kapat

10.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Web'deki küskün
Sitesini yılda çeyrek milyon kişi ziyaret ediyor. Ama iki yıldır destek göremediği için siteyi kapatacak. Ne mi istiyor? Yalnızca Türkiye'deki illerin haritasını...

Deniz Tanış - denizt@sabah.com.tr

Türkiye'yi ilk kez 1993 yılında ziyaret ettikten sonra ülkemizi ve insanlarını çok seven ve ondan sonra defalarca Türkiye'ye gelen Adrianus Roeleven, bu sevgi ve ilgisini bütün dünyayla paylaşmak istemiş, dilimizi öğrenmiş ve Türkiye hakkında son derece zengin ve güncel bilgiler içeren TurkeyTraveller (http://www.turkeytraveller.org) sitesini kurmak için kolları sıvamış.

Sesimizi Duyuruyor
Kendisinin arzu ettiği şekilde söz etmemiz gerekirse Adrian, bu işte o kadar başarılı olmuş ki, kısa bir süre içinde siteyi ziyaret edenlerin sayısı günde 600 kişiyi bulmuş. iki yılda yaklaşık beş yüz bin kişinin ziyaret ettiği sitede Türkiye hakkında yok yok... Bütün turistik ve tarihi bölgeler resimleri ve tarihçelerinin yanı sıra, günümüzdeki özellikleriyle anlatılırken, ziyaretçilerin işine yarayacak pratik bilgilerin not düşülmesi de ihmal edilmemiş.

Sesini Duyan Yok
Ziyaretçi sayısı kartopundan çığa ulaşan Adrian'ın, sitesi için harcadığı emek ve bireysel bir girişim için hatırı sayılır miktardaki para karşılığında on binlerce dolar reklam geliri elde etmek gibi bir ticari kaygısı da yok. O bu çabaları karşısında yalnızca "yetkililerden ilgi" bekliyor, para konusundaysa "masraflarımı karşılayabileceğim küçük sponsorluklar olursa iyi olur, ama şart değil" diyor. Ama sesini duyan yok...

Site Kapanacak
Ne kadar sayıda insana ulaştığı sağlıklı biçimde ölçülemeyen milyonlarca dolarlık tanıtım kampanyalarının yanında, yılda çeyrek milyona yakın insana ulaşan bu site için Adrian'ın yetkililerden iki yıldır isteyip de alamadığı bedelin ne olduğunu merak ediyor musunuz? Sıkı durun: Türkiye'deki illerin haritası! Evet, yalnızca bu haritaları edinmek için iki yıldan bu yana Türkiye'nin Londra ve New York'taki Turizm Ofisleri de dahl olmak üzere sayısını kendisinin bile hatırlamadığı kadar kapıyı aşındıran bu dostumuzun iki gün öncesine kadar sayfası konusunda Türkiye'den gördüğü tek ilgi, istanbul'daki bir otelin kendi Web sitesini hazırlarken tümünü Adrian'ın TurkeyTraveller sitesinden izinsiz olarak kopyaladığı tümüyle özgün yazı ve resimleri kullanması olmuş. Yoğun yazışmalar sonunda neyse ki bu sayfayı kapattırabilmiş.

Bütün bu iyi niyetleri karşılığında eline geçenin emeğini çaldırmaktan ve ilgisizlikten başka bir şey olmadığını gören Adrian sonunda siteyi 14 Temmuz 1999'da kapatmaya karar vermiş.

Küçük bir umut
Geçtiğimiz günlerde kendisiyle yaptığımız görüşmede "Artık umudum kalmadı. Haritalarıma ancak şeker Bayramı'yla Kurban Bayramı aynı güne denk geldiğinde kavuşacağım, yani hiçbir zaman..." diyen Adrian'a, harita istediği yetkililerden ilk yanıt iki yılın sonunda geçtiğimiz gün Londra Turizm Ofisi'nden gelmiş: "Ne yazık ki elimizde Türkiye'deki illerin haritası yok..." Bu yanıt karşısında Adrian'ın yorumu kısa: "Garip... Peki harita olmadan ülkeyi nasıl yönetiyorlar?" Yine de ilgi görmekten memnun olan Adrian, sitesini bir süre daha kapatmadan bekleyecek. Herkesin "Türkiye'ye gitmeyin, terör var!" diye bas bas bağırdığı bir dönemde, "Türkiye'de tatil son derece güvenlidir!" başlıklı bir dosyayı sitesine koyması, onun ülkemizi değerlendirirken yalnızca bu tatsız deneyimlerden yola çıkmayacak kadar iyi tanıdığını gösteriyor. Adrian, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a da iki yıla yayılan bu 'minik' sorunumdan bir mektupla haberdar ettim." Diyor.

Bekliyor...
Bakalım bir yandan Türkiye'nin tanıtımı için tur operatörlerinin uçak ve otel masrafları karşılanırken, turizm sektörünün sıkıntı içinde olduğu bu yıl bile yüz binlerce insana "gönüllü" olarak ulaşan bu Türkiye dostu haritalarına kavuşabilecek mi? Adrian bir süre daha bekleyecek ama acaba beklerken aklından şu sözler geçiyor mudur: "Türk'ün Türk'ten başka dostu yok, peki ya düşmanı?"

Sitenin adresi:

http://www.turkeytraveller.org

Adrianus Roeleven'in e-posta adresi:

adrian@do-not-spam.com


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır