kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İnternet hisselerine hücum
Bilgisayar çağında en gözde hisseler internet şirketlerine ait. Aralarında yüzde 860 prim yapanlar bile bulunuyor.

LEVENT GÜRSES

Rakamlar çıldırmış gibi... Dolar milyoneri olmak o kadar zor değil sanki. TheGlobe.com halka arzının ilk gününde yüzde 500 prim yaptı. 1.000 dolarlık hisse senedi almayı başaran Amerikalı'nın ertesi sabah kalktığında 5.000 doları vardı.

1999'un ilk yarısında, halka arzlarda getiri şampiyonu internet üzerinden sağlık ürünleri satan Healteon: Yüzde 862. Onu online müzayede şirketi Priceline yüzde 622 ile izliyor. Wall Street'te endeksi 7.000 seviyesinden 11 bine çekip götüren de bu...

Bu hafta da dikkati çeken 3 halka arz vardı. İnternet'ten sağlık ürünleri satan Drugstore'un hisseleri ilk gün yüzde 179, internet telefon şirketi Net2Phone yüzde 77 prim yaptı. Çılgınlık, Avrupa'ya da sıçradı. İngiltere'nin servis sağlayıcı firması Freeserve hisseleri başarılı bir halka arzla ilk gün 1.5 sterlinden 2.29 sterline çıktı.

Hepsi zararda ama olsun
ABD'de tam bir internet çılgınlığı yaşanıyor. Yatırımcıların huyu da değişti. Eskiden kılı kırk yararak, en kârlı, en verimli şirketi seçmeye çalışan yatırımcı şimdi internet şirketlerinin halka arzlarına saldırıyor.

Bu şirketlerin hiçbiri şimdilik kâr etmiyor. Toplam halka arzların sadece yüzde 33'ü kârlı şirket. Oysa, geçen yıl bu oran yüzde 58'di. Bu da internet şirketlerinin zarar etmesinden ileri geliyor. Ancak, internet şirketleri borsada egemenliğini ilan etmiş durumda.

Bu yılın ilk yarısında ABD'de 222 halka arz oldu. Bunların 126'sı internet şirketi. Bu şirketler toplam halka arzda yüzde 52 pay sahibi. 1998'in ilk yarısında bu oran sadece yüzde 7.5'ti.

İnternet'e tükenmeyen ilgi
Halka arz edilen 126 şirketin 76'sı halen ilk işlem günkü fiyatının üzerinde seyrediyor. 53'ü ilk gün kapanışının 17'si halka arz fiyatının altında. 126 şirketin bu yılki ortalama getirisi ise yüzde 96.

İnternet hisselerinin roket misali yükselişinin bir nedeni, halka açıklık oranlarının düşük olması. Şirketler sermayelerinin ortalama yüzde 21'ini ihraç ettiler. Eğer, borsalar yükselmeye devam ederse, daha yüksek fiyattan ikincil arzlar yapacaklar.

İnternet ateşinin ikinci ve daha önemli nedeni; bu sihirli kelimenin kendisi... ABD'de milyonlarca insan internet kullanıyor. İnternet üzerinden kitap, ilaç, CD alıyorlar, onliune müzayede sitelerinden antika eşya, müzik aleti, bilgisayar alabiliyorlar. Otomobillerine internet üzerinden müşteri bulabiliyorlar, servis sağlayıcıları ve arama motorlarını kullanıyorlar.

ABD'de nüfusun yüzde 30.7'si internet kullanıyor. Bilişim teknolojisinin en ileri ülkesinde 113 milyon adet kişisel bilgisayar ve 33.3 milyon web sitesi var.

Halen bir milyar doları bulmayan online müzayede sektörünün cirosunun 2003'te 6 milyar doları geçmesi, şimdilik önemli bir cirosu olmayan iş dünyasında elektronik ticaretin ise 12 milyar dolarlık ciroya ulaşması bekleniyor.

İşte, şimdilik zarar eden internet şirketlerine yatırımcının saldırmasının nedeni de bu...

Yeri gelmişken, Türkiye'de internet kullanımıyla ilgili bir bir-iki rakamla yazıyı bitirelim: 650 bin internet kullanıcısı var, nüfusun yüzde 1'i bile değil.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır