Evinizin depreme dayanıklılığını test ettirebilirsiniz. Üstelik bu, evin perdelerini yenilemekten daha pahalı değil
Yüzyılın felaketi, yapı güvenliği konusunda çalışmayı talep etmesine rağmen yıllardır yok sayılan kurumları "enkaz altından" çıkardı. İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde faaliyetini sürdüren Türkiye Deprem Vakfı, yapıların depreme dayanıklılık testini, zeminden betona, demirden kuma test edecek teknolojiye sahipken, sadece deprem sonralarında hatırlanıp sonra unutulmaktan kurtulamadı. 1932 yılından beri gemilerin teknik anlamda uluslararası kurallara uygunluğunu kontrol eden Türk Loydu Vakfı da aynı hizmeti yapılar için verebileceğini duyurmaktan yorulmadı, ancak yine de sonuç alamadı.
Yıllardır uzmanların İstanbul için beklediği depremden önce İzmit merkezli depremi yaşadık. Üstelik 50 bine varacak bir can kaybıyla. Şimdi sözkonusu iki kurum yeniden ve bir kez daha "Biz buradayız" diye bağırıyor. Hem de tüm gücüyle.
r Bina sahibi (0212 285 38 49) no'lu telefondan vakfa ulaşıyor. Evinin gelecek depremlere göre güvenli olup olmadığını öğrenmek istiyor.
r Vakıf elemanlarını görevlendiriyor, evin projesi isteniyor. Daha sonra beton malzeme örneği alınıyor. Projede alınan mukavemet, laboratuvarda test ediliyor. Demirler projeye uygun kullanılmış mı, ona bakılıyor. İstenirse binanın temel durumu da sondajla saptanıyor.
r Laboratuvar testleri 1 hafta sürüyor. Vakıf test edilecek binanın her metrekaresi için, yapılacak işleme göre 2-5 dolar arasında değişen ücret talep ediyor. 100 metrekare alan üzerindeki 5 katlı bir apartmanın tamamı test edilecekse hesap 500 metrekare üzerinden yapılıyor.
r Eğer depremden hasar görmüş bina ile ilgili bilgi isteniyorsa, vakıf bir uzmanı görevlendirip, olay yerine gönderiyor. Bu inceleme diğerinden daha kısa sürüyor.
* Proje uluslararası standartlara uygun mu? Tekniğe uygun mu? İşler bu projeye göre yapılıyor mu? Ona bakılır.
* Kamyonla gelen demirden parça alınıp, betonun ve çimentonun cinsi kontrol edilmeli. Ve bu süre içinde de inşaatın başında sürekli bir eleman bulunmalı. Malzemenin uygun olmadığı saptanırsa yapılan bölüm kırdırılmalı.
* Demir paslıysa beton tutmaz. Demir bu amaçla kontrol edilmeli.
* Kumun, çakılın mıcırın ölçüleri de standartlara göre kontrolden geçirilmeli.
* Bina yapıldıktan sonra belli bir süre kalitesinin devamlılığı kontrol edilmeli.
* Son aşama işin sigortalanması, sigorta şirketi kontrollerin belgesini gördüğü zaman prim de düşer.
Bu çalışmanın maliyeti, bir konutta toplam maliyetin yüzde 3-4'ünü buluyor. Ancak standart zemin ve malzeme kullanılan büyük sitelerde konut başına maliyet yüzde 1'e kadar düşüyor.
Ev alırken dikkatli olun!
Daİre ve gayrimenkul almak çocuk oyuncağı değil. Uzmanlar, müşterinin gayrimenkule ilişkin sorularının artık değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Talep sorgularsa, belki arz da kendine çeki düzen verir... İşte dikkat edilmesi gerekenler:
* Bağımsız tapu olması
* Projelerde oda tasdiki bulunması
* Ruhsat ve iskan bulunması
* Hazır beton irsaliyelerinin görülmesi ve fotokopilerinin alınması
* Bina seçiminde olabildiğince az katlıların seçilmesi
* Binalarda konsol ve çekme olmaması, binaların 10 yıldan daha eski olmaması
* Bağımsız bir kuruluşa ve proje bürosuna statik hesapların gösterilip görüş alınması
* Binanın yapılış süresinin iyi takip edilmesi (1 yıldan az 2 yıldan uzun sürmemiş olması)
* Tavanın asmolen olmaması, mümkünse klasik kirişli plak döşeme olarak inşa edilmiş olması
* Binanın merdiveninin eğik plak olarak betonarme yerinde dökme olarak inşa edilmiş olması (Merdivenin yığma veya prefabrik olması deprem halinde risk doğurur)
* Gayrimenkulün mümkünse riskli arazide, fay hattına-heyelan bölgesine yakın alanda olmaması
* Arazinin kot farklarının (eğimi) fazla olmaması
* Ulaşım yollarının düzgün olması