Öğrenmenin sonu gelmiyor. Dünyadaki trend artık Türkiye'de de geçerli. Çocukken öğreniyorsunuz, öğrenciyken öğreniyorsunuz, çalışırken öğreniyorsunuz, yönetici olduktan sonra öğreniyorsunuz, zincirin sonu yok.
Son yıllarda sayıları artan vakıf üniversiteleri özellikle iş dünyasına bu konuda iyi birer adres oldu. Bilgi Üniversitesi, geçtiğimiz yıllarda başlattığı yöneticilere özel Executive MBA programının kapılarını bu yıl Ekim'de açıyor. Manchester Business School ile işbirliği yapan Bilgi Üniversite'sinde bu çerçevede yabancı öğretim üyeleri toplantılara katılıyor ve belli zamanlarda dersler veriyor. Programlara ilginin oldukça yüksek olduğunu ifade eden MBA Programları Direktörü İsmail Ertürk, bu yıl iş tecrübesi olmayan mezunlar için de aynı esneklikte bir program başlattıklarını ifade ediyor. Ertürk ile hem yöneticilere özel hem de iş tecrübesi olmayanlara yönelik master programlarının detaylarını, Türkiye'nin ve dünyanın bakış açısını, master programlarında yeni trendleri konuştuk.
MBA'de tecrübe farkı
MBA programını ikiye ayırmalarındaki en önemli sebeplerden birini iş tecrübesi olan insanlarla yeni mezun öğrencilerin farklı beklentileriye sahip olmaları şeklinde açıklayan Ertürk, farkı şöyle açıklıyor:
"Executive MBA yapmak isteyenlerde minimum üç yıl iş tecrübesi arıyoruz. Bu mkişiler genellikle işyerlerinde bur yere gelmiş ancak bir üst kademeye çıkmak isteyenler oluyor. Genelde bir konuya hakim olarak yükseliyorlar ancak bir üst kademe için daha bütüne hakim olmaları gerekiyor. Becerilerini artırmak için MBA bir yol. Executive MBA iki yıl sürüyor. Sınıf sayıları küçük tutuluyor.
Diğeri ise normal MBA yani üniversiteden mezun olanların yapmak istediği master programı. Önlerindeki seçenekleri artırmak için diğerlerine göre artı bir faktör gerekiyor. Bunun için MBA yapmak istiyorlar."
Esnek program
İsmail Ertürk'e göre devlet üniversiteleri ile kendileri arasındaki en büyük ve önemli farklardan bir tanesi de esnek eğitim programı uygulayabilmeleri. Özellikle iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilmek için esnek saat uygulamasının çok önemli olduğuna işaret eden Ertürk, bunun başlı başına bir tercih sebebi dahi olabildiğini belirtiyor.
Yeni uygulama
Bu yıl üniversiteden mezun olan ve ara vermeden master yapmak isteyen öğrenciler için farklı bir program uygulamaya başladıklarını dile getiren Ertürk, yeni sistemi şöyle açıklıyor: "Mezun olan öğrenciler artık iş hayatına bir an önce atılmak istiyorlar. Fakat kendileri için master programının gerekliliğine inananlar hem çalışıp hem okumayı tercih ediyor. Tecrübeleri olmadığı için diğer programa da dahil olamıyor ve esnek programdan yararlanamıyorlar. Bu nedenle normal MBA'de de esnek saat uygulamasını getirdik."
İşyerlerine özel master
Avrupa'da üst düzey yöneticilerin yüzde 20'sinin MBA derecesi olduğunu söyleyen Ertürk, Amerika'da bu oranın yüzde 42'ye yükseldiğini, aslında Amerika'da yakalanan başarının altında büyük oranda bunun yattığını ifade etti.
Türkiye'nin bu işin başında olduğunu dile getiren Ertürk, dünyada yakalanan trendi ise şöyle anlatıyor: "Talep dünyadakine göre tabii çok az. Ancak artacağına inanıyoruz. Artık dünyada şirketler özel olarak master programı almaya başladılar. Örneğin Marks and Spencer bu firmalardan. İşbirliği içinde olduğumuz Manchester Business School ile anlaşarak belli bir dönem için yöneticilerine özel program alıyor."
Executive MBA
Süre:
Diploma ve master yılı olmak üzere 2 yıl.
Saatler:
İlk yıl: Cuma 19.00-21.00
Cumartesi ve Pazar 10.00-13.00
İkinci yıl: Alınan seçmeli ders ve projeye bağlı olanak hafta sonu
Bilgi MBA
Süre:
İki seçenek sözkonusu.
1.5 yıl (3 yarıyıl) ya da
3 yıl (6 yarıyıl)
Saatler: Pazartesi-Cuma: 19.00-21.00
Cumartesi: 10.30-12.30