Bu yıl yapılan değişiklikler üniversiteye giriş sınav sistemindeki karmaşayı içinden çıkılmaz hale getirdi. Yaklaşık 1 milyon aday tercih döneminde kaderleri ile baş başa bırakıldı. Adaylar çok şaşkın. Çünkü sınav sonuç belgelerinde aldıkları çıplak ÖSS puanları ve 105 ile 120 puana göre yüzdelik sıraları yer alıyor. Bu bilgilerle kılavuzdaki yüksek öğretim programlarının yüzdeliklerine bakarak, yüzdelik sırası düzeyinde doğru tercih yapması imkânsız. Adayın bilgileri 1999 ÖSS'ye ait iken kılavuzdaki bilgiler geçen yıla ait. Tabii ki bu iki yıla ait yüzdelikler bağdaşamıyor ve tam gerçeği yansıtamıyorlar. Okulların bu yılki taban puanları adayların aldığı puanlardan oluşacak. Bir yüksek öğretim programını tercih edenlerden kontenjanı kadar en yüksek puanı alanlar kazanacaklar. Kısacası 1999 ÖSS'nin puanları Ağustos ayında belli olacak. Tercihlerini yapan adaylar, ağırlıklı orta öğretim başarı puanının katkısı ile birlikte yerleştirme ÖSS puanlarına göre yüksek öğretim programlarını kazanacaklar. Şu anda adaylara gelen ÖSS puanları çıplak olduğu için okullarından elde edecekleri ağırlıklı orta öğretim başarı puanlarının sonucunda sıralamaları değişebilecek.
Kitlesel başarıya yönelik ağırlıklı orta öğretim başarı puanının hesabından sonra; büyük yüzdelikli bazı adaylar küçük yüzdelikli bazı öğrencileri yakaladılar ya da geçebilecekler.
* Adaylar tercihlerine puan durumlarına ve tercih sıralarına bakılarak yerleştirilecek.
* Toplam tercih hakkı 2 yıllık veya 4 yıllık tercihlerinden herhangi birinin toplamının 18'i geçmemesi koşuluyla 24'tür.
* Listenizdeki programların sırasının gerçekten istek sıranıza uygun olup olmadığını inceleyiniz.
* Tercih listenizi düzenlerken, seçeceğiniz programın istediği "özel bir koşul" olup olmadığını araştırmalısınız.
* Her aday, mezun olduğu alan doğrultusunda, ek puan aldığı programları belirlemeli ve tercihlerinde ağırlığı avantajlı olduğu bu bölümlere vermelidir.
* Tercih listesini tercih formuna geçirirken çok dikkatli davranmalısınız.
* 2 yıllık meslek yüksek okulları için 105'e 4 yıllık fakülteler içinde 120'ye göre yüzdelik sıralarını göz önünde bulundurmalarında yarar vardır.
Gözleri kapalı gelecek seçimi ile baş başa bırakılan gençlere ÖSYM, yardımcı olmak amacıyla daha çeşitli veriler verebilseydi, bugün bu tercih rezaleti yaşanmazdı.