kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Depremi bekliyorum
İki gündür, bir elimde küçük bir defter, ötekinde bir kalem; sabrın kozasındaki umutla, bekleyişin sesindeki heyecanla depremi bekliyorum

Zaman tünelinde altmışıncı yaşıma doğru yol alan "genç" ömrümde beklemediğim "şey" kalmadı. Nice günler, delikanlılığımın genç kızlarını bekledim yıldızlı semalarında baharın. Nice geceler, yaldızlı sözcüklerle şiirimi dokumasını nur yüzlü bir karanlığın ve onun arka odasındaki tan yerinin. Umudu da bekledim, kederi de... Yalnızlığı da, acıyı ve sevinci de...

Ama bir gün, "deprem"i bekleyeceğim hayatımın takvim yapraklarına düşmesini nereden bilebilirdim.

İki gündür, bir elimde küçük bir defter, ötekinde bir kalem depremin gelmesini bekliyorum.

Fotografisini nasıl olsa Haluk Soysal çekecek, ben hiç olmazsa adresini alırım diye...

İki gündür Saroz Körfezi'ni dolanıyorum Güneyli'den Erikli'ye, Keşan'dan Gelibolu'ya...

Gözlerim mor gövdelerinin gölgelerini Ege'nin lacivert siluetini indirmiş dağlarda... Dağların gölgesine sığınmış denizin ak köpüklerinde...

Acaba denizden bir "denizkızı" suretinde çıkıp gelecek, yoksa ak giysileriyle dağların yamaçlarından mı inecek deprem?

"O gavur nerden bilecek?"

Bu bekleyiş heyecanıyla Gelibolu'da Piri Reis heykelinin altında köfte satan Ali usta ile konuşuyorum.

Ali usta, "o gavur nereden bilecek depremin gelişini" diyor ve ekliyor.

"Bu Allah'ın işidir. Kimse bilemez. Kuranı Kerim yazıyor, dünyanın sonu geldiğinde bir adam çıkacak, bütün köyleri dolaşacak ve haber verecek deprem olacak diye. Hani, o adam geldi mi? Haber verdi mi? Bunlar boş laflar. Deprem filan olmayacak."

Ama sözlerinin arasına Gelibolu'dan kaçanların olduğunu da sıkıştırıyor.

"Sen gitmiyor musun?" diyorum.

"Nereye gideceksin?" diyor, "deprem gelirse gittiğin yerde de yakalayamaz mı sanıyorsun kendini?"

Her yer ya kiralık ya satılık

İçimde tuhaf bir ıssızlık duygusu. Sanki bütün Gelibolu yarımadası, Saroz Körfezi terk edilmiş gibi... Akşamınan, Gelibolu'ya 12 km uzaklıktaki Güneyli'ye gidiyorum. Yol boyu hemen her evin kapısında "satılık", penceresinde "kiralık" levhaları... Aynı tabelalar Keşan-Erikli arasında da...

Bu bölgede yaz turizmi en fazla iki ayla sınırlı. Güneyli'de Orfoz Motel'in işleticisi, kimya mühendisi Selçuk Bozçağa, deprem söylentisi yüzünden rezervasyonların iptal edildiğini söylüyor. Gerçi 28 odalı motelde bizden başka kalan yok ama, hafta sonu dolacağından umutlu Bozçağa telefon numaramı bırakıyorum, eğer hafta sonu turizmcileri gelmezse, depremi Orfoz'da bekleyeceğim.

Güneyli'de Orfoz'un öteki ucundaki Orhan Restoran Dinlenme Tesisleri'ne gidiyorum. Tesiste, sahibi Erol Dumar ve kebap ustası Kadir'den başka kimse yok. Erol Dumar, "15 gün önce bütün rezervasyonlar iptal edildi" diyor.

Kadir usta barın başına geçiyor, "bir fotoğrafımı çek" diyor, "eskiden kendin pişir kendin ye derdik, şimdi ben doldurup ben içiyorum" diyor.

"İtalyanlar'ın oyunu"
Erikli'de de görünüm Güneyli'den farklı değil. Bir "aile" çay bahçesi işleten, "aile"ye saygısından dolayı da adını vermek istemeyen bir adam "bu, İtalyanlar'ın bir oyunu" diye feryatla başlıyor söze.

"Abi, esnaf kan ağlıyor. Ben aynı zamanda bakkallara toptan işi yapıyorum. Bakkal, aldığı malı satamadı ki, benim paramı versin. Yazlıkçılar 15 gün önceden kaçtı. Kimi 15 gün sonra döneceğini söylüyor ama, turizm de yandı, biz de yandık."

Bir başka rivayet, bölgede "sigorta" işlemlerinin patlaması... Gerçi bütün gün bir sigorta acentası aradım bulamadım. Yarın Keşan'da bakacağım.

Güneyli'de, ki Saroz'un kalbi diyorlar, çadır göremedim ama, Erikli'nin orta yeri bir çadır öbeği. Ama onlar da "deprem" çadırı değil.

Tahir Şahin, 15 gün önce gelmiş ailesiyle. Çadırı kendisi getirmiş, ayda 45 milyon veriyor arsa hakkı olarak. Eğer, çadırı işletmeden alırsan beş milyon daha vereceksin.

Şahin, İstanbul'dan gelmiş, "deprem olsa bana ne" diyor, "en güvenli yer çadır değil mi?"

Aşkı bırak, depreme bak
Erikli Belediye Çay Bahçesi'nde "deprem"i bekliyorum. Yan masada 15-16 yaşlarında bir grup genç, aşktan, sevdadan değil, depremden söz ediyorlar. Ben depremi bekliyorum. Kuş kanadıyla mı gelecek, denizin köpüğüyle mi? Korudağı'nın mor gölgelerinden inecek, çam kozalaklarının kokusundan mı?

Depremi bekliyorum sabrın kozasındaki umutla, bekleyişin sesindeki heyecanla...

Erikli 1. Zelzele festivali
BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Ahmet Mete Işıkara, dün akşam yanında Keşan Kaymakamı Selman Yenigün olduğu halde Erikli'de yurttaşlarla bir moral toplantısı yaptı. Prof. Işıkara, Kanadalı profesörün deprem üzerine öngörülerini safsata olarak niteledi. Türkiye'nin bir deprem hinterlandında olduğunun altını çizen Işıkara, yalnız Saros'da değil, Türkiye'nin herhangi bir yerinde her an deprem olabileceğini vurguladı. Depremin hava sıcaklığıyla bir ilgisinin de bulunmadığını belirten Işıkara, "Sıcaklık gökyüzünden geliyor, deprem ise yerkürenin altından. Hava sıcaklığının depremle bir ilgisi yok" dedi. Eriklili yurttaşlar "Erikli 1. Zelzele Festivali'ne hoş geldiniz" yazılı bir pankart altında Işıkara ve Kaymakam Yenigün ile fotoğraf çektirdiler. Işıkara yurttaşlardan "zelzele" sözcüğünü "deprem" olarak düzeltmelerini istedi. Kim bilir belki de "deprem", önümüzdeki yıllarda Erikli'de bir festivale neden olabilir.

REFİK DURBAŞ


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır