kapat

27.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SAİT GÜRSOY(sgursoy@sabah.com.tr )


Tercih öfkesi

Üniversite adayları ve aileleri tercihlerle yatıyor, tercihlerle kalkıyorlar. Konunun içerisine girdikçe de panikliyor ve öfkeleniyorlar.

23 yıldır gençlere bilgimin yettiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Ama bu yıl hiçbir şey tam olarak belli olmadığı için çok zor.

Sınav sonuç belgelerinde adayların aldığı çıplak ÖSS puanları ve 105 ile 120 puana göre yüzdelik sıraları yer alıyor. Bu bilgiler 1999 ÖSS'ye ait. Gönderilen kılavuzdaki okulların yüzdelikleri ise geçen yılın. Tabii ki bu iki ayrı yıla ait yüzdelikler birbirleriyle bağdaşamıyor ve tam gerçeği yansıtamıyorlar. Okulların taban puanları, adayların bu yıl aldığı puanlardan oluşacak. Bir yükseköğretim programını tercih edenlerden, kontenjanı kadar en yüksek puan alanlar kazanacaklar. Kısacası 1999-ÖSS taban puanları Ağustos ayında belli olacak.

Puan derken çıplak değil, giydirilmiş olanından bahsediyorum. Geçtiğimiz günlerde ÖSYM okulların ÖSS ortalamalarını açıkladı. Haydi öğrenciler bu defa da bir ümitle liselere koştular. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarını öğrenmek istediler.

ÖSYM'nin yapması gereken işlemleri, liselerin değerli yöneticileri zor bir ortamda gerçekleştirdiler. İşte tüm bunlardan sonra kıyamet koptu, kafalar karıştı. Kitlesel başarıya yönelik ağırlıklı ortaöğretim başarı puanının hesabından sonra; büyük yüzdelikli bazı adaylar, küçük yüzdelikli öğrencileri yakaladılar ya da geçtiler. Gençlerin puanlarına göre sıralamaları bir kez daha kafaları karıştırdı. Bu kitlesel puan yüzünden; ÖSS ortalamaları yüksek olan bir okulun zayıf öğrencisi yararlanırken, ortalaması düşük olan bir lisenin iyi öğrencisi az etkilenecek. Bana göre; bu dönemde okullarımızda eğitim eşitliği olamadığından, kitlesel başarıya yönelik bu puanın kullanılması sakıncalıdır.

Tercih yaparken ilgi, istek ve yeteneğiniz önemlidir. Hangi meslek, hangi şehir ailenizle birlikte karar verin. Devlet ve vakıf üniversitelerini gözden geçirin. Maddi, manevi şartlarınız, neye elverişliyse ona göre hareket edin.

Ancak bu sırada 2 yıllık meslek yüksekokulları için 105'e, 4 yıllık fakülteler için de 120'ye göre yüzdelik sıranızı da göz önünde bulundurmanızda yarar var. Seçtiğiniz bölümleri yüzdelik sıranıza göre düşürüp, yükseltebilirsiniz. Sonuçta, yerleştirme ÖSS puanınız en üst hangi tercihinize yetiyorsa, oraya yerleştirileceksiniz.

Son tercihiniz dahi severek okuyacağınız bir yer olsun. Bu yıl kazanırsanız; kayıt yaptırın, yaptırmayın önünüzdeki yıl puan kaybına uğrayacaksınız.

Keşke ÖSYM adaylara daha fazla verileri olan bir sonuç belgesi gönderebilseydi. Her şeyi içinde olan bir puanı ve yüzdelik sırasını gören aday, acaba daha gerçekçi tercih yapamaz mıydı? Sizin netleriniz benden fazla, okul başarınız da biraz üstün. Ancak ben lisemin ÖSS ortalamalarının yüksekliğinden dolayı, sizden daha iyi bir yeri kazanıyorum. Bu adalet midir? Soruların yanıtlarını Ağustos ayında alacağız.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır