans. Barajın depremde zarar görmesi sonucunda bölgede ciddi anlamda su sıkıntısı yaşanacak, beraberinde salgın hastalıklar baş gösterecekti.

Türkiye'nin ilk Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan, dünyanın en büyük su projesinin uygulandığı barajı inceledik. Projenin ortakları suyu arıtıp, klorlayan İngiliz şirketi Thames Water, İzmit Büyükşehir Belediyesi, Gama, Güriş adlı Türk şirketleri.

6 yıl süren bürokratik işlemlerden sonra geçen yıl Ocak ayında bölgede kurulan Yuvacık Barajı olası bir deprem riskine dayanıklı olarak inşaat edilmiş. Baraj göl hacimi 60 milyar litre kapasiteli. Arıtma tesisi ise 480 milyon litre kapasiteli. Burada yılda 140 milyar litre içme suyu üretiliyor.

Suyu klorlayıp arıtan Thames Water, Avusturya, Endonozya, Hong-Kong, Tayland gibi dünyanın bir ucuna içme su sağlıyor. Şirket Yuvacık Barajı'nda depolanan suyu, teknolojik imkanlarıyla klorlayıp artıyor. Saf su da İzmit Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla İzmitliler'in çeşmelerine gönderiliyor.

Depremden sonra tesisleri inceleyen İngiltere Büyükelçisi, Şirketin Müdürü Bill Alexander F. Eng, İzmitliler'i susuz bırakmayacakları sözü verdiler. Proje Müdürü Frank L. Pawley, depremden sonra İngiltere'den gelen 20 personel ile suyu daha fazla klorladıklarını, sık sık numuneler aldıklarını belirtti.

Numuneler tahlil ediliyor
L. Pawley şöyle dedi: "Bölgede sulardan sık sık numuneler alıp tahlil ediyoruz. Bu amaçla İzmit'in muhtelif yerlerine bazı parklara musluklar taktık buraya içme suyu ulaştırıyoruz. Gölcük olmak üzer birçok afet bölgesine İstanbul Büyükşehir Belediyesi tankerleriyle sürekli su gönderiyoruz. Çadırkentlerde dev tankerler kurduk. Depremden evsiz kalan personelimizin yiyecek ve barınak ihtiyaçlarını karşıladık." L. Pawley, depremle ilgili duygularını, "Bu baraj benim çocuğum. Burada kendimi Türk gibi hissediyorum. Buradaki insanların evsiz kalmasına çok üzülüyorum. Uyuyamıyorum. O insanlar için başka ne yapabilirim diye soruyum kendime" şeklinde dile getiriyor.

L. Pawley şöyle devam ediyor: "Suların tadında değişiklik olabilir. Halk endişelenmesin. Deprem nedeniyle hastalık tehlikesi nedeniyle daha fazla klorluyoruz. Biz halka temiz su vermeye hazırız. İsteyen herkes tankerlerle buraya gelip su alabilir."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır