kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Son tutulma
Dünyada yüzyılın son güneş tutulmasını izlemek isteyenlerin gözdesi Diyarbakır...

Bir kaç ay sonra veda edeceğimiz 20'inci yüzyılın en büyük olaylarından biri 11 Ağustos'ta gerçekleşecek. Yüzyılın son güneş tutulmasının olacağı bu gün için tüm dünya hummalı bir hazırlık içinde. Türkiye de NASA'ya göre en iyi gözlem yerlerinden biri olduğu için bu son şovdan önemli bir pay alacak. Bundan sonraki tutulmanın 2081 yılında olacağı düşünülürse bu şovun pek de kaçırılmaması gerektiği anlaşılıyor.

Zaten şimdiden milyonlarca kişi tutulmanın en iyi izleneceği yerlere gidebilmek için harekete geçti. Turizm şirketleri son tutulma için hazırladıkları tur paketlerini peynir ekmek gibi satarken, NASA'da görevli Paul Marley Internet'te açtığı 10 ayrı web sayfasında Amerikalılar'a Türkiye turu pazarlıyor. 2.799 dolar ödeyerek Marley'in turuna katılanlar 6 Ağustos'ta İstanbul'a gelip klasik Topkapı turundan sonra 10 Ağustos'ta Diyarbakır'a gidecekler tutulmayı ise Harran'da izleyecekler. Turcuların Türkiye'den ayrılma tarihi ise 16 Ağustos.

İngiliz seyahat şirketleri de yüzyılın şovu için kolları sıvadı. 5 günlük Türkiye turunun uçak dahil fiyatı 880 Sterlin. Atlantik denizinde Nova Scotia açıklarındaki tam tutulmayı havadan izlemek isteyenler için da İngiliz Havayolları Concorde seferleri düzenliyor.

Türkiye'de durum
Tutulmanın 11 Ağustos'ta saat 14.36'da 2 dakika 9 saniye süresince izlenebileceği Türkiye'de ise şanslı bölgelerde "İzleme Standları" kuruluyor.

Diyarbakır, Batman, Elazığ, Sivas bu şanslı bölgelerin başında geliyor. Diyarbakır Turizm Müdürü İnci Baç, son güneş tutulmasının, dünyada en uzun süreli olarak izlenebileceği yerin NASA tarafından da Diyarbakır olarak açıklandığını hatırlatarak, güneş tutulmasının Diyarbakır'da 2.5 dakika izlenebileceğini söyledi. Elazığ Valisi Lütfullah Bilgin de, güneş tutulmasının izlenebileceği Harput, Yurtbaşı ve Şeker fabrikası mevkiinde hazırlıkların sürdüğünü belirterek, 2 bin yabancı turistin rezervasyon yaptırdığını söyledi. Bilgin, "Turist sayısının 5 bine ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Atlantikten Şırnak'a uzanan hat
NASA'NIN (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi) araştırmalarına göre yüzyılın son güneş tutulması en iyi olarak Atlantik Okyanusu, Batı ve Orta Avrupa, Türkiye ile Ortadoğu üzerinden geçen hatta izlenebilecek.Fransa sahillerinde Cherburg, Almanya'da Stuttgart, Romanya'da Ramnicu- Valcea, Türkiye'de Zonguldak'tan başlayarak Çankırı, Çorum, Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Şırnak ve Mardin'den geçen hat en iyi gözlemi sağlayan yerler.

Diyarbakır ikinci kent
Bu hattın Orta Doğu uçunda ise İran'ın İsfahan kenti var. NASA'ya göre İran'ın İsfahan kentinden sonra dünyada güneş tutulmasının en iyi izlenebileceği yerler arasında ikinci sırada Diyarbakır ve çevresindeki kentler geliyor.

Gökyüzündeki bu muhteşem şov Türkiye saatiyle 13.12'de parçalı tutulma şeklinde başlayacak.
Tam tutulma saat 14.36'da gerçekleşecek.
14.38'de ise her şey normale dönecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır