Türpaş, Türkiye'nin en büyük ve en karlı sanayi şirketi. Borsanın en değerli, endeksine en çok etki yapan kuruluşu. Yarımca'daki tesislerinin etrafında borsada işlem gören 20 şirket daha var. Yangının söndürülememesi ve bir patlamayla sonuçlanması 10'larca başka şirketin de zarar görmesine yol açabilecek. Özelleştirme programına alınan Tüpraş'ın 2000 yılının ilk çeyreğinde yüzde 15-17'sinin uluslararası piyasalarda satılması planlanıyordu. Bu özellikleri dikkate alınınca Tüpraş'tan yükselen alevler aslında ekonominin kalbinden yükseliyor.
* Ekonomik etkisi - Kabullenmek gerek ki, yaşadığımız büyük bir felaket. Böyle bir doğal afetin ekonomik sonuçlarının olması da çok doğal. Ekonomiyi düzeltmek için girişilen reformlara kısa süreli de olsa ara verildi. Bu önemli değil. Enkaz kaldırıldıktan sonra kalındığı yerden devam edilir.
İlk başta üretimi düşürücü, vergi gelirlerini azaltıcı, kamu harcamalarını artırıcı, bütçe açıklarını büyütücü etkisi de telafi edilebilir. Gelen dış yardım ekonomik kaybı önlemede katkı yapabilir. Bir de ülkeye vereceği ekonomik kayıptan dolayı IMF ve uluslarararası kuruluşları ikna etmek kolaylaşabilir. Bu anlamda IMF ile mali yardımı içeren bir anlaşma daha kolay yapılabilir. Bunlar elbette ilk değerlendirmeler.
* Sağlıklı düşünme fırsatı - Ancak Tüpraş yangınının sürmesi, haberleşmenin henüz sağlıklı yapılamaması, ulaşımın güçlüğü, henüz neyin ne kadar hasar gördüğünün bilinememesi sonucunu doğuruyor. Bu açıdan İMKB'nin Salı gününe kadar işlemlere ara verme kararı yerinde bir karar. Çünkü şu anda depremi ve onun şokunu hala yaşıyoruz. 10 binden fazla insanımız enkaz altında. Böyle bir anda işlem yapılırsa büyük çoğunluğu kişisel yatırımcılardan oluşan yerli yatırımcıların panik satışlara gitmesi işten bile değildi. Bu durumda bir deprem de sermaye piyasasında yaşanabilirdi. Aradan geçecek bir haftalık sürede olay daha iyi algılanabilir. Net sonuçları ortaya çıkar. Sağlıklı işlem yapacak veriler ve ortam ortaya çıkarsa, piyasa da, oluşacak fiyatlar da normalleşebilir.
* Hayat da durdu - Aslında duran sadece sermaye piyasası değil. Şu anda pekçok fabrika durmuş durumda. Esnaf kepenk kapatmış. Türkiye genel anlamda bir yasta. Ekonomik hayatla birlikte sosyal hayat da durmuş.
Tek kilitlenilen nokta enkaz altındaki insanlar. Kurtarılmayı bekleyen 10 bini aşkın insan var. Binlerce insanımız öldü. Binlercesi yaralı.
Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifa dilemenin yanında yapabileceğimiz, herkesin yapabileceği insani yardım var. Şimdi bunun sırası. Bu yardımdan insanlarımızın ve kuruluşlarımızın kaçınmayacağından eminiz. Dünyadan da ciddi yardımlar gelmeye başladı.
Herkesin dikkati ve isteği enkazın bir an önce kaldırılmasında. Yaraların sarılması, onarım ve ekonominin durumu daha sonranın işi.
Sonuç-"Deprem anında kimse sağlıklı düşünemez"