|
|
İthalat için 'acil kolaylık' çağrısı
Deprem bölgelerine acil kolera serumu gerekiyor. Türkiye'de fabrikalar bakımda. İthalat için devletten kolaylık bekleniyor
Marmara Bölgesi'ni sarsan ve binlerce insanın ölümüne neden olan depremin yaralarını sarmak için tüm Türkiye seferber oldu. Ancak bazı aksaklıklar bu seferberliği tıkıyor. Eczacıbaşı deprem bölgeleri için bedava serum dağıtımına dün başladı. Ancak deprem bölgelerine gönderilmek üzere acil kolera serumuna ihtiyaç bulunuyor. Türkiye'de ilaç fabrikalarının da dönemsel olarak bakım için kapalı olmaları nedeniyle bu serumların ithal edilmesi gerekiyor. Yardım kuruluşları devletin bu tip malzemelerin ithalatından alınan vergilerin geçici bir süre için kaldırılmasını istiyorlar.
Öte yandan Genç İşadamları Derneği, deprem için tüm olanaklarını seferber etti. Derneğin ABD'li finans ve siyaset çevreleriyle yakınlığı ile tanınan üyesi Sahir Erozan, ABD'li şirketlerle yardım için temaslarda bulundu. Erozan aralarında Lockheed, General Electric, General Dynamics dahil olmak üzere büyük ABD'li şirketlerin yardım taleplerini topladı. Erozan ABD'nin 28 ayrı şehrinden yardımlar geldiğini belirtti. Bazı malzeme yardımlarının Türkiye'ye GYİAD yoluyla getirilmesi planlanıyor. Burada ortaya yine ithalattan alınan vergi engeli çıkıyor. GYİAD yetkilileri devletten özel gümrük müsadesi istiyorlar.
Öte yandan, depremin yaygınlığı nedeniyle tek bir kurumun kurtarma çalışmalarının altından kalkamayacağı belirtiliyor. GYİAD ve Arı Grubu'nun yaptıkları açıklamada bir Sivil Koordinasyon Kurulu kurulması ve tüm sivil toplum kuruluşlarının bu kurul tarafından yönlendirilmesi istendi.
ABD'den yardım
Uluslararası Kalkınma Ajansı, Türkiye'deki depremzedelere yardım yapmak isteyen Amerikan vatandaşlarına, ''malzeme değil, para gönderin'' uyarısında bulundu. Babbitt, şu ana kadar Türkiye'ye yapılan yardımın 3 milyon doları bulduğunu ve miktarın giderek arttığını söyledi.
Ceset torbası sıkıntısı
AsrIn felaketi, Türkiye'deki birçok aksaklıkla birlikte hiç akla gelmeyen başka eksiklikleri de ortaya çıkardı. Afet bölgesinde ölü sayısı artarken, ceset torbası sıkıntısı baş gösterdi. Türkiye'de Zeynel Plastik ve Çanakkale Sümerbank dışında ceset torbası üreten firma olmadığı ortaya çıktı. Ancak Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da Efe Plastik'e 7 bin 500 adet sipariş verince fabrika diğer üretimlerini durdurup 24 saat aralıksız çalışarak siparişi yetiştirdi. Günde 1.5 ton ve 2.10 metre boyunda politorba üreten Efe Plastik, torbaların tanesini 283 bin liradan sattı.
Sağlık Bakanlığı diğer firmalardan da özellikle sera örtüsü olarak kullanılan rulo torba satın aldı. Öte yandan ceset torbası sıkıntısı, felaket fırsatçılarını da hareketlendirdi. İthal torbalar 3 milyon liraya varan fiyatlarla satıldı.
YARDIM PANOSU
* İş makinaları: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgelerindeki enkaz kaldırma çalışmalarına araç-gereç ve iş makinalarıyla yardım yapabileceklere başvuruları için telefon numaları verdi:
Tel: 0212-512 55 00-596/400/401
* R.J Reynolds'tan sigara: Camel, Winston, Monte Carlo ve Ege sigaralarının üreticisi R.J. Reynolds, depremden zarar gören bölgelere sigara dağıtmaya başladı. Yalova, Değirmendere, Gölcük, İzmit, Adapazarı ve Düzce'de ilk etapta 500 bin paket sigara dağıtıldığı belirtilerek, depremden zarar görenlere yardım amacıyla Kızılay'a da 250 bin ABD Doları tutarında para bağışında bulunulduğu kaydedildi.
* Çöp toplayıcısı aranıyor:
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, başlattığı bir kampanya ile deprem bölgesinde, çöp toplama ve genel temizlik çalışmalarına katılacak ''gönüllü'' arıyor. Bakanlıktan konuyla ilgili başvuruda bulunmak için şu telefon numaralarını verdi:
Tel: (312) 419 61 64-65,
418 58 48 ve 418 78 36
* Kemer'de pansiyontahsis edildi
Kemer Belediye Başkanı E-mail mesajıyla kentteki 5.500 yatak kapasiteli 40 otel ve 125 pansiyonu depremzedelere tahsis ettiğini açıkladı.
Tel: 0242-814 15 03/
0272 814 11 07
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|