Devler çarpışıyor
Jetler karşı karşıya 2000 yılının ilk aylarında Boeing ve Lockheed Martin firmaları, tarihin en büyük ihalesini kapmak için adeta çarpışacaklar. Kazanan hem Amerika'nın hem de İngiltere'nin gelecek nesil savaş uçaklarının yapımını üstlenecek.
BOEING X-32
Her kıvrımı testler sonrası tasarlandı. Hatları daha yumuşak.
* Uzunluğu: 15.3 metre
Kanat uzunluğu: 10.3-12 metre
* Konsorsiyum: Pratt and Whitney, Raytheon, Rolls Royce, Flight Refuelling, Marconi Electronic Systems, Messier-Dowty.
* Farklı dizayn: Uçağın iniş ve kalkışları daha emniyetli ve çabuk. Klasik kanatlar yerini yarasa kanatlara bırakıyor.
Dünyanın iki büyük uçak firması, son geliştirdikleri savaş uçaklarını Pentagon'a satmak için birbirleriyle adeta yarışıyor. Seattle'lı Boeing ve rakibi Lockheed Martin'in şimdilerde tek hedefi var... O da Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) açacağı ihaleyi kazanmak. Kazanan firma sadece 350 milyar dolarlık bir kazanç elde etmekle kalmayacak, en az 10 yıl "Amerika'nın savunulması işinde" söz sahibi olacak. Yani servetine servet katacak. Kaybeden ise savaş uçağı işinden belki de sonsuza kadar çekilecek.
İki firma da hükümetin gözetiminde Mojave Çölünde çok gizli test denemeleri gerçekleştiriyor. Mojave kasabası ülkenin her kesiminden gelen bilimadamları, mühendisler, bilgisayar uzmanları ve güvenlik timleriyle dolup taşıyor. Denemeler bir yıl sürecek. İhaleyi kazanan firma, ordu için üç tip uçak üretecek.
5 bin uçak üretilecek
Birinci tip donanmada, ikinci tip Hava Kuvvetleri'nde üçüncüsü de çıkarma yapılacak sıcak bölgelerde görev yapacak. İhaleyi kazanan firma hemen kolları sıvayacak ve ilk etapta 5 bin adet uçak üretecek. Bu yeni 21'inci yüzyıl uçakları, Amerika'nın sahip olduğu mevcut uçakların yerini alacak.
Hükümet her iki firmaya da bir talimat göndererek, uçakların yine de çok pahalı olmamasını, hem kaliteli hem de iş görecek şekilde yapılmasını istedi. Pentagon'dan bir yetkili bu talimatı şu sözlerle açıklıyor: "Yani göklerde 'Cadillac' değil, 'Chevrolet' uçsun".
F-16'ların yerine
Ordunun elindeki bazı uçaklar 30 yaşında. Bunlar arasında Lockheed'in ürettiği F-16'lar, Northrop-Grumman's'ın ürettiği F-14 ile A-10'lar, ve Boeing Firmasına ait F/A-18 ile Harrier'lar bulunuyor. 21'inci yüzyılın uçakları bunların yerini alacak. Hava Kuvvetleri F-22'lerin görevine son vermeyecek. Ve yeni uçakları F-22'lerle ortak görevlerde kullanacak.
LOCKHEED MARTIN X-35
Daha klasik, dizaynı daha modern.
F-22'ler göz önüne alınarak tasarlandı.
* Uzunluğu: 17 metre
Kanat uzunluğu: 11-13.3 metre
* Konsorsiyum: British Aerospace, Northrop-Grumman, Pratt and Whitney, Rolls Royce.
* Pürüzler: Maliyeti 100 milyon dolar civarında. Bu da Pentagon tarafından çok pahalı bulunabilir.
Kazanan firmanın savaş uçağı, ordunun dört ayrı biriminde en az 10 yıl hizmet verecek.
HAVA KUVVETLERİ: Hemen 2 bin 36 adet uçağın hazırlanmasını istiyor. Özellikle havadan yere saldırılarda kullanılması düşünülen bu uçaklar, F-16 ve A-10'ların yerini alacak. Uçak başına ödemeyi düşündüğü fiyat: 28 milyon dolar
DENİZ KUVVETLERİ: 642 adet yeni tip uçağa ihtiyaç var. F/A-18 ve AV-8B Harrier'ların yerini alacaklar. Uçak başına ödemeyi düşündüğü fiyat: 35 milyon dolar
DONANMA: Uçak gemilerine iniş ve kalkış yapacak 300 uçağa ihtiyaç var. Çatışmalara öncü kuvvet olarak katılacaklar. Uçak başına ödemeyi düşündüğü fiyat: 38 milyon dolar
İNGİLİZ KRALİYET DONANMASI: Amerikan Deniz Kuveetleri'nin ihtiyaç duyduğu özelliklerde uçaklar arıyor. Harrier ve GR.7 tipi uçakların yerini alacak. Uçak başına ödemeyi düşündüğü fiyat: 35 milyon dolar
|