|
|
Vahabiler iki ateş arasında
Dağıstan'da şeriat ilan eden Vahabiler köşeye sıkıştı. Ruslar'ın kuşattığı isyancılara Çeçenistan da kapıları kapattı
Dağıstan'a şeriat devleti kurmak için giren 2 bin kadar Vahabi militan, Rus birlikleriyle Çeçenistan hükümeti arasında sıkışıp kaldı. Bölgeye 5 binden fazla asker yığan Rusya yoğun bombardımanla isyancı güçleri kuşatırken, savaşın kendi topraklarına sıçramasından çekinen Çeçenistan hükümeti de bir ay süreyle ülkede olağanüstü hal ilan etti. Böylece Çeçenistan'dan yardım bekleyen şeriatçı güçlerin ikmal yolu da zayıflamış oldu. Yoğun bir operasyon başlatan Rus birlikleri dün de Botlik bölgesinde saldırılarını sürdürdü.
Basayev ve bağlı güçler, çatışmalar başladıktan sonra Dağıstan'dan binlerce şeriat yanlısının kendilerine katılacaklarını ve Rusya'ya karşı ayaklanacaklarını hesap etmişti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 30'dan fazla etnik grubun yaşadığı "halklar mozayiği" Dağıstan'da, halkın çoğunluğu şeriatçıların değil, Moskova'ya bağlı yerel hükümetin yanında yer aldı.
Çeçenistan'da olağanüstü hal
Şeriatçı militanlar için bir başka kötü haber ise, Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un dün ülkede olağanüstü hal ilan etmesi oldu. Bir ay sürecek olağanüstü halde, akşam 22.00 ile sabah 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak, Çeçen devlet televizyonu dışında tüm yayınlar yasaklanacak. Olağanüstü hal kararı, Çeçenistan'dan acil destek bekleyen şeriatçı militanları zor duruma düşürecek.
Suat TAŞPINAR (MOSKOVA)
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|