|
Hayal adası Zanzibar
Egzotik havasıyla büyüleyen, doğasıyla etkileyen, mimarisi ve yemekleriyle çok sevilen bir ada, Zanzibar. Ada, gezi amaçlı gelip ayrılamayan Avrupalılarla dolu
Safari programımızda hayvan topluluklarının bulunduğu yerlerden geçerken rastladığımız Massai yerlileriyle bir türlü iletişim kuramayı başaramadık. Giyimleri, yaşam biçimleri, ilginç takıları, evlerinin mimarisi ile senelerce Batı'lı kaşif ve fotoğraflaçıların ilgi odağı olan Afrika'nın bu ünlü kabilesi bizim de ilgimizi çekiyor.
Önceleri fotoğraf çektirmek istemeyen, bu insanlara hayranlık duyduk. Ancak Muhammet'in bizi götürdüğü Massai köyünde Massai liderinin 50 Dolar karşılığı fotoğraf çekebileceğimizi söylemesi bizi şaşırtı. Para ve geçim kaygısının Afrika'nın en otantik kabilesini bile düşürdüğü durum bizi düşündürdü.
Sonraki safari durağımız Ngorongoro Krateri. 2 bin metre yüksekliğindeki eski bir yanardağın tepesindeki kraterin içi vahşi hayvanlarla dolu. Kraterin içinde küçük bir göl var ve hava oldukça soğuk. Göl içindeki pelikan sürüleri, gazeller, gergedanlar, bufalolar ve zebralar kraterin en çok boy gösteren ev sahipleri. Safari programımızı başlangıç noktamız Manyara'da tamamlıyor ve Zanzibar Adası'na ulaşmak için Arusha üzerinden Dar Es Salaam'a doğru hareket ediyoruz.
Renkli Casablanca!
Dar Es Salaam Limanı'ndan her gün kalkan deniz otobüsleri yolcularını 35 dolar karşılığında 1.5 saatte Tanzanya'nın Hint Okyanusu sahillerindeki Zanzibar Adası'na ulaştırıyor. Ortaçağda köle ticaretinin yapıldığı Zanzibar, 1600 kilometrekare alanı kaplıyor. Özellikle tarihsel yapısını korumasıyla gezginler için dünyadaki en egzotik yerlerden biri konumunda. Zanzibar her ülkeden gelen insanların yaşadığı kozmopolit bir ada. Özellikle Avrupalılar bu hayal beldesine adım atıp terk edemeyenlerin başını çekiyor. Adanın egzotik ara sokakları ve ünlü kapı işlemeleri insanların eski zaman kıyafetleriyle birleşince kendinizi bir süre sonra renkli bir Casablanca filminin içine düşmüş gibi hissediyorsunuz.
Festivalin ortasında
Geliş tarihi bakımından çok şanslıyız çünkü şu günlerde Uluslararası Zanzibar festivali devam ediyor. Zanzibar Kalesi'nde Hindistan, İran, Mısır, Kenya, Uganda, Fas, Suudi Arabistan stantlarında ülkelerin otantik sanat eserleri sergileniyor.
Akşam yemeği için seçenekleriniz arasında en ilgi çekici olanları balık çeşitleri. King Fish, Baracuda, Karides salatası ve özel sosa batırılmış ahtapot tadılması gereken Zanzibar balıkları. Ertesi sabah adanın en ünlü sahillerinden Nungwi'ye gidiyoruz. Sadece bungalov tarzı sazdan evlerin bulunduğu Nungwi sahili bugüne kadar gördüğüm en temiz ve en güzel sahil şeridi. Son derece de ucuz, ikişer kişilik odalar kahvaltı dahil kişi başı 16 Dolar.
Kalbim adada kaldı
Türkiye'nin en iyi dalgıçlarından doktor Tunç Tiryaki, Hint Okyanusu'nun berrak sularında bir dalış organizasyonuna katılıyor. Okyanusun 30 metre altına inen Tunç gördüğü rengarenk balıkları heyecanla anlatırken, dalış organizasyonunun ne kadar güvensiz yapıldığını söylemeden edemiyor. Tunç, zor durumda kalan İsveç'li bir dalgıç'a yardım ederek su yüzüne çıkarıyor. Nungwi'deki son akşamımızda çevre köylerden gelen Zanzibar yerlileri bizlere hiç görmedğimiz türden muhteşem bir dans gösterisi sunuyor. Sabah, kalbimizin yarısını bu hayal ötesi adada bırakarak Afrika ekspedisyonu'nun son ayağı Mount Kenya'ya tırmanmak için Kenya'nın başkenti Nairobi'ye hareket ediyoruz.
Tanzanya'dan tüm dünyaya
TANZANYA'NIN en ilgi çeken bölgesi Olduvayi, insan ırkına ait en eski kalıntıların bulunduğu bir yer ve bir çoklarına göre insanların dünyaya yayıldıkları bölge. 1.8 milyon yıl öncesine ait olduğu sanılan iskelet Dr. Louis Laekey ve eşi tarafından 1931 yılında bulunmuş. Daha güneyde Laetoli denen yerde 3.5 milyon yıl önce yaşamış 3 eski insana ait katılaşmış kül içinde ayak izleri bulunmuş. En büyüğü 1.4 metre olan ayak izleri büyük ihtimalle erkek, kadın ve çocuktan oluşan bir aileye ait. Kalıntıların bulunduğu yerde artık Massailer hayvanlarını otlatıyor. Diğer insanlar ise büyük şehirlerinde başlangıç noktalarından çok uzaktalar ve çok azı dünyadaki en değerli açıkhava müzesini ziyarete geliyor.
CENK ERTEKİN
YARIN: Mount Kenya macerası
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|