kapat

29.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kardeş gibi oldular
The New York Times depremin İsrail ve Türkiye arasında güçlü bir bağ oluşturduğu yorumunu yaptı

New York Times gazetesi deprem faciasının ardından gelişen Türkiye-İsrail dostluğuna dikkat çekti. Gazetenin Türkiye temsilcisi Stephen Kinzer, depremin yıktığı şehirde kurdukları sahra hastanesiyle İsrail'in umut dağıttığını yazdı. Hastanede doğan sekiz bebekten ikisine "İsrail" ve "Ziona" adının verilmesinin iki ülke arasında oluşan derin bağların göstergesi olduğunu belirtti. Makale özetle şöyle: Son birkaç yıldır İsrail ve Türkiye Ortadoğu politikasını değiştiren bir işbirliği içinde çalıştı. İki ülkenin bakanları, işadamları ve askeri yeni kurulan bu dostluk bağının her iki taraf için de faydalı olacağını vurguluyor.

'Türkler komşumuzdur'
İsrail'li diplomat, Benjamin Krasna "Tel Aviv'de 16 sayfalık bir gazete alıyorsunuz ve 6 sayfasının Türkiye hakkında olduğunu görüyorsunuz. Bu İsrail'in Türkiye'ye verdiği önemin kanıtıdır. Biz Türkler'i bir komşu, bir kardeş gibi görüyoruz" diyor. İsrail, deprem bölgesine yardım gönderen ilk ülkeler arasında bulunuyor.

İsrailli ekibin hastanesinde tedavi olan Serap Balcıoğlu "Allah onları korusun. Eğer onlar olmasaydı biz ne yapardık" diyerek Türk halkının minnettarlığını dile getiriyor. Türk halkı, bir felaket yoluyla da olsa son günlerde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha derin bir boyut kazandığını düşünüyor. Ankara Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Profesörü olan Hasan Koni, "Şimdi her şey daha açık. Artık İsrail, Amerika'dan sonra en çok güvendiğimiz ülke oldu" şeklinde konuştu.

Psikolojik yakınlık
Türk-İsrail ilişkileri uzmanı İsrailli öğretim üyesi Barry Rubin, "Deprem İsrailliler'i gerçekten çok üzdü. Bunun ardında politik nedenlerin yanında psikolojik nedenler var. Museviler ve Türkler, tarihi açıdan baktığımızda Avrupa'nın dışında kalmış iki millettir. Her iki toplum da dostlarının kim olduğu konusunda çok dikkatlidir. Deprem sonrasında onlarca mesaj aldım. İsrailliler ne yardımı yapacaklarını soruyorlar. Türkler de bu insanların ne kadar dost olduklarını belirtiyorlar" diye konuştu.

İsrail Hükümeti ise bundan sonra yapacakları yardımları planlıyor. Uzun vadede deprem bölgesine maddi destekte bulunacaklar. Öyle gözüküyor ki bir felaket, politikanın üstesinden geldi ve iki ülkenin halkı arasında köklü bir bağ oluşturdu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır