kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Klavyenizde paralar
Yatırım işlerinizi en karlı şekilde halletmek için tüm aracı kurum ve bankalarla teker teker görüşmenize hiç gerek yok. Yorulmayın, sadece Web sitelerine bir göz atın

Muammer Özdemir

mozdemir@sabah.com.tr

Para sahibi olmak bazen stres verir. Avuçta ateş tutmak gibi bir şey. Doğru yatırım aracını seçmeniz ve çevik davranabilmeniz için iyi aracı kurum seçmek ve her an temasta olmak gerekir. İster İstanbul'daki menkul kıymet, döviz ve altın borsalarında yatırım yapın, isterseniz New York ya !da Tokyo borsalarına uzanın aracı kurumlar size bilgisayarınızın klavyesi kadar yakın. Müşterisi olduğunuz aracı kurum size bir şifre veriyor ve istediğiniz saniye istediğiniz işlem emrini verebiliyorsunuz. Gecikme yok, telefonun açılmaması derdi yok, yanlış anlama yok. Ayrıca her türlü enformasyonu da veriyorlar. Hatta bazı siteler online işlem yapmadığı halde sadece bilgi veriyor. Örneğin Datascope sitesi bir aracı kuruma ait değil. Kişiye özel borsa takip programı satan bir yazılım şirketinin sitesi. Ana hatlarıyla teorik bilgi eksiğinizi de İMKB ve SPK sitelerinden giderebilirsiniz.

Güvenlik tam!
Ülkemizdeki aracı kurum sitelerinin pek çoğu en yeni Web teknolojilerinden yararlanarak hazırlanmış. Güvenli bir şekilde online işlem yapabiliyorsunuz. SSL adı verilen ve genellikle banka siteleri tarafından kullanılan sistem bu hizmeti veren kurumlarda hayli yaygın. Ne de olsa üzerinde konuşulan ve transferi yapılan şey para, hata affetmiyor. Kötü niyetli üçüncü şahısların sisteme girip kurcalamasını önlemek herkes için en hayırlısı. Bu da başarıyla sağlanıyor, hiçbir endişeniz olmasın. Bazıları uluslar arası borsalarda işlem yapmanıza da aracılık ediyor. Yabancı aracı kurumların online hizmet vermek için alt limitleri bizimkilere göre biraz daha yüksek. Şimdi yerli ve yabancı aracı kurumların sitelerine bir göz atalım:

Acar Menkul Değerler
http://www.acar.com.tr

15 Ağustos'a kadar 'Acar' kullanıcı adını ve 'deneme' şifresini kullanarak hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz. Bir önceki seans hakkında özet bir yorum veriliyor. Alım satım işlemlerini yapabildiğiniz etkileşimli bir sayfası var. Ayrıca teknik analiz, araştırma raporları ve kurumsal profil hakkında bilgiler de var.

BorsaNet
http://www.borsanet.com

Borsa ve finans ile ilgilenenlerin her aradıklarını bulabilecekleri eksiksiz bir site. Aynı hizmeti veren uluslar arası bir çok iddialı siteden geri kalır yanı yok. Mutlaka bir göz atın.

Ata Menkul Değerler
http://www.atayatirim.com.tr

Ata yatırım'ın sanal şubesine sadece müşteri numarası ve şifre ile girebiliyorsunuz. Sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz deneme yapmanıza izin veriliyor. Güvenli İnternet veri aktarma protokolü kullanılıyor. Borsa işlemlerinin dışında da her türlü finansal hizmet veriliyor.

BorsaWeb
http://geocities.com/Wellesley/Gazebo/2370

Son derece amatör bir site. Borsa, yatırım ve teknik analiz konularında birkaç yazı, IMKB'de işlem gören şirketlerle ilgili ufak tefek ve çoğu eskimiş bazı bilgiler var.

Datascope
http://www.datascope.com.tr/ise.htm

Datascope sayfasında ilgilendiğiniz hisse senedini girip onunla ilgili tüm teknik analiz ve bilanço verilerini almanız mümkün. Online işlem yapmıyor ama bol miktarda yararlı bilgi veriyor.

Medyatext
http://www.medyatext.com/finweb

Bu sitede herhangi bir yatırımcıya gerekli olabilecek finansal bilgilerin çoğu var. Ama insanın aklına takılan başka bir konu daha var. Medyatext İnternet alanı altından çok sayıda borsa aracı kurumuna sayfa verilmiş. Bu aracı kurumların kendilerine ait alan adları ve özgün sayfaları yok. Medyatext sayfaları ise sadece şirket hakkında kartvizit bilgileri veren ve hiçbir etkileşimli işleme izin vermeyen ve hepsi de birbirine benzeyen basit sayfalar. Bu yüzden aracı kurum ararken sık sık bunlarla karşılaşmak hem Web ziyaretçisinin sabrı hem de aracı kurumların prestiji açısından pek iyi olmuyor.

İnternet, hemen her alanda olduğu gibi yatırım yapmak isteyenlere de büyük kolaylıklar ve yeni teknolojik imkanlar getiriyor. Dünyanın neresinde oturursanız oturun, kalkıp aracı kuruma gitmek ya da aracı kurum yetkilisi ile telefonda konuşmak az zahmet değil.

Oysa bundan çok daha ucuz ve pratik yöntemler elinizin altında. E-posta ile gönderdiğiniz sorularınız belki bir gün sonra ama salim kafayla değerlendiriliyor ve yanıtlanıyor, hatta aralarında canlı chat oturumu tertip edenler bile var.

Hem İnternet'in hem de borsanın bize göre kat kat fazla yol aldığı Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'da bile aracı kurum siteleri hemen hemen bizdekilerle aynı hizmeti veriyorlar.

Belli başlı diğer siteler:
Demir yatırım

http://www.demiryatirim.com.tr

Eczacıbaşı Yatırım,
http://www.emdas.com

Sermaye Piyasası Kurulu
http://www.spk.gov.tr

Stok Menkul Değerler
http://www.stokmenkul.com.tr

Strateji Menkul Değerler
http://wwww.strateji.com.tr

Park Menkul Değerler
http://www.parkmenkul.com.tr

Nurol Menkul Kıymetler
http://www.nurol.com.tr

Garanti Yatırım
http://www.garantiyatirim.com.tr

Toros Menkul Kıymetler
http://www.torossec.com

İş Yatırım
http://www.isyatirim.com.tr

Yurtdışı Borsaları:
E*Trade:

http://www.etrade.com

Merrill Lynch:
http://www.merryllynch.com

SureTrade:
http://www.suretrade.com

Ameritrade:
http://www.ameritrade.com


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.