kapat

13.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
PKK'ya terörist buluyorlar
İran istihbaratı, PKK'ya militan yetiştirmek için ülkedeki Kürtler'i örgütlüyor

İRAN'IN PKK bağlantısı, Batı basınında birçok kez yer alırken, İran'la ilgili bir yayın, Tahran-PKK bağlantısını ve amaçlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi. Amerika'da yayınlanan İran Brief isimli dergi, İran'ın elinde Ankara'nın tdahmin ettiğinden çok daha fazla PKK militanı olduğunu belirtirken, sayının 6 ile 10 bin arasında olduğunu öne sürdü.

İran sınırından geçen PKK'lı teröristlerin Türkiye'nin doğusundaki kentler ve özellikle İran'a yakın bölgelerde faaliyet gösterip intihar saldırıları düzenlediğini yazan dergi, tüm bu olayların ardında İran istihbarat birimlerinin olduğunu dile getirdi. İlk etapta Irak'taki muhalif grupları dağıtmak için PKK'ya destek veren İran istihbarat birimleri, İran'ın kuzeyindeki Kürtler arasından da PKK'nın terör saldırılarına katılmaları için Kürtler kiralıyor. Dergi, 4 Mart tarihinde Batman'daki polis karakolu önünde üzerindeki bombaları patlatarak intihar saldırısında bulunan kadının, PKK'nın saldırının sorumluluğunu üstlenmesine rağmen, İran istihbaratı tarafından seçilip eğitilen İranlı bir Kürt olduğu ileri sürüldü.

Tahran hükümetinin uzun vadedeki hedeflerinin açık olmadığına dikkat çeken dergi, "İran, Irak'taki Saddam rejiminin devrilmesini destekliyor, bir yandan da Amerika'nın bu yoldaki çabalarını eliştiriyor" hatırlatması yaptı.

Amerikalı uzmanlar, Iraklı muhaliflerin teker teker Tahran'ı ziyaret ederek en azından olaylara karşı İran'ın tarafsız kalmasını istediğine inanıyor. İranlıların, Washington'da K. Iraklı iki Kürt lider Talabani ve Barzani'nin anlaşmaya vararak bölgesel yönetimi paylaşma yolundaki çabalarından hoşlanmadıklarını ve bu nedenle PKK'yı kullanarak iki grubu yeniden birbirine kapıştırarak bölgede istikrarsızlık yaratmaya çalıştığı ileri sürüldü.

SAVAŞ SÜZAL


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır