kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Bindik bir alâmete gidiyoruz kıyamete
AMERİKA'DAKİ Uluslararası Botanik Kongresi'nde biraraya gelen bilimadamları, yeryüzündeki canlı türlerinin üçte ikisinin önümüzdeki yüzyıl içinde yok alacağını açıkladı. 65 milyon yıl önce dinozorların da yok olduğu kitlesel katliamın bir benzerinin yaşanacağını bildiren bilimadamları, derhal önlem alınması gerektiğini vurguladı. Kongrenin Başkanı Peter Raven, doğal çevrenin bu şekilde tahrip edilmesi halinde, gelecek yüzyılın ortalarında yağmur ormanlarının yalnızca yüzde 5'inin kalacağını da sözlerine ekledi.

Güliver için özel kovboy çizmeleri
AMERİKA'NIN Texas eyaletinde yapılan dev kovboy çizmeleri, dünyanın en büyük çizmeleri olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Üzerinde bir Kızılderili şefi kabartması bulunan kovboy çizmelerinin her biri 25 kilogram ağırlığında ve yaklaşık bir buçuk metre uzunluğunda. Yapımında 3 ay boyunca 15 kişinin çalıştığı kovboy çizmeleri için Rocketbuster Şirketi, tam 5 bin dolar (2.2 milyar lira) harcadı. Şirketin sahibi Nevena Christi, "Dünya rekoru kırmayı her zaman istedik ve bunu sırf eğlence olsun diye yaptık" dedi.

Bir anlık dalgınlık yıllarına mal oldu
MACARİSTAN'DAKİ bir otobüs terminalinde bulunan büfeyi soymak isteyen acemi soyguncu, hiç ummadığı şekilde yakayı ele verdi. Daha önce 9 kez cezaevine düşen 38 yaşındaki İstvan R, büfenin çalışanına, "Bu bir soygundur! Kasadaki paraları derhal ver. Yoksa elimdeki bıçakla öldürürüm" yazılı bir kağıt uzattı. Büfe çalışanın verdiği az miktardaki parayı kabul etmeyen soyguncu, yine geleceğini söyleyerek olay yerinden uzaklaştı. Ancak acemi soyguncunun büfe çalışanına verdiği kağıdın altında adı ve soyadının bulunması yakalanmasına neden oldu.

Yavru vatan zehri atmosferi mahvetti
DÜNYADA çevre koruma konusunda en etkili örgüt olan Yeşil Barış (Greenpeace), Kıbrıs'tan atmosfere karbondioksit yayılımının fazla olduğunu açıkladı. Örgüt koordinatörü Anne Pyrstojarvi, düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta atmosfere karbondioksit yayılımının kişi başına yılda 9 tonu bulduğunu belirtti. Amerika'da bu miktarın, kişi başına yılda 5.4 ton olduğunu kaydeden Pyrstojarvi, "Kıbrıs, karbondioksit yayılımı nedeniyle küresel ısınmaya yol açıyor. Bu yüzden bölgede hava sıcaklığı 0.5 derece arttı, yağış miktarı ise yüzde 12 oranında azaldı" diye konuştu.

Karadenizli Temel turizm elçisi oldu
KARADENİZ Bölgesi'nde Temel fıkralarının yer aldığı kitaplar satış rekorları kırıyor. Karadenizliler, Temel kitaplarını hem kendileri okuyor hem de bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere hediye ediyor. Bu durumu farkeden uyanık girişimciler de Temel kitaplarına her gün bir yenisini ekliyor. Halen Karadeniz'de 10-15 farklı Temel fıkraları kitabı satılıyor. İşte bunlardan bazıları: En Güzel Temel Fıkraları, Fadime-Temel-Nataşalar, Karadenizli, Karadeniz Fıkraları, Temel's 801 Fıkra, Temel'in Penceresinden Maniler, Temel Bilmeceleri, En Güzel Karadeniz Fıkraları.

Zoraki bekaret testine tazminat
AMERİKA'NIN Pennsylvania eyaletinde, 3 yıl önce bir ortaokulda 8 kız öğrencinin cinsel organlarının istem dışı muayene edilmesine izin veren bölge eğitim müdürlüğü, öğrencilere 7 bin 500'er dolar (3.3 milyar lira) tazminat ödeyecek. Davada federal jüri, muayeneyi yapan doktor ve bölge eğitim müdürlüğünün öğrencilerin anayasayla belirlenmiş haklarını ihlal ettiği sonucuna vardı. Doktorlar, muayene gerekçesi olarak anormal gelişmeyi belirtmişti.

Cinsiyet değiştirene paket program
TAYLAND'DA özel bir hastane, cinsiyet değiştirmek isteyenler için Amerika ve Avrupa'dan, Bangkok'a paket turlar düzenlemeye başladı. Fransa'da yayınlanan Liberation Gazetesi'nin haberine göre, uçak, otel ve hastane masrafları dahil, cinsiyet değiştirme operasyonu 5 bin dolara (2.2 milyar Türk Lirası) mal oluyor. Paket turlara katılanlar, havaalanından Limuzin'le alınıyor. Habere göre, cinsiyet turizmi Tayland'ın ekonomisine büyük destek sağlıyor.

Parmaklara dikkat!
İNGİLİZ uzmanlar, yüzük parmağı işaret parmağından uzun olan erkeklerin daha sinirli olduğunu ortaya çıkardı. Uzunluk farkı arttıça depresyon hali fazlalaşıyor. Yüzük parmağı, işaret parmağından kısa olanlar ise daha sakin oluyor. Uzmanlar bu durumu parmakların gelişimini sağlayan testosteron hormonuna bağlıyor.

Kahve mi çay mı?
İSKOÇYA'DAKİ Dundee Üniversitesi'nde çay ve kahve içen orta yaşlı 11 bin denek üzerinde yapılan araştırmada çay içenlerin daha az yaşadığı saptandı. Araştırmaları yürüten Prof. Hugh T. Pedoe kahvenin düzensiz kalp atışlarına yol açarak kalp damarlarını genişlettiğini söyledi. Kahve ayrıca kanser riskini de azaltıyor.

Kolesterol dostu gen
BİLİMADAMLARI, 40 yıllık araştırmalar sonunda vücudun iyi kolestrol seviyesini düzenleyen bir gen buldu. ABC1 olarak bilinen bu gendeki bozukluklar, fazla miktardaki kötü kolestrolün (LDL) ve diğer yağların, kandan arındırılması için gerekli proteinin üretimini önlüyor. Bu gen olmazsa, kötü kolestrol seviyesi kontrolsüz artıyor.

Beyin de üretilecek
ALMAN bir bilimadamı fare ceninindeki hücrelerden beyin hücresi elde etmeyi başardı. Bonn Üniversitesi'nde görevli olan Oliver Brüstle ve ekibi, sinir sistemindeki iki önemli beyin hücresini yapay olarak geliştirdi. Fare ceninlerinden alınan ana hücreler, bir takım işlemler uygulanarak sinir hücrelerine dönüştürüldü.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.