kapat

23.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hedef Üniversite
İnsan her maçı kazanamaz. Ama kişi başarısızlığından da çok şey kazanabilir. Kendi gücünün ve güçsüzlüğünün gerçekçi olarak değerlendirilmesine yardımcı olabilir. Başarısızlığı bir facia, mahvoluş olarak görme, sınavı kazanmayı, üniversiteye girmeyi yasalaştırma, kesin bir kanun hükmü gibi düşünerek gerçeklikten uzaklaşma, kaçan goller ve yenilen goller için ağlama yerine daha çok çabalamak ve yeni fırsatları değerlendirmek, yeni goller ve galibiyetler getirebilir.

Üniversite sınav sonuçları 12 temmuz'da açıklanıyor. Sınava katılan öğrenciler zorlu sınav maratonunun sonunda artık sonuça yaklaşıyorlar. Aldıkları puanlarla birlikte kendilerine yardımcı olacak bir tercih klavuzu yollanacak. Bu yıl üniversiteye girecek olan öğrenciler tek sınavlı sistemin ilk öğrencileri önlerinde geçmiş yıllardan,hiç bir örnek yok. Açıkcası tercihlerini yaparken çok dikkatli olmak zorundalar. Puan dilimleri arasında büyük sayıda öğrenci sayısı var. Uzmanlar adayların tercih yaparken çok dikkatli olması gerektiğini, kendilerini çevrelerine kaptırmamalarını öğütleyerek şu uyarılarda bulunuyorlar.

En doğru tercih listesi sizi sonucunun pişman etmeyeceği, puanınızın elverdiği noktada olan, alternatiflerinin yerini tutan, kazanmış olanaktan sevineceğiniz şekilde düzenlenebilmiş bir liste olduğunu söylüyorlar.

Hayale kapılmayın
Orta sıralardaki tercihlerde bu yüzden sınavdan sonra tercih yapmanın getireceği büyük bir değişiklik olmayacaktır. Öğrenci aldığı puanı görerek ancak en alttaki, yada en üstteki tercihlerinin sayısında değişikliğe gidecektir.

Geçmiş yıllarda öğrenciler tercih yaparlarken listelerindeki bölümleri yüksek puanlıdan, düşük puanlıya doğru sıralarlardı. Çünkü ÖSYM 1. nolu tercihten listenizin değerlendirmeye alır. Eğer düşük puanlı bir bölümü üste yazarsanız çok yüksek puanda alsanız ilk yazdığınız yere girer, alt sıralardaki bölümlere puanınız yetmesine rağmen giremezdiniz. Böylece alt sıradaki tercihler, değerlendirme şansı olmayan ölü tercihler olurdu. Ama öğrenci daha çok istediği için listesini bu şekilde yapmışsa önemli değildir. Çünkü alttaki tercihler ölüde olsa o istediği bölümdedir. Ortadaki tek yanlışlık yüksek puanlı, girilebilecek bölümün altta alınmasından dolayı o listede başa yer almasıdır.

24 tercih yapabilirsiniz?
Sizler doğru bir listeyi oluşturmak için ilk etapta 24 tercih şansınızın olduğu bu ortamda kendi tercih edebileceğiniz bölümleri bir kağıda yazın. 4-6 yıllık yada 2 yıllık fakülte ve yüksek okullardan herhangi birinde en fazla 18 olmak üzere en fazla 24 tercihe ulaşabilirsiniz. Eğer listeniz 24'ü geçen bir sayıdaysa bu sayıyı aşağıya çekmek için bir eleme yapmanız gerekecektir. Örneğin aynı ildeki iki üniversite eğer aynı yüzdelik dilimdeyse birini eleyebilirsiniz (aynı puan türündeyse)

Listenizdeki bölümleri ilk etapta en çok istediğiniz bölümden, en az istediğinize doğru sıralayın. Unutmayın ÖSYM 1 nolu tercihinizden ise başlayacaktır. Bu yüzden isteğinizin fazla olduğu bölüm yukarda olmalıdır. Eğer puanınız yeterse sizi o bölüme yerleştirecek, yetmezse bir diğerine geçecektir. Bu şekilde puanınızın yettiği tercihe doğru sıralamayı takip ederek ilerleyecektir.

Listenizdeki bölümlerin birbirinden puan olarak ne kadar farklı olduğunu merak ediyorsanız bunun için bir şey söyleyemiyoruz. Ama her üniversitenin aldığı puan aralığı derecesinin bir ifadesi olan yüzdelik dilim ile böyle bir mukayeseye girebilirsiniz. Yüzde 1'lik dilim bir puan türündeki en yüksek puan grubudur. Daha sonra bu dilim 2,3,4.... 99'a kadar devam eder. 99 en son dilim olup en düşük puanların olduğu dilimdir. Listenizdeki aynı puan türündeki bölümlerin yüzdelik dilimlerini bu yolla mukayese edebilirsiniz. Listedeki yüzdelik dilimlerde küçük sayıdan, büyüğe doğru yukarıdan aşağı sıralanmışlarsa doğru bir derecelendirme içinde olacaklardır.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır