kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üniversiteye girişin yolu şimdi daha uzun
10 yıl kadar süren, çift sınavlı üniversiteye giriş sistemi, 1998'de tek sınavlı hale getirildi ve ilginç bir çalışma sonrasında bu sınav, ilk kez Haziran `1999'da uygulandı. Şimdi sonuçları bekleniyor. Konuyla ilgili olarak yılların eğitimcisi Erol Altaca

"Önceki yıllarda üniversiteye girişte belirleyici sınav ÖYS idi. Aday öğrencinin tüm öğrenimi boyunca edindiği bilgileri, son yıllarda ağırlık vererek ölçmeye yönelik ÖYS, ciddi ve nitelikli bir sınavdı. Sonuçları bakımından tartışmasız biçimde nesneldi. Üniversite gibi ciddi, bilimsel bir ortama girmenin yolu da sadece bilimden geçmeli ve tam bir nesnesllik taşımalıdır, elbette. Ancak, bu sistemin eleştirilecek, sakıncalı ve yanlış yanları da vardı, kuşkusuz.

Hangi sistem kusursuzdur ki? En kusurlu olanını söyleyeyim ben; Bilgiliyi dışlayan, bilenle bilmeyeni ayırmayan ve nesnellik, adalet taşımayan sistem!

ÖSS 1990, tüm uzmanların belirttiği gibi, bir bilgi sınavı idi, bilgi ağırlıklı idi. Oysa bütün bir yıl boyunca "bilgiye dayanmayan bir sınav" olacağı vurgulanmıştı.

Tercih yaparken kontenjanlara dikkat
Uzmanlar, üniversite adaylarından ilk 5 tercihine girenlerin dışında kalanların mutsuz olduğunu söylüyor. Mutlu olanların sınava girenlere oranı yüzde 3. Geriye kalanların gözü, başka fakülte ve yüksekokullarda. Bir üniversiteye yerleştirilmiş olsalar bile ertesi yıl yeniden sınava girerek şanslarını deniyorlar. ÖSYM'nin verdiği bilgiye göre ise bu sene sınava girenlerin yalnız yüzde 40'ı lise son sınıf öğrencisi. İşte tercih yaparken, adayların dikkate alması gereken rakamlar:

*1 milyon 477 bin adayın girdiği 1999 ÖSS'de;

-120 puan barajını aşan adaylar 4 yıllık lisans programı,

-105 ile 119 arasında puan alanlar 2 yıllık meslek yüksek okulları ile Açık Öğretim Fakültesi(AÖF)'ni tercih edecekler.

*1999 ÖSS'de 148 bin lisans kontenjanından;

-77 binine SAYISAL puan türünde, -45 bin 500'üne EŞİT AĞIRLIK puan türünde, -26 binine SÖZEL puan türünde yerleştirme yapılacak

(Önemli not: Hukuk ve kamu yönetimi bölümlerinin bu yıl EA puanıyla öğrenci alması, SÖZ puanıyla girenlerin şansını 6'da 1 azaltıyor)

*1999 ÖSS'de 109 bin kişilik ön lisans kontenjanından;

-63 binine SAYISAL puan türünde, -25 binine EŞİT AĞIRLIK puan türünde

-21 binine SÖZEL puan türünde yerleştirme yapılacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır