|
Hırsız-katil
Malzemeden çaldılar, yüzlerce insanın yaşamına neden oldular Deprem bölgelerindeki savcılar şimdi harekete geçti. Yıkılan binaların müteahhitleri hakkında soruşturma başlatıldı!
Depremden etkilenen Adapazarı, İzmit, Bolu, İstanbul, Eskişehir, Yalova illeri ile bu illere bağlı ilçelerde görev yapan Cumhuriyet Başsavcıları, yıkılan binaların ve bu binaların müteahhitlerinin tek tek belirlenmesi için soruşturma başlattı. Soruşturmada, binaların statik hesaplarının doğru yapılıp yapılmadığı, malzemeden çalınıp çalınmadığı, imar ve iskan izinlerinin bulunup bulunmadığı araştırılacak.
10 yıl hapis cezası
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün de yakından takip edeceği soruşturmalar sonucunda, depremden zarar gören binaların eksik malzeme veya inşaat hatası sonucunda yıkıldıkları tesbit edilirse sorumluları hakkında TCK'nın 335'inci maddesi uyarınca 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacak. TCK'nın 455'inci maddesi, tedbirsizlik, dikkatsizlik, meslek ve sanatta acemilik ve inşaat standartlarına aykırı davranış sonucunda birden çok kişinin ölümüne sebebiyet verenler hakkında 10 yıla kadar ceza öngörüyor.
Mimarı da sorumlu
Başsavcılıkların yürütecekleri soruşturmalar sonucunda, statik hata veya eksik malzeme kullanılması nedeniyle yıkılan binalardan müteahhitlerin yanı sıra binanın projesine imza atan mimar ve inşaat mühendisi ile binanın kontrolünü yapmakla görevli olan Bayındırlık görevlisi de sorumlu tutulacak. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülecek olan soruşturmalarda, İnşaat Mühendisleri Odası ile Bayındırlık Bakanlığı'ndan da teknik yardım alınacak.
Ersin BAL
Sabıkalı müteahhit
Tarhan İnşaat'ın inşa ettiği bir apartman daha önce kendiliğinden çöktü
Deprem, Eskişehir'de sadece bir binayı yıktı. Yıkılan bina Tarhan apartmanıydı... Enkaz altında kalan 90 kişiden, 24'ü öldü 14'ü de yaralandı. Koca kentte yıkılan tek bina olan Tarhan Apartmanı'nı yapan inşaat firması, Eskişehirlilerce çok iyi tanınıyor. Tarhan İnşaat'ın daha önce yaptığı bir bina da kendiliğinden yıkılmıştı.
Soruşturma başladı
1981'DE inşa edilen Tarhan Apartmanı ise depremden önce "Yıkılacağım" diye bas bas bağırıyordu. Her yağmur sonrası apartmandan beton parçaları dökülüyordu. Eskişehirliler, "Bir suçlu arıyorsanız inşaatı yapan müteahhhittir" diyor. Vatandaşların bu iddiaları üzerine Cumhuriyet Savcılığı, müteahhit hakkında soruşturma başlattı.
Müteahhit Kermo 1.5 yıl yatıp çıktı
Marmara depremi, önceki müteahhit hatalarından kaynaklanan bina yıkımlarını da gündeme getirdi. Diyarbakır'da 1983 yılında 6 katlı Hicret Apartmanı'nın çökmesi sonucu 83 kişi ölmüş ve binanın müteahhiti Kermo Dalmış tutuklanmıştı. Kermo Durmuş, sadace 1.5 yıl yatıp kurtulmuştu.
Geçen yıl 145 kişinin öldüğü, 18 bin binanın yıkıldığı Adana depreminden sonra da 19 müteahhit ve teknik sorumlu hakkında "Ölüme sebebiyet vermek" suçundan dava açılmıştı. Davalar hala sonuçlanmadı, müteahhitler ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Sahtekar müteahhit aftan yararlanamayacak
Depremde binlerce kişinin ölümüne yol açan sahtekar müteahhitler af kapsamından çıkarıldı. Hükümetin hazırladığı ilk tasarıda TCK'nın 552. maddesi de kapsama alınmıştı. Ancak beklenmedik bir şekilde Türkiye'yi kalbinden vuran depremden sonra bu madde tasarıdan çıkarıldı. Şimdi sahtekar müteahhitlere verilecek cezanın artırılması içinh hazırlık yapılıyor.
Eskişehir'in utancı
Sabıkalı müteahhittin inşa ettiği Tarhan Apartmanı, deprem sarsıntısına dayanamadı. Göz göre göre yaşanan bu facia, sanki tüm Eskişehirlilerin utancı ve acısı oldu. Başka binalarda sadece çatlaklar oluşurken, depremin yerle bir ettiği Tarhan Apartmanı'nda tam 24 vatandaş van verdi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|