kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Borsaya 3 ay tesellisi
Hisse senedi ve yüzde 25'i hisse senedinden oluşan yatırım fonu gelirlerinin, üç ay elde tutulma şartıyla vergiden muaf olması uygulaması 2002 yılına kadar uzatılıyor

Okan MÜDERRİSOĞLU

ANKARA - Maliye'nin, vergi yasalarında değişiklik yapan ve TBMM'ye sunulan tasarısıyla, hisse senedi kazançlarına bazı vergi avantajları getirildi.Tasarıyla borsa kazançları tamamen vergiden muaf tutulmuyor. Ancak, en az 3 ay elde tutulan hisse senetlerinden doğan kazançlar vergi dışı bırakılıyor. 3 aydan daha kısa süre içinde elden çıkartılan hisse senetlerinden doğan kazançlar ise 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren vergiye tabi. 2000 yılı içinde yapılan 3 aydan kısa süreli alım satım kazançları 2001 yılında beyan edilecek. Elde edilen kazanç önce 2000 yılı yeniden değerleme oranına göre enflasyondan arındırılacak. Kalan tutarın 3.5 milyar lirayı aşması halinde, aşan kısım için Gelir Vergisi tarifesine göre vergi ödenecek. 2002'den sonra, 3 aylık zaman limiti 1 yıla çıkartılacak. Tasarı, A tipi yatırım fonlarına Bütçe Yasası'yla getirilen vergi avantajını da kesinleştiriyor. Tasarıda yüzde 25 oranı korunuyor. A tipi fon alım satım kazançlarının vergilendirilmesi de hisse senedine ilişkin mevzuatla aynı olacak.

Yeni düzenleme off-shore bankalarda TL veya döviz mevduatı bulunanlara kesin beyan zorunluluğu getiriyor. Bu tip hesap sahipleri tutarı ne olursa olsun elde ettikleri faiz gelirlerini 2000 yılı Mart ayında beyan edip, yüzde 20Ñ45 arasında Gelir Vergisi ödeyecekler. Off-shore döviz hesaplarının faiz gelirleri enflasyondan arındırılamayacak.

Maliye stopaj artırımına sıcak değil
ANKARA - Maliye Bakanlığı, faiz gelirlerinde beyannamenin kaldırılmasının ardından stopaj oranlarının arttırılmasına sıcak bakmıyor. Mevduat faizleri üzerinden alınan yüzde 12'lik stopajın yüzde 15'e, repodan alınan yüzde 6 stopajın da aynı şekilde yüzde 15'e çıkarılması seçeneğini öncelikli gündem maddesi olarak düşünmediklerini belirten Maliye kurmayları, "Yatırım araçları arasındaki hassas dengeyi korumak zorundayız. Özellikle repoda stopaj arttırımının döviz piyasası üzerindeki etkilerini gözardı etmemek gerekiyor. Bu nedenle gerek mevduat gerekse repo üzerindeki stopaj kesintilerinin arttırılması kısa sürede uygulamaya girecek kararlar arasında yeralmıyor" dediler. Maliye yönetimi, devlet iç borçlanma senetlerinin vergilendirilme esaslarını düzenleyen Vergi Usul Kanunu'nun 279. maddesinde süre uzatımı da planlanmadığını kaydettiler ve şu bilgiyi verdiler: "Bütçe Yasası'na eklenen bir madde ile 1 yıldan uzun vadeli Hazine kağıtlarının vergilendirilmesinde alış bedeli esası kabul edilmiş ayrıca 4369 sayılı yasadan önce ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleri de aynı kapsama alınmıştı. Bu uygulama 1999 sonunda sona erecek ve yeni vergi paketi kapsamında uzatma olmayacak. Böylece, Hazine kağıtlarının geçici vergi açısından rayiç bedel üzerinden işlem görmesi sağlanacak. Hazine kağıdı alan ve bu yolla gelir sağlayan kurumlar rayiç bedel üzerinden vergi ödeyecek."


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.