kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Vergi değişsin' zirvesi
İSO, İTO ve DTO başkanlarıyla biraraya gelen TÜSİAD, tutumunu "Mali Milat ertelensin, nereden buldun sorulmasın" şeklinde netleştirdi

Mine ŞENOCAKLI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile İstanbul'daki oda başkanları, "Vergi Kanunu'nda tadilat" konusunda görüş birliğine vardı. Böylece, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın "Nereden buldun kalsın" açıklamasıyla başlayan kavgalar da son bulmuş oldu. Hafta başında İstanbul Ticaret Odası'nın Kandilli'deki tesislerinde biraraya gelen TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, Deniz Ticaret Odası Başkanı Cengiz Kaptanoğlu ve İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, vergi konusundaki görüş ayrılıklarını bir kez daha masaya koyup, ortak bir deklerasyon hazırlanması için anlaştı. Başkanlar bu ortak deklerasyonu salı günü Maliye Bakanı Sümer Oral'a iletilecekler.

TÜSİAD: Mali Milat ertelensin
TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu, Kandilli'deki toplantıda Vergi Kanunu'nda yapılması gereken düzenlemeler konusunda aşağı yukarı her konuda mutabakat sağladıklarını söyledi. TÜSİAD'ın "mali milat" ve "nereden buldun" konularında kesinlikle dönüş yapmadığına dikkat çeken Yücaoğlu, "Görüşümüzde hiçbir değişiklik yok. Mali Milat ertelensin, ama kaldırılmasın diyoruz. Mali Milat mutlaka olmalı. "Nereden buldun" mutlaka olmalı. Ama bugün değil. Biz çok net olarak söylüyoruz. Mali Milat ertelensin, ama uzunca bu süre ertelensin. Ve bu süre içinde de "Nereden buldun" olmasın. Bu sürenin, ekonominin tekrar rayına oturması ve insanlar kaynaklarını resmi kanallara sokması için gerekli güvencenin sağlayacak kadar olması gerekiyor. Bu süreden sonra yeniden kayıtdışı ekonomiyi kayıtdışı izine sokacak tedbirler alınmalıdır. İnancımız mutabakatın bu çerçevede sağlandığı noktasında" diye konuştu.

Yücaoğlu, Maliye Bakanı'na da tek görüş olarak gitmeyi umduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bülent Eczacıbaşı'nın konuşması gözden geçirildiğinde de Mali Milat'ın ertelenmesinin yerine olacağı açıkça görülmektedir. Ama "ertelensin" demek başka, "kalksın" demek başka. Oda başkanlarıyla taraflar Mali Milat'ın ertelenmesine, bu erteleme sürecinde "Nereden buldun" konusunun sorulmamasına karar verdiler. Yalnız ileriki bir tarihte mali milatın tekrar ele alınması ve kayıtdışı ekonomiyi önleyici düzenlemelerin yapılması konusunda müşterek bir görüşe varıldı. Maliye Bakanına da bunu anlatacağız. İnsanlara 15 gün içinde varlığını kayıt içine al denmesi hiçbir ülkede görülmüş bir uygulama değil. Avrupa ülkeleri bu geçişi yaparken vatandaşlarına iki sene gibi bir süre tanımış. Bu süre içinde kaynaklarını resmi kanallara sokmasına itiraz etmemiş. Türkiye'de de böyle bir geçiş dönemi lâzım. Mali Milat'ta iki hata var. Birincisi, süre çok kısaydı. Bir de kanun metninde geçmişe yönelik sorgulamanın yapılmayacağına dair net bir anlatım yoktu. Özellikle bunların düzeltilmesi lazım."

İTO: Teklif Oral'dan geldi
İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ise, Vergi Kanunu'nda yapılacak değişiklikler konusunda Maliye Bakanı'nın "Önce siz aranızda anlaşın, kamuoyunda ayrı sesler çıktığı görüntüsü verilmesin" şeklindeki telkinlerinin etkili olduğunu söyledi. Yıldırım, "Bir uzlaşmaya vardık. Aslında benim uzlaşma diye bir derdim yok. Görüşümü bir yıldır söylüyorum. Ama bazı arkadaşlar ters ses veriyordu. Şimdi TÜSİAD Başkanı da, her ne kadar basına farklı intikal ettiyse de Mali Milat'ın kaldırılması yönünde itirazı olmadığını söyledi. 'Maliye Bakanı'na da açıklar mısınız' dedim. Kabul etti" diye konuştu.

DTO: Yeniden gözden geçirin
"Biraya geldiğimiz gece Bülent Eczacıbaşı'nın konuşma metnini okuduk. O da Mali Milatla ilgili olarak açıkça ertelensin diyor. Erkut Yücaoğlu da bu yönde beyanat verdi. Biz de Mali Milat'ın ertelenmesi ve dolayısıyla vergi kanununda enflasyon muhasebesi, üç ayda bir bilonço, peşin vergi gibi konuların tekrar ele alınmasını istiyoruz. Mesele üzümü yemek, bağcıyı dövmek değil. Ben küçüğüm, sen büyüksün demeyip herkes beyanatını sorumlu bir şekilde vermeli. TÜSİAD'ın verdiği konuşma metinlerini görmüş olsaydık. Karşı bir beyanat verilebilirdi. Ortada bir yanlış anlaşılma var."

İSO: Mali Milat kalksın
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi ise, mali milatın kesinlikle kaldırılması gerektiğini söyledi. Kavi, "Toplantıda şu ortaya çıktı. Aslında ifadelerlerde farklılık yok. Mali Milat'ın bugünkü koşullarda başarılı olması mümkün değil. Hem kalksın hem ertelensin olmaz. Önce ekonomi gerçek rotasına oturmadan Mali Milat'ta başarılı olmak mümkün değil."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır