kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Microsoft'a "ırkçılık" suçlaması
ZDNET Türkiye'nin haberine göre ABD'de siyah bir inşaat işçisinin, John Elijah'ın davayı açma nedeni, Publisher 98'in clip-art arşivinde, "maymun" sözcüğünü aradığında, karşısına çıkan resimler arasında, siyah bir çiftin fotoğrafının olması.

"Bu davayı, daha çok, büyük bir yazılım şirketinin kalite kontrole önem vermesi için açtım" diyen Elijah, 75,000 dolar tazminat istiyor.

MS: "Problemi çözdük"
Microsoft yetkilileriyse, durumun farkına mayıs ayı başında vardıklarını, kullanıcılarını haberdar etmenin yanı sıra, bir yama çıkardıklarını da söylüyor. Bunun ötesinde, Office 2000'le birlikte piyasaya çıkacak olan Publisher 2000'de de böyle bir sorunun olmadığını ekliyorlar. Yetkililere göre, "sorun, dava açılmadan önce çözülmüş durumda."

Hayvanat bahçesindeki maymun kafesinin parmaklıklarının yanında poz vermiş olan siyah çift resmi, aslında bu çiftin yazılımın resim arşivinde yer alan birçok fotoğrafından yalnızca biri.

Arşivdeki görüntülerin her birinin arama sonucunda rahat bulunabilmesi içinÑ anahtar sözcükleri var. Yazılım, arama yapan bir kullanıcının kullandığı anahtar sözcükle eşleşen resimleri görüntülüyor. Söz konusu fotoğraf için geçerli olan anahtar sözcüklerin arasında "adam", "kadın", "kişi", "gereç" ve hatta "maymun kafesi" de var. Dolayısıyla "maymun" anahtar sözcüğü kullanılarak yapılan bir aramanın sonucunda, kullanıcı, maymun resimlerinin yanı sıra, maymun kafesinin yanında duran bu çiftin fotoğrafıyla da karşılaşıyor.

Microsoft'a göre, anahtar sözcüklerin, yalnızca o sözcükle doğrudan ilintili resimlerle değil, başkaca resimlerle de eşleşiyor. örneğin "güneş" anlamına gelen "sun" sözcüğü anahtar olarak kullanıldığında, karşınıza güneş fotoğraf ve çizimlerinin yanı sıra, günışığında oynayan ayılar da çıkabiliyor.

Bu arada, şirketin tam da bu davanın öncesinde, siyahların tarihine ve kültürüne ilişkin bir çokluortam ansiklopedisini piyasaya sürmüş olması ilginç bir rastlantı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır