kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çalıntı kartta mağaza da sorumlu
Çalıntı alıntı ya da kayıp kredi kartlarıyla yapılan alıverişlerden ortaya çıkan zararlardan kimin sorumlu tutulacağı tartışmasına Yargıtay son noktayı koydu.

Yargıtay 3'üncü Hukuk Dairesi "Kredi kartıyla yapılan alışverişlerde imza ve kimlik kontrolü yapmayan işyeri, ortaya çıkan zarardan kusuru oranında sorumludur" kararını verdi.

Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararına konu olan olay Antalya'da yaşandı. Kredi kartı çalınan Muzaffer Erdoğan adlı kişi, kartının çalındığını ilgili bankaya 20 gün gecikmeli olarak bildirdi. Bu arada kimliği belirlenemeyen iki kadın da bu çalıntı kartı kullanarak 48 milyon liralık alışveriş yaptılar.

Banka doğan zarardan kart sahibini sorumlu tuttu ve parayı kendisinden tahsil etti. Mahkemeye başvuran Erdoğan ise çalıntı kartla alışveriş sırasında imza ve kimlik kontrolü yapılmadığı gerekçesiyle, mağaza aleyhine dava açtı ve zararın tahsilini istedi.

Antalya 2'inci Sulh Hakimliği'nde görülen davada mahkeme, çalıntı kredi kartıyla alışveri yapılan işyerini, imza ve kimlik araştırması yapmadığı gerekçesiyle kusurlu buldu.

Ortak sorumluluk
İşyeri sahibinin temyiz başvurusunda bulunması üzerine dava dosyası Yargıtay geldi. Başkanlığını Nihat Yavuz'un yaptığı 3'üncü Hukuk Dairesi tarafından yapılan incelemede, kartın çalındığını zamanında ilgili bankaya bildirmeyen kart sahibinin ve çalıntı kartla yapılan alışveriş sırasında kimlik ve imza kontrolü yapmayan işyerinin, ortaya çıkan zararda ortak sorumlulukları bulunduğuna karar verildi.

Ersin BAL / Ankara


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır