kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ayşe Teyze kurtuldu
Vergi Yasa Tasarısı Meclis'te. Ayşe Teyze vergisi kaldırılıyor, Emlak Vergisi'ne yeniden beyan imkanı getiriliyor, mükellefler lehine önemli avantajlar sağlanıyor

Vergi Yasası'nda yapılması düşünülen değişiklikler için son adım atıldı ve Maliye Bakanlığı, yasalarda değişiklik tasarıyı TBMM'ye sundu. Tasarıyla, hisse senedi kazançlarına bazı vergi avantajları getirilirken, kamuoyunda "Ayşe Teyze Vergisi" olarak bilinen uygulama tamamen kaldırılıyor. 2002 yılına kadar ertelenen "Nereden buldun" uygulamasında da, geçmişe yönelik soruşturma ve vergi tahsilatı yapılmayacağı kesin bir dille tasarıda yer alıyor. Tasarı ile Emlak Vergisi mükelleflerine yeniden beyan imkanı getiriliyor. Değişiklik yapılması düşünülen unsurlar, özetle şöyle:

* 30 Eylül 1998'de beyan edilen servetler üzerinden vergi incelemesi yapılacağına dair mükelleflerde oluşan kaygılar da tümüyle ortadan kaldırılıyor. Böylece, mali milatta bildirilen değerlerden hareketle hiçbir şekilde vergi incelemesi yapılmayacağı gibi vergi borcu da çıkarılmayacak. Geriye dönük hiçbir uygulama yapılmayacağı konusunda garanti verildi.

* Emlak Vergisi'nde mükellefler vergiye tabi bedeli 1 Kasım- 31 Aralık 1999 tarihleri arasında yeniden beyan edebilecek. Beyan ediler değer düşürülse bile, 1999 yılına ilişkin vergiler değişmeyecek. Ayrıca gayrimenkulün değeri, her yıl yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacak. Örneğin, 1999 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 60 olursa, matrah yüzde 30 artırılacak.

Alım-satımda farklı tarife
* Alım-satım harçları açısından farklı bir tarife uygulanacak. Gayrimenkulün beyan edilen değerinin üzerine, her yıl yeniden değerleme oranı kadar artış yapılarak harca esas değer bulunacak. Emlak Vergisi'nin çok yüksek olmaması için bu vergiye esas değer, örneğin 10 milyar lirada kalırken, sözkonusu gayrimenkulün satışı sırasında harç hesaplanırken baz değer 15 milyar lira olabilecek.

* Kurumların Geçici Vergi oranı yüzde 25 yerine yüzde 20 olarak uygulanacak ve beyanname 6 ayda bir alınacak. Kurumlara, gayrimenkullerini ve iştirak hisselerinin satış gelirlerini sermayelerine eklemeleri durumunda ise vergi salınmayacak. Ancak, sermayeye ilave edilen bu değerlerin en az 5 yıl süreyle aktifte bulundurulması zorunlu olacak.

* Esnaf ve serbest meslek sahiplerinin ödeyeceği Gelir Vergisi'nde yapılan 5'er puanlık artırım kire geliri elde edenleri de kapsıyor. Bu durumda kira geliri elde edenler 1999 yılı kazançlarının muafiyeti aşan kısmı üzerinden yüzde 20-45 arasında Gelir Vergisi ödemek durumunda kalacaklar.

*1998 yılında yürürlüğe giren yasa; evinde dikiş-nakış yapan hanımlara, yapma çiçek ve örme işiyle uğraşanlara, temizlikçi hanımlara, hamal, kalaycı, lehimci, hallaççı el emeğiyle gibi çok düşük bir gelir elde eden kitleye çeşitli zorluklar getiriyordu. Bu tip kazanç sahiplerinin, esnaf odalarına gidip 12 milyon lira karşılığında muafiyet belgesi almaları isteniyordu. Tasarı, bu faaliyetleri muafiyet belgesi alma külfetinden ve denetimden kurtarıyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.