|
Herkese AF yok
Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler ile yakınları arasında büyük heyecana neden olan "af çıkacak" haberleri üzerine bir açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, bu doğrultuda çıkacak yasanın sınırlı olacağını söyledi.
Dün Başbakanlık Merkez binası çıkışında her zamanki gibi gazetecilerle karşılaşan Ecevit, "Af yasasının kapsamı nedir? Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, önümüzdeki hafta liderlerden bu konuda destek isteyeceğini açıklamıştı" sorusunu şöyle yanıtladı:
"Bu, sınırlı bir af yasası olacak. Kamu vicdanını rahatsız edici bir af yasası kesinlikle sözkonusu değil. Kamuoyunun bu konudaki duyarlılıklarını biliyor ve paylaşıyoruz. Yasal düzenleme yapılırken bütün bunlar gözönünde tutulacak. Koalisyon ortaklarımız da bu konuda aynı düşünceyi paylaşıyorlar."
Af yasası ile birlikte çıkarılması düşünülen pişmanlık yasası için ise Ecevit, "Pişmanlık Yasası, dağdaki tuzaklara düşürülen militanlara bir kurtuluş yolu açacak. Onun üzerinde de onunla birlikte, dediğim gibi sınırlı bir af yasası üzerinde de çalışılıyor."
Ecevit, The Daily Telegraph'a konuştu:
Demokrasiyi Batı engelledi
İNGİLTERE'NİN önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph'da Boris Johnson tarafından "serbest söyleşi" tarzıyla kaleme alınan yazının konuğu Başbakan Bülent Ecevit'ti.
Başbakan Ecevit'in "Batı bir Hıristiyan kulübü olma peşinde" sözlerini "olağanüstü bir saldırı" olarak tanımlayan yazar, Ecevit'in başta İtalya olmak üzere bazı Batı ülkelerini PKK terörünü desteklekmekle suçladığını belirtti.
Yazara göre Ecevit, Batıyı teröre destek vererek Türkiye'nin modernizasyon sürecini geriletmek ve ekonomik güçlenmesine engel olmak gibi bir gizli amaç gütmekle suçladığına işaret etti. Ecevit'in Türkiye'nin insan hakları karnesinin AB'ye girmesine engel olduğu şeklindeki eleştirileri de kabul etmediğini belirten yazar, Başbakan'ın, "Türkiye son 15 yıldır ciddi bir terör tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Eğer bazı Batı ülkeleri PKK'ya cesaret vermekten vazgeçselerdi, Türkiye'de demokratikleşme daha güçlü olurdu" dediğine de dikkat çekti.
İtalya PKK gibi konuşuyor
Başbakan Ecevit'in, "bazı Avrupa ülkeleri Türkiye'yi kontrol altında tutmak, stratejik ve ekonomik olarak güçlenmesini engellemek istiyorlar" dediğini belirten yazar, Ecevit'in Atina'yı PKK'ya kurduğu kamplarda eğitim vermekle suçladığını kaydetti. Yazıda, Ecevit'in İtalya'nın PKK ağzıyla konuşmasını şaşkınlıkla karşıladığını söylediği de yer aldı.
Kıbrıs sorunu
Başbakan Bülent Ecevit yazıda, KKTC'nin Türkiye'nin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek, "Umarım İngilizler, dünyanın bu adada iki ayrı devlet bulunduğunu ve bu gerçeğin değiştirilemeyeceğini anlamasına yardımcı olurlar" dedi.Boris Johnson, KKTC'nin Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmadığını hatırlatması üzerine, Başbakan Ecevit'in, ülkenin gerçekte kişi başına düşen milli geliriyle Türkiye'den bile iyi durumda olduğunu, ancak ambargoların ekonomisini olumsuz etkilediğini söylediğini kaydetti. Ecevit yazara, özellikle Ada'da yaşanan barış ve demokrasinin önemini vurgularken, "Türkiye'nin yaptığı harekat öncesinde Ada'da demokrasi yoktu. Şimdi ise, bütün kural ve kurumlarıyla yerleşmiş bir demokrasi hem Türk tarafı, hem de Rum tarafı için geçerli. Ada'da iki ayrı devletin bulunması ve bunun da barış ile istikrarı sağlıyor olması inkar edilemez bir gerçek" diye konuştu.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|