kapat

28.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Afganlıurfa
Terör ve baskıdan, Afganistan'dan kaçtılar, Şanlıurfa'ya yerleştiler. 214 Afgan ailesi bugün Urfa'da kendi yağıyla kavruluyor; çocuklarını Türk üniversitelerinde okutuyor

Kerem SALTUK (ABC Ajansı)

Afganlar büyük acılar çektiler; hem Rus istilası, hem de şeriat baskısı ile büyük bir güç kaybına uğradılar... Ve çareyi Afganistan'dan kaçmakta buldular.

Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye yerleşen 214 aile, bugün, kendileri için Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi girişinde kurulan köyde huzur içinde yaşıyorlar. Artık Taliban terörü ve şeriat yasalarına uzak olan Şanlıurfalı Afganlar, çoçuklarını Türk üniversitelerinde okutma mutluluğu ile yaşıyorlar. Türkiye'ye 1983 yılında ulaşan 214 Afgan ailesi, Dünya Bankası desteğiyle Ceylanpınar'da köyleri kuruluncaya kadar, 4 yıl Diyarbakır'da bir kampta barındılar. Burada kaldıkları süre içinde deri elbise dikme ve tarım işçiliğindeki hünerleri ile para kazanmaya da başlayan olan bu aileler, Türk nüfusuna geçirildi.

1987 yılında Ceylanpınar'a yerleşen Afganlılar'a, her bir aileye olmak üzere 20 dönüm tarla verilerek 250 haneli Evren Paşa adlı bu köyde yaşamlarını sürdürmeye başlamışlar. Bugün nüfusu 1800'e varan köyün halkı, tarlalarında buğday, mercimek, pamuk yetiştirip, hayvancılık yapmayı sürdürüyor.

Köyünde kalan yaşadı
Şanlıurfalı Afganlar, en büyük gelirleri olan deri ceket, etek ve pantolon dikimini ise bir süredir azaltmışlar. Bunun nedeni ise, ekonomik krizden büyük oranda etkilenen Rusya'nın bavul turizmini azaltması olmuş. Ruslarla dil problemi de yaşamayan Afganlı girişimciler arasında köyünü bırakıp, İstanbul'a yerleşenler gelir kaybına uğramış. Bu kişilerden birisi de köyün yeni muhtarı seçilen Alihan Karaer olmuş. Zeytinburnu'ndaki deri işleme atölyesini artık cep telefonu ile Ceylanpınar'daki köyünden yürütebilen Karaer, "Kriz bizi etkilese de kendi yağımızla kavruluyoruz" diyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır