kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sahra sıcakları
7 Temmuz'da uydudan çekilen fotoğrafta Sahra Çölü ile Türkiye'deki sıcaklığın çok yakın olduğu ortaya çıktı.

Türkiye iki haftadır bunaltıcı sıcaklar ile kavruluyor. Özellikle güney ve güneydoğu yöreleri çöl sıcağının etkisi altına girerken, insanlar bir an önce yağmur gelmesini bekliyorlar. Ancak Alman bilimadamları tarafından çekilen uydu fotoğrafında ilginç bir gerçek dikkat çekti.

Büyük Sahra Çölü ile Türkiye aynı sıcaklık kuşağında bulunuyor. Fotoğrafta, dünyanın başka hiçbir bölgesinin değil de Türkiye'nin Sahra gibi kırmızı renk ile gösterilmesi dikkat çekti. 7 Temmuz 1999 tarihinde çekilmiş yandaki uydu fotoğrafında görülen Sahra ile Türkiye aynı sıcaklık dalgasında bulunuyor. Kırmızı renkli alanlar özellikle Türkiye'nin güneydoğusu, Akdeniz ve Ege bölgelerini etkisi altına alıyor.

Sıcaklık kuşağı genişledi
Isı düzeyinin Ekvator'dan kuzeyde 50'li, güneyde de 30'lu paralellere kadar yer alan bölgelere genişlediği de görülüyor. 25-30 santigrat derecenin hüküm sürdüğü bu alanlarda dünyanın ısınma etkilerinin maksimum derecede görüldüğü vurgulandı.

Öte yandan bu alan içinde yer alan Afrika'daki Büyük Sahra Çölü, Ortadoğu, Arap Yarımadası ve Türkiye gibi bölgelerde sıcaklık düzeyi daha da yükselerek 35-45 santigrat dereceye kadar çıkıyor.

Gündüz 50 derece
Kuzey Afrika'da bulunan dünyanın en büyük ve ünlü çölü Büyük Sahra'daki sıcaklık gündüzleri gölgede 50 dereceye kadar yükseliyor. Çölde geceleri de sıfırın altına inen dondurucu bir soğuk hakim. Sahra'daki kavurucu sıcaklıkta kaktüs hariç ne bir bitki ne de bir canlı yaşayabiliyor. 9 milyon kilometre karelik bir alana yayılan Sahra'nın büyüklüğü nerdeyse Amerika'ya eşit.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır