İntihar olayının yaşandığı Salı gecesinden sonra Çarşamba günü borsa dip yaptıktan sonra döndü, faizler de gevşemeye başladı.
IMF-Türkiye ortak açıklamasında mali konsolidasyon sözünün yanlış anlaşılması normal kar realizasyonunu panik satışlara döndürmüştü. 2 Temmuz Cuma günü seans içinde 5.253 puanla en yüksek noktasında olan fiyatlar 7 Temmuz Çarşamba günü 4542 puanla dip yaptı ve üç günde yüzde 13.53 değer kaybetti. Çarşamba günkü dip noktasına göre borsanın son iki gündeki değer artışı da yüzde 12.91'i buldu.
Zaten hafta başında IMF ile stand-by anlaşmasına karar verilmesinin ve bunun gereklerinin yerine getirilmeye başlanmasının yarattığı ortam içinde Merkez Bankası faizleri üç puan aşağı çekmişti. Bu havaya cuma günü sosyal güvenlik reformunun bakanlar kurulundan geçmesi ve memur maaş zammının yüzde 20 olarak belirlenmesi eklendi. Her iki karar da IMF ile anlaşmaya hazırlık ve istikrar programıyla uyumlu olduğu için piyasalara doping etkisi yaptı. Çarşamba dönen eğilimler Cuma günü iyice hız kazandı. Faizler haftalık bazda 6 puan düşerek yüzde 97.5 seviyesine indi. Borsa ise yüzde 5.5'luk artışla 5.128 puana yükseldi.
3 Reformun etkisi- Sosyal güvenlik reformu piyasaları ve ekonomiyi çok olumlu etkileyebilecek bir olay. Reform gerçekleşme yolunda ilerledikçe olumlu etkilenme de devam edebilir. Tarım reformunun gündeme getirilmesi ve özelleştirmeye ivme kazandıracak uluslararası mahkemenin kabulü için hazırlıklar yapılması Türkiye'nin IMF ile anlaşma yolunda hızla ilerlediğini gösterecek. Bu da mali piyasalarda tıpkı seçimden önceki etkiye benzer bir etki yaratabilecek.
Seçim sonrasındaki bütün iyimser gelişmeleri satın alan piyasalar hükümetin kurulmasıyla satışa geçmişti. 13 Mayıs'tan bu yana devam eden durgunluk süreci ikinci ayına varırken, yeni bir ivme kazanması için biraz daha zamana ihtiyaç duyabilir. Hükümetin IMF ile anlaşma yolunda ilerleme hızı ve kararlılığı mali piyasalardaki bu ivmenin zamanını belirleyecek.
3 Vurgun olayı- Bilen de yazdı, bilmeyen de. Bir kör düğüşüdür gitti. Belki tartışmaya devam ettirmek isteyenler çıkacaktır. Ama olaya, bu piyasaları denetlemekten sorumlu kamu kurumu olan SPK noktayı koydu.2 Temmuz günkü işlemlerde manipülasyona rastlanmadığını açıkladı.
Elbette bu konuda bilgisi varsa.
Çünkü burası sermaye piyasası. İnceleme yapmak, borsa hakkında yazı yazmak, borsada yatırımcı olmak, borsada arz yapmak asgari bir bilgiyi gerektiriyor.
Sonuç - "Çok bilenin gözünü seveyim, hiç bilmeyenin yine gözünü seveyim; yarı bilmeyenden Allah saklasın"