|
Lafla olmaz! İcraat
Joschka Fischer'in "Avrupa Birliği'ne 12'nci aday ülkesiniz" sözlerine cevap "Biz bu laflara doyduk. Artık harekete geçme zamanı" oldu.
Türkiye ile Almanya arasında Helmut Kohl döneminde bozulan ilişkilerin geliştirilmesi açısından önem taşıyan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in 2 günlük Türkiye gezisi dün sona erdi. İlk gün Türk meslekdaşı İsmail Cem'le İstanbul'da yat gezisine çıkan, Ayasofya Müzesi'ni gezen Fischer, etrafına gülücüklerle birlikte "Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki köprülerin kurulması" için temenniler dağıttı: AB'ye 12'nci aday ülkesiniz... Türkiye'nin tam üyeliğini destekliyoruz... Helsinki'de yıl sonunda yapılacak AB Zirvesi'nde Türkiye'nin adaylığı gündeme gelecek...
Bol bol umut saçtı
Fisher, dün Ankara'daydı. Açıklamaları yine olumluydu: Türkiye'yi Avrupa'da istiyoruz... Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekliyoruz... Türkiye, Avrupa'ya yakınlaşmalı...
Etrafına "umut saçan" Fischer, sırasıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik ve Başbakan Bülent Ecevit ile temaslarda bulundu.
Fisher'in ilk durağı İHD merkezi oldu. Saat 08:30 sularında uğradığı İHD merkezini "Hapisteki eski başkan Akın Birdal'ın vurulduğu yeri görmek istedim" gerekçesiyle ziyaret eden Fischer'in bir sonraki durağı TBMM'ydi.
Ancak Fischer'in dünkü TBMM gezisi kendisi açısından oldukça şaşırtıcı geçti. Görüştüğü Dışişleri Komisyonu üyesi milletvekillerinden art arda sitem dolu cümleler dinleyen Fischer, Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan'dan beklenmedik bir cevap aldı: Türkiye'ye verilen sözlere artık inanmıyoruz!
"Kendilerine baksınlar"
FP'li Eyüp Fatsa da "Yıllarca Almanya'da kaldım. Almanya'daki insan hakkı ihlali, Türkiye'den daha fazladır. Alman cezaevleri o kadar kötü ki, anlatmak bile zor" diyerek Fischer'i sıkıştırdı.
Ve Devlet Bakanı İrtemçelik'le yapılan önemli görüşme... İrtemçelik, Fischer ile açık kalpli bir görüşme yaptıklarını söylerken AB konusundaki görüşlerini iletti ve Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının şikayetleri de Alman Bakan'a iletildi. En büyük şikayet konusu ise çifte vatandaşlıktı.
Konuk Bakan'ın İrtemçelik'e Helsinki Zirvesi öncesinde Türkiye'deki insan hakları alanında atılabilecek olumlu adımların zirveden daha iyi bir sonuç alınmasına yardımcı olacağını belirttiği öğrenildi. İrtemçelik, Türkiye'nin adaylık konusunun adaylar statüsünün Türkiye'ye tanınması konusunun herhangi bir şarta bağlı olmadığını, ilke olarak konuk bakana hatırlattığını söyledi.
"Çok yönlü bir tartışma"
Alman Bakan Fischer'in Türkiye'de görüştüğü son kişi Başbakan Bülent Ecevit oldu. Başbakan Ecevit, Fischer'le yaptıkları yarım saat görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "İlişkilerimizin her yönüyle ilgili olarak görüşmelerimiz oldu. Çok dostça bir görüşme oldu. Daha çok PKK konusunda olsun, Kıbrıs konusunda olsun, ben bizim görüşlerimizi açıkladım" dedi.
Erhan SEVEN - Özgür AKBAŞ
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|