kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müşteriden harçlık isteyen banka...
Türkiye Kalkınma Bankası kredi talebinde bulunan firmalara, "Masrafımızı karşıla" diyor

Nuri KAYIŞ

ANKARA- Türkiye Kalkınma Bankası'nın kendisinden kredi talebinde bulunan firmalara, "Size kredi verebilmemiz için mali yapınızı, güvenilir olup olmadığınızı araştırmamız gerekiyor. Ama bütçemizde bunu yapacak kaynak yok. Bu nedenle istihbarat elemanlarımızın yol, otel ve yemek paralarını verin de sizi araştıralım" dedikleri ortaya çıktı.

Bankanın hesaplarının TBMM KİT Komisyonu'nda denetlenmesi sırasında söz alan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu yetkilileri, "Kredi talebinde bulunanlardan istihbarat çalışmaları için para istenmesi bankayı küçük düşürücü bir uygulamadır. Dünyanın hiç bir yerinde olmayan bu yöntemden, derhal vazgeçilmesi gerekir" dediler.

Görüşmeler sırasında bankanın son yıllarda verdiği kredilerden 8.9 trilyon liranın geri dönmediği, bu miktarın toplam kredi tutarının yüzde 15'i olduğu da açıklandı. Banka Genel Müdürü Taci Bayhan, "Geri dönmeyecek krediler açıp trilyonların uçmasına yolaçan memurlara ne ceza verildiğinin" sorulması üzerine, "Bu memurlara maaşlarından kesinti yapmak gibi çeşitli disiplin cezaları uygulanıyor" diye konuştu.

Şaibeli zarar
Bayhan, "Kredilere karşı yeterli güvencenin neden alınmadığı sorusunu" ise, "Aslında biz gerekli güvenceleri alıyoruz. Ama kredi ödenmeyip yasal takibe geçildiğinde alınan bu güvencelerin paraya çevrilmesi İcra İflas Kanunu'ndaki bazı hükümler nedeniyle kolay olmuyor, bazen yıllarca sürebiliyor" yanıtını verdi. Bankanın 1997 yılı zararının 5.4 trilyon lira olarak açıklanmasına karşın büyük olduğu, fakat küçük gösterildiği de ifade edildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır