|
Sicilimiz kötü
İşkence davalarında 72, zor kullanma ve darp davalarında 223 kamu görevlisi mahkum oldu
Ankara- Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Türkiye'de de zaman zaman işkence olaylarına rastlandığını belirterek, bunun hiçbir zaman hükümet politikası olmadığını söyledi. Buna rağmen Türkiye'nin işkence sicili kötü çıktı ve 1998 yılı sonuna kadar işkence davalarında 72, zor kullanma ve darp davalarında 223 kamu görevlisinin mahkum olduğu, işkence yapılan sanıklara gerçeğe aykırı rapor veren 15 doktor hakkında da dava açıldığı bildirildi.
İşkence iddiasıyla AİHM'e yapılan 350 başvurudan da 6'sı aleyhimize sonuçlandı ve Türkiye, 398 bin 265 Fransız Frangı ile 114 bin Sterlin tazminat ödemeye mahkum edildi. Avrupa Bakanlar Konseyi'ne giden başvurularda ise Türkiye'nin 390 bin Fransız Frangı ile 9 milyar lira tazminat ödemesi kararlaştırıldı.
İşkenceye 8 yıl ceza
Meclis Adalet Komisyonu'nda, TCK'daki işkence suçunun cezasını ağırlaştıran ve sanıklara 8 yıla kadar hapis öngören yasa tasarısı ele alındı. Tasarının alt komisyona gönderilmesi kararlaştırılırken, Adalet Bakanı Türk, burada yaptığı konuşmada işkence iddialarının Türkiye'nin uluslararası kurumlarda düşük not alınmasına neden olduğunu vurguladı. Türk "Yasalarımızdaki mevcut hükümlere rağmen, Türkiye'de, diğer ülkelerde olduğu gibi maalesef işkence olmaktadır. Ancak, bu hiçbir zaman hükümet politikası olmamıştır" dedi.
Bakan Türk, 1998 yılı sonu itibariyle, TCK'nın "işkence cezalarını" içeren 243. maddesi doğrultusunda 291 ayrı olayla ilgili olarak 779 kişi hakkında dava açıldığını bunlardan 72'sinde mahkumiyet ve 104'ünde beraat kararı verildiğini, 25 davanın düştüğünü, diğer davaların ise henüz sonuçlanmadığını bildirdi. TCK'nın, "zor kullanma yetkisine sahip olan memurların darp ve eziyet yapmaları" konusunu düzenleyen 245. maddesine göre açılan dava sayısı ise, 1998 sonu itibariyle 906 oldu. Bin 559 görevlinin yargılandığı bu davalardan 223'ünda mahkumiyet, 364'ünde beraat kararı çıktı, 85 dava düştü ve kalan davalar ise henüz sonuçlanmadı.Kötü muamele konusunda gerçeğe aykırı rapor verilmesine ilişkin hükümlerin bulunduğu 354. maddeye göre ise 12 dava açıldı. 15 sanığın yargılandığı bu davalardan birinde mahkumiyet, ikisinde beraat kararı verildi, diğerleri ise devam ediyor.
Türkiye kötü örnek
Adalet Bakanı Türk, şöyle konuştu: "AİHM'ce işkence konusunda mahkum edilmek çok ağır bir karardır. Son olarak, Fransa, uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınan bir kişinin işkence iddiasından mahkum edildi. Bu olay, Avrupa basınında 'Türkiye'den sonra Fransa da mahkum edildi' şeklinde yer aldı. Türkiye, bu konuda kötü örnek gösterilmektedir."
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|