kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"3 ay içinde 60 bin ev yaparız"
Türk inşaat şirketleri, Ankara'ya 3 ayda 60 bin prefabrik konut yapabileceklerini bildirdiler

BirleŞmİŞ Milletler için prefabrik konut üreten Türk mütahitleri üç ay içinde afet bölgesinde 60 bin konut yapabileceklerini belirterek, Ankara'dan yer göstermesini istiyorlar. Deprem bölgesindeki geçici iskan sorunu, Türk firmalarını da harekete geçirdi. Prefabrike konut yapan firmalar, Ankara'da bir toplantı yaparak, ne kadar sürede ne kadar konut yapabilecekleri konusunda hükümete bilgi verdiler. Tepe İnşaat Genel Müdürü Selçuk Altan, bölgedeki 1-1,5 yıllık iskanı sağlamak üzere, Ankara ve İstanbul'daki firmalar olarak, 3 ayda 60 bin prefabrike konut kurabileceklerini söyledi.

BM'ye çalışıyorlar
Altan, yaptığı açıklamada, hafif prefabrike konut konusunda uzman bir kuruluş olduklarını belirterek, deprem bölgesindeki geçici iskan sorununun çözümü için Türk firmalarının kapasitesini belirlemek üzere Ankara'da bir toplantı yaptıklarını ve sadece Ankara'daki firmaların 3 ayda 30 bin prefabrike konutu kurabilecekleri konusunda hükümete bilgi verdiklerini bildirdi.

Türk firmalarının prefabrike konut konusunda uluslararası teknolojiye sahip olduğunu, kendilerinin firma olarak BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşlarının da prefabrike ihtiyacını karşıladığını anlatan Altan, 25-30 metrekare büyüklüğünde, minumum konforu sağlayacak şekilde ıslak hacimleri olan bu konutların metrekaresinin 120-130 dolara, tanesinin de ortalama 7500 dolara mal olduğunu söyledi. Altan, bu konutların kurulmasında önemli olanın kaynakların tahsisinin iyi yapılması olduğunu vurguladı.

Stoklanabilir konut
Bu binaların uzun ömürlü olduğuna, ihtiyaç bittiğinde sökülebileceğine işaret eden Selçuk Altan, "Kızılay'ın çadır stoklaması gibi, devlet gerektiğinde bu konutları başka yerde, ihtiyaç halinde yeniden kurabilir. Elinde bir potansiyel olur" dedi. SUTEK İnşaat Genel Koordinatörü Süleyman Son, Türkiye'de ciddi inşaat firmalarının yılda 40-60 bin konut kurma kapasitesi bulunduğunu, finans altyapısı sağlanması halinde bu kapasitenin katlanabileceğini söyledi.

Sistem değişmeli
Toplu Konut Yapımcıları Derneği Başkanı Üzeyir Garih inşaat sektöründe kalitenin sağlanması için, vergi düzenlemelerinde olduğu gibi serbest muhasebeci mali müşavirlik sisteminin getirilmesini önerdi. Garih, yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde ilk aşamada prefabrike konutların bir çözüm olabileceğini, her biri 12-15 bin dolara 80 metrekarelik konutlar yapılabileceğini söyledi. Deprem bölgesinde devlet tarafından yürütülecek inşaat çalışmaları dışında yap-satçılığın da önlenemeyeceğini vurgulayan Garih, yeni inşaatlarda bundan önceki hataların önlenmesi için, sistemin değiştirilmesi gerektiğini anlattı. Garih, şöyle devam etti: "Hatayı sistemde aramak lazım. Sistem dünyada şöyle; bina yapacak olan kişi imar iznini aldıktan itibaren imar ruhsatı almak için, binanın bir sigorta şirketine yapım hatalarına karşı 10 yıl için sigorta edilmiş olduğuna dair belge göstermek zorunda. Bu kanıtı göstermek için de sigortaya müracaat ediyor. Sigorta bunun için bu kişiye mühendis tahsis ediyor ve mühendis projeden başlamak üzere yapım aşamasını kontrol ediyor. Türkiye'de de bu tür kurumlar var. Mühendislik müşavirlik dernekleri var. Sigorta ettirdiğinizde, sadece depreme karşı değil, yapım hatalarına karşı da sigorta ediyor."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır