|
Öcalan'ý kiliseye atýn
Yunan Gizli Servis elemanlarý tarafýndan 2 Þubat 1999 tarihinde Kenya'nýn baþkenti Nairobi'ye götürülen Abdullah Öcalan, kýsa zamanda Yunanlýlar'ýn baþýna bel‹ oldu. Kenya Hükümeti, olayý öðrenmiþti. Apo'nun Nairobi'den hemen sýnýrdýþý edilmesi isteniyordu. Atina'daki yetkililer, topu Kenya'daki görevlilere attý. "Apo'yu Sefaret binasýndan çýkarýn" diyorlardý.
Yunanlý yetkililer, Apo'yu Þeysel Adalarý'na göndermek istediler. Ada yetkilileri, bu iþ için 15 milyon dolar para istedi. Atina, parayý tedarik edemedi. Avrupa'daki PKK militanlarý, para toplamak için devreye sokuldu. Bu arada Apo'nun Tanzanya'ya gönderilmesi düþünüldü, ardýndan da Nairobi'deki Ortodoks Kilisesi'ne terkedilmesi planlandý.
Abdullah Öcalan'ý, 2 Þubat 1999 günü özel bir uçakla ülkelerinden Kenya'ya gönderen Yunanistan yöneticileri, bir hafta sonra adeta havlu attý. Apo, baþlarýna belâ olmuþtu. Nairobi'deki Yunanistan Büyükelçiliði'nin resm” Konut'una yerleþmiþ, iki militanýnýn korumasý altýnda hayatýný sürdürüyordu. On gün sonra Avrupa'dan iki militan daha gelip, Baþkanlarýnýn yanýnda görev aldýlar.
Kenya yönetimi, durumdan çok rahatsýzdý. 2 Þubat günü Yunanlý diplomatlar tarafýndan kandýrýlmýþ olmayý bir türlü hazmedemiyorlardý. Bu olay üzerine ülkelerindeki hem Yunanlý diplomatlarý, hem de Apo'nun refakatinde kalýp, zaman zaman Nairobi'de dolaþan PKK'lýlarý izlemeye almýþlardý.
Öcalan'ýn, Þeysel Adalarý'na gönderilmesi gündeme geldi. Bu iþi halletmek üzere bir Rum iþadamý devreye sokuldu. Panos adýyla anýlan bu iþadamý, Þeysel Adalarý yöneticileriyle görüþtü. Adalýlar, Öcalan'a topraklarýnda ikâmet etme ve pasaport verme karþýlýðýnda 15 milyon dolar para istiyorlardý. Parayý temin etme iþi Öcalan'la birlikte Kenya'ya gelip, daha sonra Avrupa'ya giden Aristidou adýndaki meçhul yolcuya verildi. Bu yolcu, Yunan Gizli Servisi ile içli dýþlý idi. Kendisinin, Kýbrýs Rum Yönetimi vatandaþý bir iþadamý olduðu, Apo'ya uçak kiraladýðý söyleniyordu.
Abdullah Öcalan, Þeysel Adalarý'na gitme iþini benimsedi. Hatta bir ara "orada yatýrým yapalým" diyerek hayâl kurmaya baþladý. Aristidou, Atina'dan para bulamadý. Avrupa'nýn öteki ülkelerine gitti. Devreye PKK militanlarýný soktu.
Atina sýkýþtýrýyor, Nairobi'deki Büyükelçi çaresizlik içinde kývranýyordu. Apo'yu bir ara karayolu ile Tanzanya'ya götürmeyi düþündüler. O plan da tutmadý. Nairobi'deki Rum Kilisesi'ne terketmeyi kararlaþtýrdýlar. Ama Apo ve çevresindekilerin sert tepkisiyle karþýlaþtýlar. Ýþte bir masal gibi cereyan eden Apo'nun Kenya macerasýný o tarihte Yunanistan'ýn Nairobi Büyükelçisi olarak görev yapan Costorlas günü gününe not edip, bir kripto (þifreli mesaj) ile ülkesinin Dýþiþleri Bakanlýðý'na gönderdi. Bakalým Costorlas neler yazmýþtý:
PAZARTESÝ, 8 ÞUBAT 1999
Tâlimatým üzerine Diakofotakis saat 15.00 civarýnda Kenya Dýþiþleri Bakanlýðý'na, Genel Sekreter Kathourima'nýn Bürosuna, Kalenderidis'in (Yunanistan Gizli Servis elemaný) pasaportunu göstermeye gitti. Genel Sekreter'in Bürosundaki görüþmede protokol bölümünün baþý ile Meslektaþýma tanýþtýrýlmayan bir baþka þahýs daha bulunuyormuþ. Diakofotakis, (Yunanistan Büyükelçiliði Baþkâtibi) bu þahsýn, emniyetin bir yetkilisi veya Baþkan'ýn çevresinden birisi olduðunu tahmin ediyor.
SALI, 9 ÞUBAT 1999
Bugün, sorunsuz devam ediyor. Papaiannou (Yunanistan Dýþiþleri Bakaný'nýn Diplomatik Büro Müdürü) ile irtibat kuramýyoruz.
Öcalan Konut'ta bulunmaya devam ediyor. Her gün Kalenderidis'in internet'ten aldýðý Türk basýnýný okuyor. Kalenderidis bize, bir Ýstanbul gazetesinin makalesinde, önümüzdeki günlerde Öcalan'ýn yakalanacaðýndan bahsedildiðini söyledi.
Bu arada 2 Þubat'tan bu yana Öcalan'ýn refakatçisi Melsa Deniz, telefon etmek ve Avrupa'daki üst düzey PKK yetkililerine Öcalan'ýn iyi ve güvenli olduðunu bildirmek amacýyla her iki günde bir, Büyükelçiliðe geliyordu. Bu görüþmeler, Kalenderidis'in yakýn takibinde ve Yunanca olarak yapýlýyordu.
ÇARÞAMBA, 10 ÞUBAT 1999
Saat 11.00 gibi Büyükelçiliðe Panos (Öcalan'ý Þeysel Adalarý'na götürecek iþadamý) gelmiþ. Ben ve Kalenderidis Konut'ta bulunduðumuz bir sýrada Diakofotakis tarafýndan uyarýldýk. Hemen Büyükelçiliðe gittik.
Þeysel'in bedeli: 15 milyon dolar
Panos, Atina'da EYP ile yaptýðý görüþmelerden bahsetti. EYP'nin tâlimatlarý doðrultusunda Þeysel Adalarý yöneticileriyle temas saðlamýþ ve olumlu cevap almýþ. Þeysel yetkilileri, Öcalan'ýn, ülkelerinde konuk edilmesi ve kendisine pasaport verilmesinin mümkün olduðunu söylemiþler. Kimlik bilgilerini istemiþler. Panos, bu iþ için Þeysel yetkililerinin 15 milyon dolar istediklerini açýkladý. Aristidou (Öcalan'la Kenya'ya gelen esrarengiz kiþi) ön ödeme için bir miktar para temin etmeye çalýþýyormuþ. Panos'un verdiði bilgiye göre, Aristidou daha sonra Þeysel Adalarý'na hareket edecekmiþ.
Panos'un elinde EYP Baþkaný tarafýndan verilen 'Panafon a la carte' vardý. Yunan özel cep telefon þirketinin bu cihazýný, Dýþiþleri Bakanlýðýmýzla yaptýðýmýz açýk telefon görüþmelerindeki sorunlarý ortadan kaldýrmak amacýyla kullanacaktýk. Ancak Kenya cep telefon sistemi, Yunan cep telefon sistemiyle uyumlu olmadýðýndan, bu telefon Büyükelçiliðin iþine yaramadý.
Cenevre Büyükelçimiz Karaitidis'ten bir telefon aldým. Bana "diplomatik zarf"ý (içinde Öcalan'ýn siyasi iltica dilekçesinin bulunduðu zarf) neden açamýyacaðýmý soruyordu. Kendisinden, zarfý ivedilikle Atina'ya, Bakan'ýn (Dýþiþleri Bakaný Pangalos) Bürosuna göndermesini rica ettim.
Konuyla ilgili olarak toplantý yaptýk. Öcalan'ýn, Þeysel Adalarý'na güvenli bir þekilde hareket etmesinin senaryolarýný deðerlendirdik. Bu arada kendisinin herhangi bir çiftliðe götürülmesini ve Kenya'da çok sayýda olan toprak pistlerden (air strips) birinden hareket edecek olan çift motorlu küçük bir uçakla, Somali veya Tanzanya'ya götürülmesini düþündük. Bu düþünce, Dýþiþleri Bakanlýðý ile iletiþim kuramamamýzdan ve konuyla ilgili olarak Atina'daki geliþmeleri bilemediðimizden herhangi bir sonuca ulaþamadý.
Saat 17.30 civarýnda meçhul bir kiþiden, meslektaþýmýn (Büyükelçilik Baþkâtibi Diakofotakis), Panos ve Kalenderidis'in de tanýk olduðu bir telefon aldým. Bu meçhul kiþi, "To Vima" gazetesinden Nikos Marakis olduðunu, Öcalan'ýn Kenya'da bulunduðuna dair bir bilgi aldýðýný, bunun doðru olup olmadýðýný sordu. Diakofotakis, telefondaki kiþinin yabancý þiveli olduðunu, bunun Nikos Marakis olamýyacaðýný söyledi. Telefondaki þahsa, ben de Öcalan'la ilgili bilgilerin yalan olduðunu ifade ettim.
Kalenderidis, Baþkanýyla (Yunan Gizli Servis Baþkaný) görüþerek bu konuyu ve Panos'un Nairobi'de bulunduðunu kendisine söyledi. Bu arada ben de Papaiannou ile konuþup, ayný bilgileri kendisine aktardým.
Bu arada Aristidou, Kalenderidis'i arayarak, Öcalan'a refakat etmek üzere iki kiþinin Nairobi'ye doðru uçmakta olduklarýný bildirmiþ. Bu seyahat de EYP'nin bilgisi dahilinde gerçekleþiyormuþ.
Bakan'ýn (Yunanistan Dýþiþleri Bakaný) Bürosu ile irtibat kurmaya çalýþtým. Bakan, uçakla bir Balkan ülkesinden Atina'ya doðru yol alýyormuþ. Saat 21.30 civarýnda henüz Atina'ya inmiþ olan ve evine doðru gitmekte bulunan Papaiannou ile görüþtüm. Bizi, kýsa sürede bilgilendireceðini söyledi.
Bu arada pazar günü öðle saatlerinden itibaren, çarþamba günü akþam saatlerine kadar, Büyükelçiliðin Papaiannou ile veya konuyla ilgili Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan baþka bir yetkiliyle görüþmesi olmadý.
Kenya'ya PKK'lý iki militan geldi
Geç saatlerde Öcalan'ýn iki refakatçýsý Büyükelçiliðe geldiler. Konu hakkýnda kendilerine bilgi verildi. Gelenler (Avrupa'dan beklenen PKK militanlarý) hemen Öcalan'ý görmek istediler.
Panos, Kalenderidis ve Öcalan'ýn iki refakatçýsý ikâmetgâha hareket ettik. Orada bir toplantý yaptýk. Panos, Öcalan'ý Þeysel'e götürme konusunda kendisine iknâ edici bilgiler verdi. Þeysel'in devrimci geçmiþi ve bugünkü Cumhurbaþkaný'nýn ABD ile olan gergin iliþkilerini anlattý. Adalar'ýn orada ikâmet etmek için güvenli bir yer olduðunu vurguladý. Öcalan, iknâ olmuþ gibi gözüktü ve hatta "Eðer oralarý dediðiniz gibiyse, gidip yatýrým yapalým" dedi.
PERÞEMBE, 11 ÞUBAT 1999
Saat 11.00 civarýnda yabancý bir kiþi Büyükelçiliði telefonla arayarak, kendisinin UPI (United Press International Ajansý) muhabiri olduðunu belirtip, Büyükelçi'den, Öcalan'ýn Kenya'da bulunup bulunmadýðýný doðrulamasýný istiyordu. Bu telefona Ýdari Ataþe cevap verdi. "Büyükelçi burada yok, konuyla ilgili hiçbir þey bilmiyorum" dedi.
Saat 12.00 civarýnda Aristidou, bize Atina'dan ön ödeme için para bulmanýn mümkün olmadýðýný, sözkonusu parayý PKK aracýlýðýyla temin etmek için Avrupa'ya hareket ettiðini belirtti. Bu bilgileri Papaiannou'ya bildirdim. Kendisi, Öcalan'ýn "Milli Topraklar"dan (Yunanistan Büyükelçiliði Ýkâmetgâhý) ivedilikle uzaklaþtýrýlmasý gerektiðini tekrarladý.
"Öcalan'ý, kiliseye terkedin"
Kalenderidis'le birlikte hemen ikâmetgâha giderek, Öcalan'ý bilgilendirdik ve bir kez daha baþka bir ülkeye götürülmesi amacýyla Konut'tan ayrýlmasýný talep ettik. Bize, gerekli garantiler verildiði takdirde binayý terkedeceðini, aksi halde çok tehlikeli olduðunu tekrarladý.
Kalenderidis'le birlikte Büyükelçiliðe döndük. Son durumu Papaiannou ve EYP Baþkaný'na bildirdik. Papaiannou, "Büyük Þarkýcý (Yunanistan Dýþiþleri Bakaný Pangalos), oradakilerin ivedilikle Konak'tan uzaklaþtýrýlmasýný istiyor" dedi. Konut'takilerin Ortodoks Metropolitliðine taþýnmalarýný söyledi.
Saat 20.00 civarýnda Büyükelçilikte Panos ve Diakofotakis'in katýlýmýyla bir toplantý düzenlendi. Benim ve Diakofotakis'in kullanacaðý iki araçla, karayoluyla Tanzanya'ya gitme olasýlýðýný inceledik. Ertesi sabah saat 04.00'te hareket etmeyi Kenya sýnýrýndan da 06.00 gibi çýkmayý planladýk.
Önerimizi Papaiannou'ya aktardýk. Bunu, "Büyük Þarkýcý"ya iletmeyi ve daha sonra bize, duruma göre "þarký söyleme"yi vaad etti. Biraz sonra bizi arayarak, otomobiller ve bizlerin bu seyahate katýlmamýzla ilgili ayrýntýlý bilgi istedi. Kendisine, baþka ulaþým yolu olmadýðýný söyledik. Bunlarý Bakan'a aktarmýþ. Sonuç olarak bazý sýkýntýlarý bulunmasýna raðmen, önerimiz kabul edilmiþ.
Kalenderidis'le birlikte tekrar Ýkâmetgâh'a geçtik. Ancak Öcalan, kararýnda tâviz vermez görünüyordu. Saat gecenin 01.00'i olmuþtu.
Kenyalýlar, Yunanlý'yý sorguluyor
Diakofotakis'e þunlar sorulmuþ:
1- Gelenler nereli?
Cevap: Üçünü bilmiyorum, birisi gitti, birisi burada ve pasaportu da bu.
2- Uçaðýn tipi neydi?
Cevap: Uçaklardan anlamýyorum. (Adý bilinmeyen üçüncü görüþmeci, bunun Falcon olduðunda ýsrar ediyor.)
3- Uçuþ ve iniþ iznini kim verdi?
Cevap: Ýzin nota ile talep edildi. Daha sonra yetkili makamlar açýsýndan (Kontrol Kulesi vs..) bilmiyorum. Protokol Müdürü, iznin yazýlý olarak verilmesi gerektiðini söylemiþ. Bize yazýlý iznin verilip verilmediðini sormuþ, meslektaþýmýn cevabý ise olumsuz olmuþ.
4- Yolcular havaalanýndan nasýl çýktý?
Cevap: Diðer yolcular gibi. Protokol Müdürü bu olasýlýðý reddederek, yolcularýn havaalanýndan gizlice çýktýðýný, büyük bir ihtimalle sadece bakanlarýn kabülünde açýlan VIP Salonundan çýktýklarýný belirtmiþ. Diakofotakis, giriþ kaþesi bulunan Kalenderidis'in pasaportunu göstermiþ, Kathourima, pasaportu 24 saat tutma izni istemiþ. Diakofotakis, bunun için Büyükelçi ile görüþmesi gerektiðini belirtmiþ, Kathourima ise ýsrar etmemiþ, bu arada kendisi ile tanýþtýrýlmayan bir þahýsa pasaportun fotokopisini almasýný söylemiþ.
5- Gelen þahýslar ne iþ yapýyorlar?
Cevap: Bilmiyorum. Zannedersem iþadamlarý.
6- Bu þahýslar, Yunan Hükümeti'nin emriyle Büyükelçilik binalarýný teftiþe mi geldiler, Büyükelçiliðe mi geldiler?
Cevap: Hayýr. Bu adamlarýn Yunan Hükümetiyle hiçbir ilgileri yok. Þu anda itirazda bulunduðumuz, Nairobi Havaalaný'nda sebepsiz yere tutulan Kalenderidis haricindekiler, Büyükelçiliðe herhangi bir iþ nedeniyle gelmiþ deðiller. Protokol Müdürü, bu pasaportun sahte olup olmadýðýný sormuþ, meslektaþým da buna "hayýr" diye cevap vermiþ. Müdür, Kenya içerisinde ayný numarada ve ayný kimlik bilgilerini taþýyan bir baþka Yunan pasaportunun bulunduðunu belirtmiþ. Diakofotakis ise, Kalenderidis'in pasaportunun sahte olmadýðýný, ayný sayýlý sahte baþka bir pasaportun bulunmasýný anlayamadýðýný belirtmiþ. Protokol Müdürü de görüþünde ýsrar ederek, sahte pasaportla ilgili araþtýrmalarýn devam ettiðini söylemiþ.
7- Uçaðýn yolcularýný kim karþýladý?
Cevap: Ben.
8- Büyükelçi havaalanýnda mýydý?
Cevap: Evet, ancak karþýlamada yoktu. Ayrýca, makam otomobilim nedeniyle, havaalanýndaki varlýðýmýn tespit edilmiþ olduðunu burada vurgulamak istiyorum. Meslektaþým, yolcularýn nereye götürüldükleri hakkýnda ve diðer üç kiþi ile ilgili soru sorulmamasýný ise garipsemiþ.
Bu bilgiler Kalenderidis tarafýndan, EYP Baþkaný'na aktarýldý. Baþkan, "dost"un geliþini beklemesi gerektiðini söylemiþ. Bakan'ýn Bürosu aracýlýðýyla, Papaiannou ile irtibat kurmaya çalýþtýk, ancak bu mümkün olmadý.
Hulžsi Turgut
|
Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. ile Yöre Elektronik Yayýmcýlýk A.Þ. iþbirliðiyle hazýrlanmýþtýr.
|